ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Proteïneshakes: overdaad kan schaden

Hoe één geval op de miljoenen aandacht verkreeg…
door Tsenne Kikke - maandag 15 juli 2019 18:04

Ondertussen lopen er meer dan 7,5 miljard mensen op deze planeet rond, waarbij we niet altijd beseffen dat de daad van één persoon gemakkelijk kan worden veralgemeend. Oké, kranten, tijdschriften en andere nieuwsmedia moeten dingen publiceren die de aandacht van lezers aantrekken. En, in de meeste gevallen verkrijgen de uitzonderingen op de regel spijtig genoeg de meeste aandacht.

Zo konden we lezen dat...

... de 25-jarige Meegan Hefford door de hulpdiensten op de vloer van haar slaapkamer bewusteloos werd gevonden. Ze spendeerde dagelijks uren in de fitness om aan haar lichaam te werken. Zeker na de geboorte van haar tweede kindje, nam die obsessie echt ongezonde proporties aan.

Meegan smeekte haar moeder zelfs om voor de kinderen te zorgen, zodat ze toch maar zou kunnen gaan sporten. En qua dieet was het al proteïnen wat de klok sloeg. Ook dronk ze proteïneshakes - ook eiwitshakes genoemd -  waarvan in haar geval geweten was dat ze kleine hoeveelheden gevaarlijke chemicaliën bevatten. Dokters hadden haar nochtans aangeraden om meer natuurlijke voeding te eten.

Michelle White, Meegan's moeder, dacht eerst dat haar dochter gewoon een gezonde levensstijl aannam. “Ze zag er gezonder uit dan ooit, dus ik dacht niet echt na bij wat ze at. Het zag er allemaal vrij gezond uit. Ze at veel, maar meed gewoon suikers.” Doch tijdens een bezoekje zag ze hoe de handen van haar dochter begonnen te trillen toen ze een shake aan het drinken was. Meegan was ook vaker oververmoeid. Daarop sprak Michelle haar dochter aan om het allemaal ‘wat kalmer aan te doen met dat sporten’. Dat deed Michelle ook.

Zeldzame stoornis

Twee dagen na hun laatste ontmoeting kreeg haar moeder plots telefoon. Haar dochter zou het bewustzijn verloren hebben. “Ik kalmeerde mezelf door te denken dat ze gewoon oververmoeid was. Ze was gezonder dan iedereen die ik ken. Ik probeerde niet te panikeren”, aldus Michelle. Maar drie dagen later kreeg ze dan te horen dat haar dochter hersendood was en dat de machines die haar ‘in leven hielden’, best uitgeschakeld zouden worden.

Na onderzoek bleek dat Meegan leed aan de zeldzame ureumcyclusstoornis. Door een tekort aan een bepaald enzym, heeft het lichaam van mensen die aan de stoornis lijden meer moeite om eventuele overtollige eiwitten uit onze voeding af te breken. Dit in combinatie met Meegan's dieet, dat hoofdzakelijk uit eiwitten bestond, werd haar uiteindelijk fataal…

Meegan's moeder riep ondertussen op tot betere regelgeving rond proteïneshakes. Ze ijverde ervoor dat mensen eerst gecontroleerd worden alvorens ze een bepaald dieet mogen volgen.

Bron: Zita

Nadelen van proteïneshakes

Feit is, dat ondanks de vele gezondheidsvoordelen van eiwitshakes, sommigen onder ons er toch van moeten bewust zijn dat het gebruiken ervan ook nadelige gevolgen kunnen hebben, waaronder...

Dehydratatie of uitdroging

Het gebruik van proteïneshakes kan ervoor zorgen dat er minder vocht in het lichaam zal circuleren. Dit kan bij langdurig gebruik, leiden tot uitdrogingsverschijnselen en bijkomende gezondheidsproblemen veroorzaken.

Meer vet opslaan

Wanneer je eiwitten zal gebruiken om af te slanken, dan zal dit in eerste instantie ook gebeuren zolang je ook je calorie inname niet verhoogt en je energie verbruik er op afstemt. Is er meer eiwit inname dan je nodig hebt of verbruikt, dan zullen deze op lange termijn ook gaan opslaan in de vorm van vetten.

Diabetische ketoacidose

Door het eten van grote hoeveelheden eiwit en weinig koolhydraten, zal dit ervoor zorgen dat je lichaam in een toestand van ketose gaat. Op dit moment is er geen glucose of suiker meer in het bloed aanwezig om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Daar er geen glucose meer in de lever beschikbaar is, zal het lichaam deze uit het lichaamsvet halen waardoor het lichaam ketonen vrijmaakt.

Ze gaan het lichaam verzuren en reacties geven zoals misselijkheid, braken en bij diabetes patiënten aanleiding geven tot een gevaarlijke vorm van coma. Bij mensen zonder diabetes gaat het lichaam reageren door aanpassing van de insulinespiegels, maar op lange termijn is dit ook voor niet diabetici ongezond. Het zijn stoffen die allerlei organen, zoals de nieren blijvend kunnen beschadigen.

Botontkalking en osteoporose

Wanneer het lichaam verzuurt zal ons lichaam calcium uit het bot vrijmaken om deze verzuring te neutraliseren. Dit kan aanleiding geven tot botontkalking en zelfs tot osteoporose.

Nierstenen

Bij het verzuren van het lichaam door een hoger eiwitverbruik, komt er urinezuur en calcium vrij in de bloedsomloop. Het teveel wordt door de nieren uitgescheiden, maar deze stoffen kunnen samenklitten en stenen vormen.

Besluit

Zolang je proteïnen gebruikt als onderdeel van een gezonde voeding en rekening houd met de nadelen, kan dit een goede aanvulling zijn voor de opbouw van spieren bij bodybuilders - of, in een dieet om gewicht te verliezen. Toch mag je deze niet langdurig gebruiken om maaltijden te vervangen. Overdaad schaadt immers altijd.

Bron: gezondheideerst.be

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht