ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

'The Man from Earth': een film, die je ooit zou moeten hebben gezien …

'The man from Earth' wordt als een sciencefictionfilm aanzien, maar het is meer dan dat, veel, véél meer.
door Tsenne Kikke - donderdag 6 februari 2020 19:40

'The Man from Earth' is een film uit 2007 en vertelt het verhaal van een zekere John Oldman, een professor aan de universiteit, die beweert dat hij al 14.000 jaar oud is.

Op het eerste zicht klinkt dit vreemd, maar het is een noodwendig uitgangspunt. Waarom?... Wel, stel dat je een discussie hebt over Alexander de Grote. Alles wat je over hem denkt te weten, heb je uit boeken gehaald, of van het internet geplukt, nietwaar?

Wat, indien iemand beweert dat hij al 14.000 jaar oud is en ooit Alexander de Grote was?.. Anders gezegd: als dat de 'waarheid' zou zijn dan weet niemand het beter dan hij, hé! Dit is maar een voorbeeldje...

Meer wil ik er niet over vertellen, omdat je anders denkt dat je de gehele film hebt gezien, en bovendien wil ik jouw kijk- en luisterplezier niet afnemen, noch vergallen.

De film verkreeg een rating van 7,9 - hetgeen betekent, dat het misschien de moeite waard is om te worden bekeken. Hier is alvast een trailer...

De auteur ervan, Jerome Bixby, deed er 40 jaar over om elk woord te wikken en te wegen, vooraleer zijn boek uit te geven; maar stierf in april 1998, nog voordat hij van het eindresultaat heeft kunnen genieten. Misschien heb je van Jerome nog nooit gehoord, maar hij schreef enkele episodes voor zowel 'Star Trek' als voor 'The Twilight Zone'.

Hieronder vind je drie YouTube-filmpjes: het bovenste is de originele film, de middelste is een minderwaardige, aangepaste versie, en daaronder het toneelstuk.

De woorden, die erin voorkomen, leunen zeer sterk aan bij wat George Ivanovitch Gurdjieff over godsdiensten en mythen te vertellen had. Zo lezen we, bijvoorbeeld, in het boek 'Op Zoek naar het wonderbaarlijke', geschreven door P.D. Ouspensky, één van Gurdjieff's vele leerlingen, op bladzijde 301 het volgende:

"In het besef van de onvolmaaktheid van de gewone taal hebben de mensen, die objectieve kennis bezaten, getracht de idee der eenheid uit te drukken in de vorm van 'mythen', van 'symbolen' en van bepaalde 'woordformules' die, onveranderd doorgegeven, de idee van de ene school naar de andere en vaak van het ene tijdperk naar het andere hebben overgebracht.

Er is al gezegd dat de hogere psychische centra werkzaam zijn in de hogere bewustijnstoestanden van de mens: het 'hogere gevoelscentrum' en het 'hoger denkcentrum'. Het doel van de 'mythen' en 'symbolen' was deze hogere centra te bereiken en de mens ideeën over te dragen die voor zijn gewone denken ontoegankelijk zijn en deze in een zodanige vorm over te dragen dat elke mogelijkheid van verkeerde interpretatie wordt uitgesloten. 'Mythen' waren bestemd voor het hogere gevoelscentrum, 'symbolen' voor het hogere denkcentrum, et cetera ..."

Zowel de originele film als het toneelstuk zijn allebei een aanrader, maar spijtig genoeg is er geen Nederlandstalige ondertiteling. Laat dit jou alleszins niet ontmoedigen, hé!

‘The Man from Earth’ is het soort film waarover liefhebbers tot diep in de nacht kunnen discussiëren. En ondanks het gebrek aan verschillende locaties en het beperkte tijdsbestek, verveelt het geheel niet, integendeel. Maar liefhebbers van cinematografische hoogstandjes zullen hoogstwaarschijnlijk afhaken. Toegegeven: deze film is eigenlijk een verfilmd toneelstuk, omdat het grotendeels uit dialogen bestaat en zich grotendeels in één ruimte afspeelt. Geen erg, maar je moet er wel van houden.

De tekst staat op deze website. De centjes die je ervoor betaalt - minimum 2 euro / maximum 5 euro (kies maar) - komen toe aan het Spiritualia Team voor de opmaak en het onderhoud van deze grandioze website. Weet, dat - indien je zélf een gelijkaardige website zou willen aanmaken - je er duizenden euros voor zult moeten betalen.

Interesse? Ga naar de rubriek 'Artikelen' en onder de hoofding 'Filosofie' vind je het volledige script in het Engels. Ik wens jou alvast veel lees- en kijkgenot toe!

Nogmaals...

'The Man from Earth' is een praatfilm. Je moet er dus jouw volle aandacht bij betrekken én het risico is groot, dat de film en/of toneelstuk, jou hier en daar zal doen na-denken. Weet daarbij, dat nadenken een denken is, dat naast het gewone denken geschiedt... Hoofdthema's, onder andere, zijn, Sterfelijkheid - Empirische bewijzen & Religieus geloof.

Neem in elk geval de eerste stap, ontspan jezelf, en bekijk de beelden. Stel jezelf ook voor dat je deel uitmaakt van die groep... Welke vragen zouden er in jouw hoofd oprijzen - en, hoe zou jij in bepaalde ogenblikken hebben gereageerd? Herken je ook bepaalde menstypen? Enzovoorts...

Originele 2007 versie

2018 versie (verkreeg een rating van slechts 5,3)

Toneelstukversie

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de echte Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht