ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zware rokers moeten behandeling krijgen in verslavingskliniek

Dat was de kern van een brief van verslavingsarts Jeroen Hinneman aan de Tweede Kamer.
door Tsenne Kikke - zaterdag 4 mei 2019 15:42

Rookverslaafden zouden een klinische behandeling om van hun verslaving af te komen vergoed moeten krijgen, net zoals dat het geval is bij drank- en drugsverslaafden. Dat was de kern van een brief van verslavingsarts Jeroen Hinneman, manager van een kliniek in Heerenveen, aan de Tweede Kamer. "Als wij in Nederland een einde willen maken aan de ruim 20.000 doden per jaar ten gevolge van het roken, zal er ander beleid gevoerd moeten worden. In onze verslavingskliniek krijgen we regelmatig telefoontjes van rookverslaafden die vragen of wij iets voor ze kunnen doen, maar die mensen moeten we afwijzen. Opname in een kliniek voor tabaksverslaving wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, omdat zo'n behandeling niet in het basispakket zit," schreef hij.

Zorgverzekeraars Nederland wijst in een reactie op het feit dat niet de verzekeraar, maar de overheid de inhoud van het basispakket bepaalt. "Wij begrijpen de zorgen van de verslavingsartsen en vinden het goed dat zij dit bij de Tweede Kamer onder de aandacht brengen."

Dat roken ongezond is, is geen nieuwe informatie. Waarom is stoppen dan toch zo moeilijk? NEMO Kennislink publiceerde reeds in 2007 over het verslaafde rokersbrein het volgende...

Iedereen die ooit gerookt heeft, weet hoe zwaar het is om te stoppen. Maar waarom is het zo moeilijk? Onderzoekers hebben een kijkje in het brein genomen en ontdekt dat je drie gebieden tevreden moet stellen. Zij ontrafelden het geheim om succesvol af te kicken: ontspanning, plezier en concentratie.

Velen kennen het probleem. Je steekt een sigaret op, zet de tv aan en belandt in een documentaire over hoe slecht roken is. Je hoort over zwarte longen en je denkt… dit is mijn laatste. Of je moet een sprintje trekken om de bus te halen en terwijl je hijgend en piepend nog net op tijd naar binnen springt, besluit je: ik ga vandaag echt stoppen! En toch stop je niet. Of je stopt maar een paar dagen. Is dit nou een gebrek aan wilskracht, slechte motivatie of speelt er ook iets anders mee?

Het blijkt dat nicotine een grote invloed heeft op jouw hersenen. Een groep Amerikaanse onderzoekers van het Duke University Medical Centre heeft onderzoek gedaan naar wat er gebeurt in het brein op het moment dat een roker een sigaret opsteekt na een periode van onthouding. Zij zagen dat er drie regio’s actief werden als mensen snakten naar een sigaret: de thalamus, het striatum en de anterior cingulate cortex (ACC).

De thalamus is een structuur in het midden van je brein waar prikkels vanuit je zintuigen samenkomen en doorgestuurd worden naar de plek waar ze moeten zijn. Het is dus een soort filter die ervoor zorgt dat er geen overdaad aan informatie binnenkomt en dat je je aandacht kunt richten op iets zonder afgeleid te worden. Bij mensen die roken om rustig te worden in stressvolle situaties is dit gebied het meest actief. Zij hebben bij het stoppen dan ook vooral last van afleidingen, onrustig zijn en het gevoel dat alles teveel wordt.

De tweede regio die actief werd was het striatum, onderdeel van het beloningssysteem in het brein. Als je iets doet, eet of drinkt dat je een goed gevoel geeft, onthoudt dit systeem het. De volgende keer dat je hetzelfde doet, zul je dan meteen weer een goed gevoel krijgen. Wanneer je snakt naar een sigaret, hoor je dus eigenlijk je striatum schreeuwen om een volgend shot plezier.

De onderzoekers keken ook naar de ACC. Dit gebiedje is essentieel voor het hogere denken, zoals fouten herkennen, beslissingen nemen, concentreren en conflicten oplossen. Ook wanneer je emotioneel wordt en je probeert jezelf te vermannen of als je je zelfbeheersing moet bewaren, dan wordt dit deel actief. Bij mensen die onder meer roken om op gewicht te blijven, was dit gebied het meest actief.

Al met al zijn er dus drie plekken in het brein die ervoor zorgen dat het erg moeilijk is om niet weer te beginnen met roken. Jouw thalamus wordt nerveus, jouw striatum schreeuwt om genot en jouw ACC is er met zijn gedachten niet bij. Pas wanneer je rustig kunt worden onder stress, je plezier uit andere dingen kunt halen en bovendien geen concentratieproblemen meer hebt, ben je er klaar voor om te stoppen met roken. Toch jammer dat dit vaak juist de redenen zijn om te beginnen met roken...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht