ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: hoe jouw hersenen jou op een dwaalspoor kunnen brengen

Veronderstel, dat je, na in een coma te hebben gelegen, plots wakker wordt, en je hersenen jou het waanidee geven dat je 13 jaren van je leven bent verloren…
door Tsenne Kikke - donderdag 30 januari 2020 19:34

Wie ben jij?...

Indien je ooit een analyse van jezelf maakt, bestaat de kans dat je tot het besef komt dat er in jezelf verschillende persoonlijkheden huizen. Daarnaast heb je nog de 1001 kleine ikjes. De ene wil dit van het leven, de andere dat, enzovoorts. De vraag is: 'Welke van die 'ikjes' of persoonlijkheden is jouw Ware Ik?'. Anders gezegd: wie ben je écht? Enig idee?

Daarnaast hebben ongelooflijk veel mensen totaal geen besef van hoe afhankelijk ze van hun eigen hersenen zijn. Sterker zelfs: de inhoud van hun hersenen bepaalt voor hen wie ze denken te zijn, hoe ze zich zouden moeten gedragen, wat ze denken, voelen, dromen, wensen, verlangen, geloven, waarvan ze houden, niet van houden, en zo meer. De mens zélf - ik bedoel: de ware eigenaar van dat brein: zijnde; de Innerlijke Ik - heeft er weinig of geen zeggenschap over. Natuurlijk is het geen gemakelijke taak om in datzelfde brein 'de ware eigenaar' terug te vinden, gewoonweg omdat die juist daar - in die hersenen - in het geheel niet te vinden is.

Of, ben je dermate met jouw lichaam vergroeid, dat je in de veronderstelling leeft dat je dat lichaam óók bent?... Met andere woorden: indien je nu komt te sterven... wat blijft er van jouw Ware Zelf over? Of, ben je enkel en alleen stof, dat ooit tot datzelfde stof zal wederkeren? Ook goed.

Maar, waar is die 'eigenaar' dan wel?', kunnen sommige lezer zich misschien afvragen.' Is er wel een 'eigenaar'?...

Indien jij bij die kleine groep behoort, kan je best de vraag 'Wie Ben Ik?' stellen. Ooit zul je daarop misschien een antwoord verkrijgen. Met de nadruk op de woordjes 'ooit' en 'misschien' - want, vanuit het brein zal elk ikje, elke persoonlijkheid, zijn stemmetje laten horen, en uitroepen: 'Ik ben het!'. Laat je dus niet vangen!

Vreemd nietwaar om aan mensen de raad te geven 'zich niet te laten vangen', beseffende dat ze reeds gevangen zijn. De nieuwe vraag die zich hier nu stelt, is: 'Hoe kan een mens ontsnappen uit de metaforische grot van Plato?'... Enig idee?

Toegegeven: mensen, die niet beseffen dat ze 'gevangen' zijn, zullen natuurlijk nooit denken om uit die gevangenis te onstnappen. Het zij zo. Tegen de inhoud van hun brein kan niemand op. En, iemand die nog niet is ontsnapt, kan op bovenvermelde vraag geen concreet antwoord geven, tenzij uit de verbeeldingswereld. Je weet wel: van ergens gehoord of gelezen te hebben. 'Geleende kennis', noem ik dat. Geen persoonlijk bezit, dus.

Nu dat we het toch over verbeelding hebben ...

Stel, dat je - net als de 32-jarige Sarah Thomson - om, na in een coma te hebben gelegen, plots wakker wordt, en jouw hersenen jou het waanidee geven dat je 13 jaren van je leven bent verloren - en, zoals in haar geval, terug 19 bent, in plaats van 32?

Noch sterker: het deel van het brein, waarin alle herinneringen wordt opgeslagen en 'geheugen' wordt genoemd, had geen weet van haar huwelijk, noch van het feit dat ze moeder is van drie kinderen, en zo meer.

Godzijdank is ze een uniek geval, dat wel. Anderzijds laat het ons duidelijk zien hoe een mens zich kan gedragen indien het brein forfait geeft.

Nog anders gezegd: het is het zoveelste bewijs dat het stoffelijke lichaam slechts het verlengde is van dat brein.

Om verder te gaan...

In november van 2011 knapte een ader in haar hersenen en Thomson ging in coma. Ze bracht tien dagen door op intensieve zorgen. Tien dagen..., die dertien jaren deden vervagen. Toen ze ontwaakte, dacht Thomson dat ze 19 was en dat ze in het jaar 1998 leefde.

Dat ze inmiddels getrouwd was met Chris, wist ze niet. Ook niet dat ze drie kinderen met hem kreeg. Ze verfde haar haren in alle mogelijke kleuren en gedroeg zich humeurig, net als een tiener. In haar ogen was haar favoriete band, 'The Spice Girls', nog altijd samen. De millenniumwende, of de 9/11-aanslagen, zeiden haar niks, en dat Michael Jackson het tijdelijke voor het eeuwige had geruild, was ook nieuws voor haar.

"Toen mijn kinderen langskwamen, wist ik niet totaal niet wie zij waren", getuigde ze. "Ik dacht dat het die van iemand anders waren. Ik vergat steeds hun namen en begreep niet waarom zij zo blij waren mij te zien. Ik was 19 toen ik Michael kreeg en was dus helemaal in de war toen ik moest vaststellen dat hij plots zoveel ouder was geworden. Ik dacht dat hij nog mijn baby was."

"Mijn broer was plots kaal en mijn ouders leken wel op één nacht tijd ongelooflijk verouderd te zijn. Van mijn man dacht ik dat hij een verpleger van het ziekenhuis was. Ik meende dat ik nog samen met mijn ex was."

Sarah Thomson moest dus voor een tweede keer verliefd worden op haar eigen 34-jarige echtgenoot. Een maand na haar operatie lukte dat. "Met Kerst vorig jaar leek het of ik hem voor het eerst zei dat ik van hem hield. Ik had vlinders in de buik. Ik voel mij ook een tiener. Chris heeft moeten leren omgaan met de nieuwe 'ik'. Maar hij is mij door dit alles blijven steunen. Hij is geweldig!"

Het goede nieuws is, dat Sarah Thomson zich inmiddels hoe langer hoe meer zaken uit het verleden herinnert.

- En, ben jij er ondertussen reeds in geslaagd om jezelf te herinneren wie je in werkelijkheid bent? Of heeft deze blog jou niet doen na-denken over jouw werkelijke ik, diep in jezelf?...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de echte Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht