ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over de mysterieuze glazen bol op ’s werelds duurste schilderij

Leonardo da Vinci 's 'Salvator Mundi' werd voor $ 450.312.500 geveild.
door Tsenne Kikke - woensdag 15 januari 2020 17:48

Salvator Mundi (Redder van de wereld) is een motief uit het christendom. Het komt voort uit de christelijke leer, waarbij Christus door zijn kruisdood de wereld zou hebben gered van de erfzonde. In de kunst wordt dit motief vaak vertolkt. In de schilderkunst, bijvoorbeeld, gebeurt dit gewoonlijk door Christus af te beelden met in zijn linkerhand een bol die bovenaan voorzien is van een kruis, en zijn rechterhand zegenend opgeheven.

Daarnaast zijn er muziekwerken met deze naam, met name door Thomas Tallis (1575) op de tekst van een gebed (Salvator mundi, salva nos.., ofwel: Redder van de wereld, red ons). Latere componisten, zoals John Blow, werden op hun beurt weer hierdoor geïnspireerd.

'Salvator Mundi' is in deze blog een olieverfschilderij, geschilderd op een walnotenhouten paneel van 45,4 bij 65,6 cm, dat rond 1500 misschien, of hoogstwaarschijnlijk, door Leonardo da Vinci vervaardigd werd. De afbeelding toont Jezus, gekleed in zijn traditionele rode en blauwe gewaden, met opgeheven zegenende rechterhand met in de andere die kristallen bol.

Het schilderij werd mogelijk geschilderd voor Lodewijk XII van Frankrijk en zijn echtgenote Anna van Bretagne.  Later werd het de eigendom van Karel I van Engeland, wellicht meegenomen door diens echtgenote Henriëtta Maria van Frankrijk in 1625. In 1763 werd het door de zoon van de hertog van Buckingham en Normanby geveild. Het schilderij dook vervolgens op in 1900, toen het werd gekocht door de Britse verzamelaar Francis Cook. Het werk was beschadigd door eerdere restauratiepogingen en het auteurschap was onduidelijk. Nakomelingen van Cook veilden het in 1958 voor £ 45. In 2005 werd het schilderij verworven door een consortium van kunsthandelaren voor circa $ 10.000. Het was zwaar overschilderd en werd voorafgaand aan de restauratie beschreven als "een wrak, donker en somber".

Lange tijd dacht men dat het een kopie was van een werk geschilderd door Leonardo's leerling Giovanni Boltraffio. Tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor de Leonardo-tentoonstelling in de 'National Portrait Gallery' in Londen, nodigden de organisatoren vier Italiaanse Leonardo-kenners uit om het auteurschap te beoordelen. Na reiniging en restauratie werd in juli 2011 bericht dat het ongetwijfeld om een Leonardo da Vinci ging, waardoor de waarde steeg naar £ 120 miljoen.

Voor het eerst werd het schilderij tentoongesteld, van 9 november 2011 tot 5 februari 2012 in de National Gallery in Londen.

In 2013 werd het verkocht aan de Russische verzamelaar Dmitry Rybolovlev voor $ 127,5 miljoen, via de Zwitserse handelaar Yves Bouvier.

Op 15 november 2017 werd het doek geveild door de toenmalige eigenaar in veilinghuis Christie's in New York. Het werd geveild voor $ 450.312.500 waardoor de 'Salvator Mundi' het duurst verkochte kunstwerk tot dan toe was. Het vermoeden bestaat dat de koper de Saoedische prins Bader bin Abdoellah bin Mohammed bin Farhan al-Saoed was namens het departement van Cultuur en Toerisme van de golfstaat Abu Dhabi, maar dit laatste werd door het ministerie nooit bevestigd.

Eind 2017 werd aangekondigd dat het in het 'Louvre Abu Dhazou' zou komen te hangen. Maar dat is nog altijd niet gebeurd. In juni 2019 verschenen onbevestigde berichten dat het zou hangen aan boord van het superjacht van Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saoedi-Arabië. En, in oktober van vorig jaar kregen we te lezen dat het ergens in Zwitserland is gestockeerd. Kortom: de huidige locatie van het schilderij is onbekend.

Behalve de locatie van het schilderij riep ook de erop afgebeelde glazen bol vragen op. Is het een massief glazen of kristallen bol? Of is het object hol, zoals Walter Isaacson, die een biografie over Da Vinci schreef, voorstelde?

Als de bol massief is, dan zou hij zich gedragen als een lens. De vouwen in het gewaad van Christus lijken dan vergroot, gekromd of omgekeerd. Maar de vouwen lijken nauwelijks vervormd.

Het is zeker dat Leonardo da Vinci op de hoogte was van optische eigenschappen, zoals de lenswerking van glas. In zijn notitieboeken staan studies van manieren waarop licht weerkaatst op en afgebroken wordt door verschillende objecten en materialen.

Informaticus Marco Liang, van de Universiteit van Californië te Irvine in de Verenigde Staten onderzocht de lichtbreking in het schilderij met drie collega’s. De wetenschappers gebruikten hiervoor grafische software waarmee ze de scène in drie dimensies reproduceerden op de computer. Vervolgens onderzochten ze hoe het licht in die scène gebroken zou worden door verschillende soorten bollen.

Ze bepaalden hiervoor eerst dat de bol een doorsnee van 16,8 cm moet hebben en op 25 centimeter van het lichaam gehouden wordt. Dit deden ze, onder andere, door de grootte van de hand te schatten. En door naar de schaduwen te kijken, concludeerden ze dat er een sterke, gerichte lichtbron van bovenaf was - en, algemene, diffuse verlichting.

Met die informatie simuleerden ze hoe het licht vervormt wordt door een massieve glazen bol, een holle glazen bol, of door een bol van het destijds gebruikte mineraal calciet. Ze concluderen dat een holle glazen bol, met een dikte van slechts 1,3 millimeter, het gewaad op dezelfde manier afbeeldt als te zien is op het schilderij.

Dat weten we dan ook weeral.... Maar, het meest knotsgekke is misschien, dat het voor $ 450.312.500 werd geveild. Moest dat aan de oren van da Vinci komen, dan zou hij als een helikopterschroef al wentelend draaien en keren in zijn graf.

Nog iets... Indien je die foto uit omstreeks 1909 goed bekijkt, is het misschien duidelijk dat Leonardo da Vinci het zelf niet heeft geschilderd. Hier en daar een penseeltrekje aan toegevoegd misschien. In elk geval - vergeleken met de Mona Lisa - geen $ 450.312.500 waard.

Bronnen: Wikipedia en New Scientist

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de echte Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht