ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Bizarre ontdekking: dit diertje heeft geen zuurstof nodig om te leven

Het is voor het eerst dat er een dier wordt gevonden dat niet ademt, maar wel leeft.
door Tsenne Kikke - vrijdag 28 februari 2020 22:24

Een ziel heeft een lichaam als voertuig nodig, maar een lichaam heeft anderzijds - omdat alles bezield is - geen persoonlijke ziel nodig om in leven te blijven. Wel heeft de mens, net als alle meercellige organismen, zuurstof nodig om te leven. Toch zijn wetenschappers nu op een bizarre vondst gestuit - want zij troffen een heel klein microscopisch diertje aan dat helemaal geen zuurstof nodig heeft om te leven.

Hoe werkt het?

Men dacht dat alle planten en dieren zuurstof gebruiken om een brandstof te genereren; adenosinetrifosfaat of ATP genaamd. Dit stuurt de cellulaire processen aan. De omzetting van ATP uit zuurstof vindt plaats in het mitochondrion.

De mitochondriën zijn de energiefabriekjes van de cellen, die voedingstoffen verbranden - verbinden met zuurstof - om energie te produceren, en ze hebben zowel het 'normale' genoom dat in de rest van de cellen gevonden wordt als hun eigen genoom, mitochondriaal DNA dat enkel langs de kant van de moeder wordt doorgegeven. Maar toen de onderzoekers het genoom van de Henneguya salminicola aan het sequencen waren, bleek het gehele mitochondriale DNA – en alle daarin gekoppelde mechanismes – te ontbreken.

Henneguya salminicola

“Dit is een Myxozoa,” vertelde onderzoekster Dorothee Huchon. “Het zijn microscopische parasitaire dieren, die een complexe levenscyclus hebben waarbij meestal een vis en worm betrokken zijn.” De Myxozoa staan erom bekend dat ze veel commerciële vis infecteren zoals zalm en forel. “De Myxozoa vormt witte cystes in zijn gastheer,” ging Huchon verder. “Als je dit eet, is dit verder niet schadelijk, maar niemand wil natuurlijk zalm eten met witte stipjes erop. Binnen deze witte cystes worden sporen gevormd. Deze sporen zijn meercellig en bezitten stekende cellen die erg lijken op medusa-cellen. Dit is dan ook een kenmerk dat aangeeft dat de parasiet verwant is aan medusa. Met de microscopische sporen infecteert de parasiet de worm. Binnen de worm kunnen zich weer nieuwe sporen ontwikkelen die de vis infecteren.”

Zuurstof

Terwijl de onderzoekers zich over de genen van de H. salminicola bogen, kwamen ze er dus tot hun grote verbazing achter dat het dier geen mitochondriaal DNA bevat. En dit betekent dat het diertje geen zuurstof nodig heeft om te leven en dus niet ademt. “Dit was een hele verrassende ontdekking,” zei Huchon. “Men dacht dat alle dieren ademden. De toename van de zuurstofconcentratie op aarde wordt bovendien beschouwd als één van de factoren die hebben geleid tot een grotere diversiteit en complexiteit van dieren.” Hoewel bekend is dat sommige dieren zoals vissen kunnen gedijen in hele zuurstofarme gebieden, zijn er tot op heden nog geen dieren aangetroffen die helemaal zonder zuurstof kunnen.

Je vraagt je misschien af waar H. salminicola energie uit haalt als het niet ademt. Hoewel de onderzoekers hier zelf ook nog niet helemaal de vinger op kunnen leggen, hebben ze wel een theorie. “In de cel is ATP de belangrijkste energiebron,” legde Huchon uit. “Onze theorie is dat H. salminicola deze ATP waarschijnlijk steelt van zijn gastheer.”

Leven op aarde

De ontdekking heeft grote implicaties voor ons begrip over het leven op aarde. “Het leven evolueert blijkbaar in alle richtingen,” vertelde Huchon desgevraagd. “Hier hebben we een dier gevonden dat zich niet heeft geëvolueerd in de richting van complexiteit, maar juist elk karakteristiek dat hem een dier maakt heeft verloren. H. salminicola heeft bijvoorbeeld geen spieren, geen zenuwstelsel en ademt niet. En toch had zijn verre voorouder – die waarschijnlijk op een medusa leek – al deze eigenschappen wel.” Dit betekent volgens de onderzoeker dan ook dat we niet te simplistisch moeten denken. “Evolutie is veel complexer dan vaak wordt geïllustreerd,” zei ze. “En dit is de reden waarom het leven op aarde zo verbazingwekkend en fascinerend is.”

Buitenaards leven

Je zou misschien denken dat de ontdekking van een diertje dat geen zuurstof nodig heeft ook belangrijke implicaties heeft voor onze zoektocht naar buitenaards leven. Want mogelijk betekent het dat er dus ook levensvormen kunnen bestaan op planeten die geen zuurstof herbergen. Op dit moment zoeken astronomen naar zuurstofrijke planeten in de hoop op leven te stuiten. Maar nu wetenschappers een meercellig organisme hebben gevonden dat geen zuurstof nodig heeft, kunnen we die zoektocht wellicht verbreden. Toch is Huchon hier niet zo zeker van. “In onze studie hebben we een dier gevonden dat evolueerde vanuit een dierlijk ‘lichaamsplan’,” zei ze. “Ik verwacht dat buitenaards leven – als dat er al is – totaal anders is dan het leven op aarde.”

De bevindingen uit de studie zijn bizar, maar fascinerend tegelijk. Of er nog soortgelijke diertjes als H. salminicola bestaan, is op dit moment nog niet duidelijk. “Het zou kunnen dat ook andere familieleden uit Myxozoa-stam geen zuurstof gebruiken,” zegt Huchon. “Dat zou ik graag in de toekomst willen gaan onderzoeken.”

Bron: Scientias.nl

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht