ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wetenschappers hebben in het DNA homo-genen ontdekt

Een internationaal team heeft de genetische profielen geanalyseerd van bijna een half miljoen mensen.
door Tsenne Kikke - zondag 1 september 2019 16:19

Het zit hem in de genen...

Elke mens wordt bij het verlaten van de moederschoot met welbepaalde, ingebakken geaardheden op deze wereld geplaatst. En, ook al is 99,9% van het DNA in ieder mens hetzelfde, toch blijven er genoeg plaatsen over op het genoom waarvan de samenstelling varieert. Zulke mysterieuze gebiedjes heten 'minisatellieten', en een mens heeft er wel duizenden van verspreid over het genoom. Zo’n minisatelliet bestaat uit een DNA-sequentie van 10 tot 100 basenparen die twee tot een paar honderd keer achter elkaar herhaald wordt. Omdat het aantal herhalingen tussen mensen zo varieert, verschilt de lengte van jouw set minisatellieten met die van iedereen om je heen. Tenminste, zolang diegenen niet aan jou verwant zijn; de lengte van de minisatellieten van naaste familieleden kan wel sterk overeen komen.

Wetenschappers hebben nu vijf ‘homo-genen’ in het menselijke DNA gevonden. Die verhogen de kans dat iemand op hetzelfde geslacht valt, maar betekenen niet dat homoseksualiteit vanaf nu met een bloedtest aan te tonen is.

Een internationaal team, geleid door Andrea Ganna van de Harvard Medical School in Boston, heeft de genetische profielen geanalyseerd van bijna een half miljoen mensen, die zijn opgeslagen in data­banken als de Britse Biobank en het Amerikaanse 23andMe. Ze zochten naar typerende varianten in de DNA-code en keken of die gelinkt waren met de (zelfverklaarde) seksuele oriëntatie van de betrokkenen, die ook in de databanken was opgeslagen. Ze konden vijf genvarianten aanwijzen die beduidend vaker voorkomen onder mensen met een homoseksuele voorkeur, rapporteerden ze gisteren in 'Science'.

Dat homoseksualiteit deels erfelijk is, wisten we toch al?

Ja, zij het nog niet zo gedetailleerd. Sinds de jaren 90 is uit tweelingstudies bekend dat seksuele geaardheid (in elk geval bij mannen) deels ‘in de familie’ kan zitten. Het lijkt erop dat mannen hun homoseksuele geaardheid kunnen overerven van moederskant: homoseksuele mannen hebben gemiddeld vaker een homoseksuele oom langs moeders- dan langs vaderskant. Die genetische invloed is overigens bescheiden van aard: de meeste zoons van moeders met homoseksuele broer(s) zijn hetero.

Ook bij vrouwen hebben tweelingstudies uitgewezen dat erfelijke factoren de kans verhogen dat zij zich aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht. Maar bij hen zou de invloed van genen op hun seksuele oriëntatie minder groot zijn dan bij mannen. Omgevingsfactoren (zoals wellicht de blootstelling aan mannelijke geslachtshormonen in de baarmoeder) zouden bij hen zwaarder doorwegen.

Om welke genen gaat het en wat doen ze?

Een van de met homoseksualiteit gelinkte genvarianten speelt een rol in de reukzin en bij de gevoeligheid voor bepaalde luchtjes. Dat is interessant, omdat geur­signalen een rol kunnen spelen bij de seksuele aantrekking tussen mensen.

Een tweede genvariant is betrokken bij het ontstaan van kaalhoofdigheid. Ook dat is interessant, omdat kaalhoofdigheid in verband wordt gebracht met afwijkende concentraties van het mannelijke geslachtshormoon testosteron.

Van de overige drie genen is de functie nog niet met zekerheid achterhaald.

Is het de eerste keer dat onderzoekers ‘homo-genen’ vinden?

Nee. Eerder zijn er al enkele andere genvarianten in verband gebracht met homoseksuele geaardheid bij mannen. Die waren betrokken bij de hersenaanleg en bij de schildklierwerking, maar werden in het huidige onderzoek niet opnieuw met homoseksualiteit gelinkt. De onderzoekers vermoeden dat er behalve de gevonden genen nog honderden andere ‘homo-genen’ moeten zijn, die elk apart een verwaarloosbare invloed op de seksualiteit hebben, maar in groep wel de seksuele oriëntatie (deels) kunnen aansturen. Een en ander zou betekenen dat de uiteindelijke seksuele geaardheid van mensen veel fluïder is dan tot dusver werd aangenomen, en de optelsom is van diverse genetische en omgevingsfactoren – waarbij die optelsom in de loop van het leven ook nog eens kan gaan schuiven. ‘Lesbische’ genen waren nog niet eerder geïdentificeerd.

Worden alle mensen die met deze genvarianten worden geboren later homoseksueel?

Geenszins. Het onderzoeksteam schat dat de genvarianten slechts 8 tot 25 procent van de verschillen in seksuele oriëntatie tussen mensen verklaren. De invloed van de omgeving op de seksuele geaardheid is veel groter. Zo zou het aantal oudere broers van invloed zijn op de kans dat een jongetje als homo wordt geboren. Die kans ligt bij eerstgeboren jongens rond de 3 procent. Maar met elke oudere broer verhoogt de kans op een homoseksuele oriëntatie met een derde. Eén oudere broer betekent dan 4 procent kans, twee oudere broers 5 procent enzovoort. Het zou te maken hebben met (hormonale of immunologische) veranderingen in de baarmoeder die toenemen met elke zoon die een vrouw ter wereld brengt, maar helemaal uitgezocht is dat nog niet.

Waarom willen onderzoekers achterhalen of homoseksualiteit ‘in de genen’ zit?

Dat is een heikele vraag. De zoektocht naar een genetische basis voor homoseksualiteit is lange tijd controversieel geweest, omdat tegenstanders van homoseksualiteit de vondst van zulke genen zouden kunnen aangrijpen om homoseksualiteit als ziekte voor te stellen en voor ‘behandeling’ te pleiten.

Van de andere kant hebben LHBT-groepen vaak actiegevoerd met de slogan ‘Born this way’ en kan bewijs van een genetische basis voor seksuele geaardheid homoseksuele mensen helpen burgerrechten te verwerven en stigma’s weg te werken.

Kan een bloedtest straks bepalen of iemand homo wordt?

Nee. ‘Homo-genen’ komen voor bij zowel homo- als heteroseksuele mKan een ensen. Alleen worden ze gemiddeld wat vaker aangetroffen onder homoseksuelen. Bovendien is de invloed van de omgeving op de uiteindelijke seksuele oriëntatie waarschijnlijk vele malen groter dan die van de genen. Aantonen dat een individu ‘homogenen’ bezit, heeft dan ook geen enkele voorspellende waarde voor iemands seksualiteit.

Bron: De Standaard

Een extraatje...

Naar het schijnt nemen zowel bi-seksuele vrouwen evenals lesbiennes een vreemde, ietwat 'mannelijke' manier van zitten aan, zoiets van alsof de gehele wereld van hen is. Een vader, die dat ook bij zijn eigen dochter opmerkte, liet dan speciaal voor haar een speciale stoel ontwerpen...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht