ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Over een andere manier om het zelf te ontdekken

Wat betekent het woordje 'Zelfkennis' voor jou?
door Tsenne Kikke - zondag 18 augustus 2019 18:17

Ook het woordje 'Zelfkennis' - zijnde: 'het kennen van jouw ware zelf' - heeft meerdere betekenissen. Hieronder vind je er eentje van... - en, feit is, dat: vooraleer je jouw ware wezen kunt leren kennen je het in de eerste plaats zou moeten weten leren te kunnen ontdekken. In onderstaand voorbeeld: via 'gut feelings' - en, dankzij het luisteren naar je eigen gedachten.

De nu 46-jarige Sarah Germaine Willy Bettens is - of was - een Belgische zangereres, vooral bekend als Sarah Bett van K's Choice uit Antwerpen. Samen met haar broer Gert Bettens vormde ze er de kern van.

Op 18 mei gaf de toenmalige Sarah Bettens bij M zijn allereerste tv-interview, waarin hij bekend maakte dat hij transgender is, en voortaan als man door het leven wilde gaan.

"Ik wil in de spiegel kijken en een man zien."

Die coming-out als transman was een ingrijpende beslissing; een iets, waarover hij aan iedereen die luisteren wil openhartig vertelt in zijn wekelijkse vlog. Deze week deelde hij enkele persoonlijke verhalen uit zijn verleden, en had hij het over ‘self-discovery’, oftewel: het ontdekken van het zelf.

Zo heeft hij het onder meer over de eerste gevoelens voor zijn vrouw. “Ik was compleet in de war. Ik was getrouwd met een man en had altijd gedacht dat ik een heteroseksuele vrouw was. Ik had werkelijk geen idee wat ik moest denken van die vlinders in mijn buik. Ik kon alleen nog maar aan haar denken.”

Toen Sam, die toen nog Sarah heette, het vertelde aan een vertrouwenspersoon, werd er schouderophalend gereageerd. “Het zal wel gewoon een intense vriendschapsband zijn”, klonk het. Dat was niet wat zij toen wilde horen, zo blijkt uit deze video. “Ik kon alleen maar denken: "Je hebt het mis, het is meer dan dat".

De ontdekking dat Sarah eigenlijk liever Sam wou zijn, gebeurde op een gelijkaardige manier. De zanger beschrijft een innerlijke stem die jou ergens op wijst, maar die je enkel kan horen als je er ook naar durft te luisteren. “Ik praatte uren met mensen die me een inzicht zouden kunnen geven over mijn eigen waarheid. Maar telkens ze iets zeiden, waarvan ik wist dat het voor mij niet klopte, dacht ik weer: ‘Je hebt het mis’.”

Diep vanbinnen wist Sam zeker dat hij eigenlijk een man wilde zijn, ook al had hij het er nooit over. “Omdat ik voorheen nooit openlijk vragen stelde bij mijn genderidentiteit, denken mensen soms dat ik er niet mee bezig was”, klinkt het ontsteld.

Met zijn YouTube-video’s probeert Sam nu het denkpatroon van anderen ietwat te beïnvloeden. “Ik leer nog steeds bij, telkens ik praat met een andere transgender. Dat deel ik hier graag.”

Over zijn zelf-ontdekking (niet verwarren met Zelf-ontdekking, hé!) :-)

En, gisteren was het de beurt aan de lieftallige 36-jarige Paolo Bandini...

"Dit is, denk ik, een coming-out video. Mijn naam is Nicky Bandini. Jullie kennen me wellicht als Paolo Bandini. Want onder die naam werk ik al dertien jaar als journalist. Ik ben transgender. Ik ben er privé zopas voor uitgekomen. Nu doe ik het ook publiekelijk als journalist."

Bekijk de afbeelding, en neem waar dat er in wezen weinig of geen onderlinge verschillen bestaan tussen de meer dan 7,5 miljard aarbewoners. Vooral, nadat het lichaam alweer tot stof is vergaan, en er enkel en alleen een geraamte van overblijft nadat Magere Hein, de man met de zeis, ook weleens Pietje de Dood genaamd, is komen aankloppen.

Maar 'k geef toe, dat ook ikzelf me ooit jarenlang heb geanalyseerd, bekritiseert zelfs, zonder enige rekening te houden met mijn mogelijke Zelf.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht