ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ludiek protest in Antwerpen: yogasnuivers zijn tegen cruiseschepen

Yogasnuivers protesteerden in Antwerpen.
door Tsenne Kikke - zondag 11 augustus 2019 18:00

De stad Antwerpen beschikt over het meest uitgestrekte havengebied ter wereld. In de loop der eeuwen is de oppervlakte ervan gegroeid tot exact 12.068 hectare, ofwel zo’n 20.000 voetbalvelden. En dat heeft miljarden gekost.

Er varen dan ook alsmaar grotere zeeschepen de haven binnen. In 2011 steeg de gemiddelde bruto tonnenmaat voor het eerst boven 20.000. In 2017, bijvoorbeeld, liepen er 14.223 zeeschepen aan. De bruto tonnenmaat van die schepen steeg met 1,4% tot 406.762.315 bruto tonnenmaat. En, in 2018 14.595 zeeschepen, met een bruto tonnenmaat van 418.838.751.

In 2018 werden 223.606.610 ton goederen behandeld, een stijging van 4,4% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Om te anticiperen op de verder toenemende scheepvaart en trafieken, werkte de Antwerpse haven verschillende projecten uit. Zo startte op de Linkeroever in 2011 de aanleg van een tweede sluis: de Kieldrechtsluis genaamd. En, op 1 juli 2016 werd die officieel in gebruik genomen. Naar het schijnt:  de grootste zeesluis ter wereld. Maar, tegenover elke pro staat er een contra...

Protest

Zo kwamen er deze namiddag een veertigtal yogabeoefenaars op het Antwerpse Zuiderterras protesteren, pal naast het op dat moment aangemeerde cruiseschip Balmoral van rederij Fred. Olsen. Ze protesteerden tegen de luchtvervuilende cruiseschepen in de lage-emissiezone van de Antwerpse binnenstad.

“Leg je linkerhand op je mondmasker en steek je rechterhand in de lucht”, vroeg de leider van de groep aan de veertig geëngageerde deelnemers.

De manifestanten noemden zichzelf 'Yogasnuivers tegen Cruiseschepen'. "In Antwerpen krijg je een boete als je met een te vervuilende auto de lage-emissiezone inrijdt, maar intussen laat men wel grote cruiseschepen aanmeren die evenveel schadelijke stoffen uitstoten als 80.000 wagens", zei iemand van de organisatoren. "We moeten ons daarvan bewust zijn en onze onvrede erover laten zien."

De opkomst was al bij al beperkt, erkende ook de actiegroep zelf, maar het zou ook niet de bedoeling geweest zijn een grote protestactie te houden. "We willen niet roepen of saboteren", zei een andere initiatiefnemer. "We geven alleen op een positieve en vreedzame manier uiting aan onze gevoelens."

De deelnemers kregen dus mondmaskertjes om hun boodschap rond luchtvervuiling door cruisetoerisme kracht bij te zetten...

Over Kracht

De tweede wet van Newton definieert een resulterende kracht als 'verandering van beweging'. Met een resulterende kracht wordt een kracht bedoeld die niet wordt opgeheven door andere krachten. Doch vrees ik, dat we hier eerder te maken hebben met de eerste wet van Newton, die stelt dat wanneer er op een voorwerp geen resulterende kracht werkt dit voorwerp geen snelheidsverandering zal ondergaan.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht