ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe dromen de chemie een handje kunnen toesteken

De droom van Friedrich August Kekulé is daarvan een mooi voorbeeld.
door Tsenne Kikke - vrijdag 19 juli 2019 23:24

Friedrich August Kekulé von Stradonitz (1829 – 1896) was een Duits chemicus vooral bekend door zijn ontdekking van de benzeenring.

In 1849 begon hij zijn studies in de natuurwetenschappen. In 1856 werd hij docent en vervolgens was hij hoogleraar in Bonn en in Gent van 1858 tot 1865. Zijn interesse ging vooral uit naar koolwaterstoffen en benzeen in het bijzonder.

Benzeen is een kleurloze vloeistof die bij 80°C kookt, zeer brandbaar is en daarenboven ook nog kankerverwekkend. In principe zou benzeen een eenvoudige structuur moeten bezitten. Het bestaat per slot van rekening maar uit twaalf atomen: zes koolstof- en zes waterstofatomen Maar, voor de structuur ervan ontwikkelde hij de ringstructuurtheorie en valenties. In 1857 stelde Kekulé dat koolstof tetravalent ofwel 4-waardig is. Hij beweerde dat zijn ontdekking van de benzeenring te danken was aan een droom waarin hij een slang in zijn eigen staart zag bijten.

Kekulé had twee heel belangrijke postulaten geformuleerd, zijnde: (1) koolstof is vierwaardig, of tetravalent, en  (2) koolstof kan niet alleen bindingen aangaan met het monovalente waterstof (wat leidt tot methaan), maar ook met zichzelf, wat aanleiding geeft tot koolstofketens.

Tijdens een verblijf in Londen (wellicht in de nazomer van 1855) zou hij op weg naar huis, zou al dromend zittend in een door paarden getrokken koets, gezien hebben hoe dansende atomen in een farandole een ketenmolecule vormden, een illustratie van het tweede postulaat.

Het verhaal wil nu verder dat Kekulé, gedurende zijn verblijf in de Veldstraat in Gent, vermoedelijk in de winter van 1861-1862, dommelend voor de open haard, in een dromerij nogmaals een slang zag die in haar staart beet, waardoor hij een mogelijke ringketenstructuur voor benzeen overwoog. Hij zou zelf het droomvoorval pas veel later aanhalen, en wel in 1890 in een redevoering: 25 jaar na de formulering van de benzeenstructuur. Waarom hij er zo lang voor wachtte, weet geen mens.

Bron:  Pierre J. De Clercq - 'De benzeenstructuur van Kekulé'. UGentMemorie.- 28.11.2016.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht