ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Fraude Turkse mondmaskers: is partijgenoot van De Block spil in mislukte bestelling?

Heeft de tovenaar van Oz er iets mee te maken?
door Tsenne Kikke - maandag 16 maart 2020 20:10

"De door ons land 5 miloen bestelde mondmaskers zijn niet geleverd omdat er mogelijk sprake is van fraude door een producent in Turkije," meldde het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Maar, achter deze mislukte levering schuilt er - naar het schijnt- een zekere Mahmut Öz uit Temse, een partijgenoot van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Business AM kon het gunningsverslag inkijken voor de openbare aanbesteding rond de spoedlevering van chirurgische maskers. Er werden vijf firma’s geschikt bevonden voor de levering van 10 miljoen stuks. Uiteindelijk opteerde Volksgezondheid ervoor om slechts 5 miljoen maskers te bestellen. ‘Er werden geen onderhandelingen gevoerd, gezien de urgentie van de bestellingen’, zegt het gunningsverslag nog.

Volksgezondheid maakte de selectie van de leverancier op basis van prijs (60 procent weging) en snelheid (40 procent) en koos voor een cascadesysteem: als de eerste in de lijst niet kan leveren, dan gaat de bestelling naar de volgende, enzovoort.

De topdrie op 7 maart was als volgt:

- LS Medical uit Genk (0,71 euro per stuk, 5 dagen leveringstijd)

- MOSSA VOF (0,68 euro per stuk, 7 dagen)

- BV Life Solutions (0,61 euro per stuk, levering vanaf 20 maart)

Maar bij het plaatsen van de bestelling haakte nummer LS Medical af. Mogelijk had het bedrijf elders betere opportuniteiten. Volgens het kabinet-De Block waren er leveringsproblemen door een exportverbod in Bulgarije. En zo werd de bestelling van 5 miljoen chirurgische mondmaskers toegekend aan MOSSA VOF.

Open Vld’er uit Temse

Achter die ‘vennootschap onder firma’, een vehikel voor eenmansbedrijven, schuilt Mahmut Öz uit Temse, die in 2014 op de Oost-Vlaamse Kamerlijst voor Open Vld figureerde. MOSSA staat voor ‘Mahmut Öz Service Support Agency’. Het eenmansbedrijf legde verscheidene Turkse adelbrieven voor, waaronder leveringen aan de Turkse Halve Maan en de Verenigde Naties.

Maar het liep om onduidelijke redenen fout. ‘De door ons land bestelde mondmaskers zijn niet geleverd omdat er mogelijk sprake is van fraude door een producent in Turkije’, meldde het kabinet-De Block zondagavond. De zaak is zo ernstig, dat het dossier overgemaakt werd aan het Brusselse parket, dat zal samenwerken met het federaal parket.

Een blik op de oprichtingsakte van de vennootschap van Öz leert alvast dat het hier niet gaat om een specialist in medische goederen. De waslijst aan vennootschapsdoelen schiet alle kanten uit. Een greep uit het ‘aanbod’:

    Adviesbureau op het gebied van public relations en communicatie.
    Algemene audit-activiteiten.
    Toezien op bouwwerkzaamheden.
    Markt- en opinieonderzoekbureaus.
    Verlenen van advies op het gebied van beveiliging aan het bedrijfsleven en de overheid.
    Verhuur en lease van machines, apparatuur en handgereedschap voor doe-het-zelvers.
    Arbeidsbemiddeling.
    Computerconsultancy-activiteiten.
    Handel in eigen onroerend goed.

Grote vraagtekens

Het fiasco riep bij verscheidene politieke partijen grote vraagtekens op bij de aanpak van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Onder meer Kathleen Depoorter, kamerlid voor N-VA en zelf apotheker, had kritiek. ‘Ik vind het bijzonder dat minister De Block niet onderzocht heeft of de firma voldoende medische credibiliteit heeft’, zei ze. ‘Dat een VOF in de lijst figureerde met bekende namen, wekte voordien al verwondering in de medische sector.’

De vijf miljoen bestelde mondmaskers zullen nu wellicht door BV Life Solutions of de volgende ondernemingen op de lijst geleverd worden.

Mahmut Öz was niet meteen bereikbaar voor commentaar. Het kabinet-De Block herhaalde in een reactie dat het dossier in handen is van het parket en dat er volop gezocht wordt naar andere oplossingen. De Chinese miljardair Jack Ma, CEO van Alibaba, hielp alvast met een schenking van 500.000 maskers.

Bron: businessam.be

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht