ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over bacteriën en hygiëne

Een goede handhygiëne is primordiaal, maar overdaad kan wel degelijk schaden: je doodt daarbij je lichaamseigen bacteriën.
door Tsenne Kikke - zondag 12 januari 2020 5:55

Als we het bestaan van een zesde zintuig erkennen, en onze tastzin het zevende noemen, dan is onze huid ontegensprekelijk het achtste zintuig. De huid, het grootste orgaan van het menselijke lichaam, heeft een oppervlakte van 1,5 à 2 vierkante meter. Het vormt 16% van het totale lichaamsgewicht. De huid wordt als één van de belangrijkste organen van het lichaam beschouwd, omdat deze beschermt tegen schadelijke stoffen, isoleert en de temperatuur regelt.

De huid beschermt het lichaam eveneens tegen mechanische, microbiologische, chemische en fysieke invloeden. Het huidoppervlak is bedekt met een zogenoemde hydrolipidelaag, een emulsie van water (hydro) en vet (lipos). De belangrijkste functie is die van een externe barrière ter bescherming tegen bacteriën en schimmels. Bovendien houdt deze laag de huid soepel. Bij een gezonde huid is de hoeveelheid vet en vocht in balans. De dikte en samenstelling van de hydrolipidelaag is afhankelijk van het lichaamsdeel en van exogene en endogene factoren, zoals het tijdstip op de dag, het seizoen en de luchtvochtigheid of voeding, stress en ziekte.

Bacteriën - we kunnen gewoon niet zonder. In en op ons lichaam huizen 100 triljoen van deze kleine organismen. In de darmen, in de vagina, op het mannelijke geslachtsorgaan, in de mond, onder de oksels, tussen de tenen, noem maar op: ze zitten werkelijk overal. Ze leven in symbiose met ons lichaam en hebben zich sinds het begin der tijden aan ons lichaam selectief aangepast - en, ze helpen ons. Bacteriën voeden, stimuleren en verzorgen ons lichaam. Maar het is wel zaak de goede en slechte bacteriën in een gezonde verhouding te houden.

Bacteriën zijn uiterst kleine organismen die met het blote oog niet te zien zijn. Op een gezonde huid leven een massa bacteriën die helemaal geen bedreiging vormen voor onze gezondheid. Die moeten dus niet weg. Je eigen bacteriële flora blijft trouwens vrij stabiel, wat je ook doet. Zelfs na dagenlang zonder wassen, raak je niet overwoekerd onder micro-organismen.

Deze lichaamseigen bacteriën, die dus helemaal bij ons horen, houden elkaar doorgaans prima in evenwicht. Tenzij er factoren zijn die dit evenwicht verstoren, zoals verkeerde of onvolwaardige voeding, sommige geneesmiddelen, milieufactoren, stress enzovoort.

Maar de mens is een bacteriën-dodende machine en volgens wetenschappers overdrijven we daarin. We vermoorden bacteriën met handzeep, mondspoelingen en producten waarmee we het bad uitkuisen. Anderzijds, voelt het weliswaar proper aan.

Volgens sommige onderzoekers ontstaan allerlei allergieën juist omdat we graag zo krampachtig proper willen zijn en daarmee alle bacteriën doden. Maar nogmaals: daardoor bestrijden we juist de nuttige micro-organismen die ons lichaam van binnen en van buiten in goede conditie houden. Volgens Dr. Joseph E. Pizzorna Jr. hebben probiotica, dat zijn pillen die bacteriën bevatten, er toe bijgedragen om eczeem bij 80% van de mensen die hij behandelde volledig te laten verdwijnen.

Via een studie van 102 mensenhanden kon men 4.200 verschillende soorten bacteriën identificeren, maar slechts vijf werden door 51 deelnemers gedeeld. Zo uniek zijn ze. Jouw handen, bijvoorbeeld, dragen hoogstwaarschijnlijk een 3.000-tal bacteriën, minstens, en ze behoren tot een 150-tal verschillende soorten. Indien we de bacteriën met het blote oog zouden kunnen waarnemen, dan zou het voor ons niet moeilijk zijn om in een oogwenk te zien welke voorwerpen je onlangs hebt aangeraakt. Vingerafdrukken zijn dus in dit geval overbodig omdat de 'bacteriële vingerafdruk' zou volstaan.

Vrouwen hebben, vreemd genoeg, totaal andere soorten bacteriën op hun lichaam - en, méér verschillende soorten ook. Niemand weet waarom. Eén van de redenen kan zijn dat vrouwen hun handen meermaals wassen dan mannen. Ook hormonen kunnen een rol spelen, evenals de zuurtegraad van de huid, een ander type van zweet, het gebruik van cosmetica, ... maar dat zijn gissingen.

In de gewone dagelijkse omgeving is de kans op een gevaarlijke besmetting zo klein dat ontsmetten in wezen overbodig is. Een gewone, milde zeep voldoet perfect om handen en huid te verlossen van vuil, vet of andere smurrie. Maar let op bij veelvuldig gebruik, slecht naspoelen, onvoldoende afdrogen of intensief wrijven met de handdoek. Dat maakt de huid droog en kwetsbaar voor scheurtjes waarin ziektekiemen zich kunnen nestelen.

In ziekenhuizen spreekt men zelfs niet meer van wassen. Want dat verwijst naar water en zeep. Daar ontsmet men met handalcohol of 'alcoholrubs' die veel soorten bacteriën doden en zo vlug werken dat bacteriën geen kans krijgen om resistentie te ontwikkelen.

Kortom: de hedendaagse mens is zich sterk bewust van de globale opwarming dat in wezen een macro-ecologische verandering is. Maar er is een gelijkaardige micro-ecologische verandering in onze lichamen aan de gang, gewoonweg omdat we zijn uitgegroeid tot bacteriedodende machines.

Natuurlijk moet je rekening houden met het feit, dat als je iemand een hand geeft je daarbij automatisch bacteriën uitwisselt ..., en hoe langer je schudt, hoe meer er overlopen. Misschien wordt het hoog tijd dat we de Japanners na-apen, en als we iemand een zoen op de wang willen geven, doen we dat beter door een gat in de lucht kussen...,  maar dan kunnen de bacteriën wel sneller en beter van de ene wang naar de andere wang emigreren.

Blijf in elk geval zonder problemen geld van anderen aannemen - of, ga je het eerst desinfecteren? ... Nogmaals: wanneer wordt een mens té hygiënisch?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de echte Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht