ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Homeopathie: Osteopaat staat terecht voor onopzettelijke doodslag op 14-jarig meisje

Naar het schijnt had het meisje gered kunnen worden, indien ze correct was behandeld.
door Tsenne Kikke - maandag 13 mei 2019 17:55

Christoper R., een 57-jarige osteopaat uit het Vlaams-Brabantse Beersel, moet zich donderdag voor de Brusselse correctionele rechtbank verantwoorden voor onwettige uitoefening van de geneeskunde, en onopzettelijke doodslag op een 14-jarig meisje van Afrikaanse origine.

Het kind overleed in 2015 in het Universitair Ziekenhuis Gent aan tuberculose. Het meisje was maanden eerder onderzocht door een huisarts, die onder meer antibiotica had voorgeschreven voor een luchtweginfectie en een doorverwijzing voor het nemen van foto’s had meegegeven, maar haar pleegouders uit Herzele hadden vervolgens Christoper R. geconsulteerd en die had een alternatieve diagnose en behandeling voorgesteld.

"Het meisje was sinds 2006 door de Dienst Voogdij geplaatst bij pleegouders, omdat ze als niet-begeleide minderjarige het land was binnengekomen," zei Carol Vercarre, woordvoerster van het parket Halle-Vilvoorde.

De Provinciale Geneeskundige Commissie van Vlaams-Brabant en Brussel en de Nationale Orde der Geneesheren verwittigden in 2015 het parket Halle-Vilvoorde. Zij hadden een klacht ontvangen van een kinderarts bij het UZ Gent, waar het meisje in mei 2015 op de spoeddienst was beland en een kleine twee weken later overleed aan tuberculose. "Volgens die klacht had het meisje nog gered kunnen worden als ze wel correct was behandeld en de adviezen van de huisarts waren opgevolgd”, aldus het parket Halle-Vilvoorde.

Alternatieve diagnoses

Volgens het parket zijn er voldoende bewijzen dat R., die de geneeskunde niet mocht beoefenen, alternatieve diagnoses stelde - zoals bij een asbestbesmetting, een depressie, en verminderde immuniteit, en zo meer - en dat hij die behandelde met homeopathische middelen. Daardoor zou de kans gemist zijn om tijdig vast te stellen dat het om tuberculose ging en een correcte behandeling op te starten.

"Hoewel het meisje aanhoudend bleef vermageren en wekenlang hoge koorts had, bleef R. de pleegouders geruststellen dat dit tekenen waren dat zijn behandeling aansloeg, en ‘het keerpunt’ hopelijk nabij was," klonk het.

De pleegouders hebben zich volgens het parket geen burgerlijke partij gesteld in deze zaak. Zij zouden zich het slachtoffer voelen van de twist tussen twee types van geneeskunde, de klassieke en de homeopathische.

"De beklaagde zelf betwist de feiten. Hij meent niet dat hij iets verkeerd heeft gedaan”, aldus nog het parket.

Nabericht 16/5/2016: Osteopaat Chris R. uit Brussel kon vandaag bij het begin van de zitting niets anders dan het hoofd buigen. Het Openbaar Ministerie noemde hem net geen charlatan. Hij werd neergesabeld als de man die de pleegouders van de 14-jarige Liana V.. steevast weghield bij traditionele artsen, die het meisje hadden kunnen redden. Maar hij vond zijn mengsels van natuurproducten veel heilzamer dan de antibiotica, die de huisartsen het tienermeisje voorschreven voor haar aanhoudende ademnood en hoge koorts.

"Tegen beter weten in bleef hij erbij dat deze symptomen toe te schrijven waren aan een besmetting door asbest, afkomstig van dakwerken aan het ouderlijke huis," aldus het Openbaar Ministerie. “Hij kreeg meermaals de kans om de pleegouders door te verwijzen naar een gewone huisarts, maar deed het niet. Integendeel: hij volhardde in de boosheid, hield de ouders voor dat alleen zijn behandeling Liana V. er weer bovenop kon helpen. Niets bleek echter minder waar. Een paar weken na haar opname in de spoedafdeling van het Gents universitair ziekenhuis is het meisje bezweken aan tbc."

Steun van pleegouders

Jef Vermassen, de advocaat van Chris R., kon er niet mee lachen. Maar tegelijk wist hij van bij het begin van het proces dat een opmerkelijke afwezigheid in het voordeel van zijn cliënt speelde: de pleegouders van R. hadden zich geen burgerlijke partij gesteld. “Zij nemen mijn cliënt niets kwalijk”, legde de strafpleiter uit. “Omdat zij weten dat hij alles in het werk heeft gesteld om hun dochter te helpen. Hij heeft zich nooit als dokter opgesteld, hij heeft alleen ondersteuning willen bieden bij de therapie van de huisartsen. De ouders weten dat hij juist voorstander is van samenwerking tussen de verschillende therapeutische mogelijkheden.”

"Zij bleven intussen hun huisarts bezoeken en hielden ook de pleegdiensten op de hoogte van hun demarches”, aldus meester Vermassen. “Niemand zag daar graten in. De arts van het UZ Gent, die aan de basis ligt van de klacht, beweert dat de symptomen die Liana vertoonde al sinds januari 2015 op tbc moesten wijzen. Zij noemde het zelfs een schoolvoorbeeld van tbc-besmetting. Op dat ogenblik trad mijn cliënt in deze zaak nog niet op. Twee huisartsen wel. Maar zij zitten niet op de beklaagdenbank. En wie stuurde de ouders van Liana naar de spoedafdeling? Niet de artsen, wel mijn cliënt."

Besmet in Afrika

De advocaat stelde ook een pijnlijke vraag in verband met de adoptie van Liana V. "Zij werd al met tbc besmet toen zij 2 jaar was en nog in Afrika leefde. Dat gegeven werd nooit aan de pleegouders vermeld. Pas toen ze verhoord werden na de dood van Liana V. kregen ze dat te horen. Wie heeft dat gegeven uit het dossier van de kleine Liana V. verwijderd? Was het omdat gevreesd werd dat daardoor nooit pleegouders voor het meisje zouden gevonden worden? Mogelijk was alles anders geweest mochten haar pleegouders daar van meet af aan van op de hoogte geweest zijn."

Het parket vorderde twee jaar straf tegen Chris R. Zijn verdediging vroeg de vrijspraak. Vonnis op 20 juni.

Nawoord - 20/6/2019: Christopher R. werd door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf met uitstel van 2 jaar. Hij werd schuldig bevonden aan onwettige uitoefening van de geneeskunde en onopzettelijke doodslag op het 14-jarig meisje.

"De beklaagde heeft zich gedragen als een arts en heeft handelingen gesteld die hem niet toekomen," luidde het vonnis. "De fysieke integriteit van het slachtoffer was daarbij ondergeschikt aan zijn pogingen om mensen te overtuigen van zijn geneeswijze."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht