ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over de dood, leven na dit leven en zielskeuze

Als ik overlijdensberichten lees, blijf ik meestal even bij mijn eigen leven stilstaan. En, tijdens die stilstaand doemen er meestal allerlei vragen over de dood, en over leven na de dood, in mij op.
door Tsenne Kikke - maandag 20 januari 2020 17:13

Er bestaat maar één dood, doch kan een mens op verschillende manieren sterven. Vandaag ben je er, morgen misschien niet meer. Vreemd, hé!

Maar, wat is doodgaan? Is dat iets definitiefs? Of, is er nog een leven na dit leven? En, als er daarna nog iets is: wat blijft er van jou precies naleven? Welke persoonlijkheid? Welke karaktertrek of aangeboren geaardheid? Welke van de honderdtallen ikjes? Welke wens, verlangen, hunkering, herinnering, of droom kan er nog blijven nabestaan?

Nu zijn er personen die beweren dat de mens een ziel heeft, en dat die ziel ervoor kan kiezen om dat stoffelijke lichaam van zich af te werpen. Doodgaan zou dan - in dat geval - een bewuste zielskeuze zijn. Weet je nog dat we het daarover reeds meermaals hebben gehad?

Bezieldheid versus eigen ziel

Maar, misschien is ons uitgangspunt verkeerd. Want, we vertrokken vanuit de aanname dat elke mens over een persoonlijke ziel zou kunnen beschikken. Als je andere boeken napluist, lees je, bijvoorbeeld, dat een ziel bezitten een luxe is: omdat die moet worden verworven. Ik heb het nu wel over een persoonlijke, gekristalliseerde ziel. Niet over een groepsziel, want dan heeft een insect, een steen, een blad aan een boom, en ieder levend wezen een ziel - omdat alles bezield is, zelfs onze Moeder Aarde, elke planeet, elke ster, en zo meer.

Daarenboven verwarren sommige mensen de begrippen 'ziel' en 'geest' met elkaar. Want, als een mens sterft, en zijn laatste adem uitblaast... wat geeft hij dan? Geeft hij de ziel? Of geeft hij de geest? En, wat is 'geest' precies? Hetzelfde als 'ziel'?... Och, weinige mensen weten het, al denkt men van wel. Zo loopt elke mens met eigen overtuigingen rond, overtuigingen, die men ooit ergens heeft opgedaan. Weet, dat indien men aan zichzelf diverse malen een onwaarheid vertelt, die leugen vroeg of laat tot een persoonlijke waarheid ontpopt.

Hecht maar eens waarde aan de gedachte dat er tussen ons aliens in mensengedaanten rondlopen. Herhaal het meermaals in jouw hoofd, en het zal niet lang meer duren vooraleer je ze op straat tegenkomt...

In wezen is het al te gek dat ik al deze dingen in vraag stel. In vraag stellen, betekent: dat ik een antwoord verwacht. Maar, wie kent hét juiste antwoord? Nogmaals: iedereen loopt met zijn eigen geloofsovertuigingen rond, en om die reden weet de ene mens het altijd veel beter dan al de anderen.

Neem, bijvoorbeeld, de vraag: 'Is er leven na de dood?'. Ikzelf geef toe dat ik daarop het antwoord niet ken. Ik hou er wél opinies op na. Maar weten, écht weten? Neen. En, geloven is geen weten, integendeel. Geloven houdt een mens tegen om naar een antwoord op zoek te gaan. Geloven sust ons zelfs in een nog veel diepere slaap, omdat we ons met dat (blind) geloof tevreden kunnen stellen - met als gevolg, dat we die zoektocht nooit opstarten.

Maar, hoe belangrijk is het antwoord op die laatste vraag? Zou het niet beter zijn om de vraag 'Is er leven vóór de dood?' te stellen?

Maar ja, dan belanden we in thema's, zoals: reïncarnatie, wedergeboorte, en zo meer, en daarover weet ook geen mens iets af, tenzij in de reeds vernoemde persoonlijke overtuigings- en verbeeldingswereld.

Praat met mensen, stel hen de vraag, en aanhoor wat ze daarover te vertellen hebben. Wedden, dat het klinkt alsof ze het écht weten!?

Doch, stel dat er een leven na dit leven bestaat, en dan nog wel op deze Aarde. Wil je écht waar alles opnieuw beleven? En dán ook de dingen doen, die je eigenlijk dit leven had moeten verrichten?...

Eerlijk zijn tegen jezelf, hé! Ik bedoel: niet tegen jezelf, natuurlijk, maar tegen jouw ware Zelf, diep binnenin. Er ooit contact mee gehad - of, de vraag: "Wie ben ik?" gesteld?...

Toegegeven: indien je ervan overtuigd bent dat je enkel en alleen dat stoffelijk lichaam bent, hoef je die 'stupide' vraag niet te stellen, omdat je het antwoord reeds weet. Pure logica, nietwaar? :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaa"nde van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de echte Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht