ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Historisch: dit is het allereerste beeld van een zwart gat!

Welke zal er winnen: de relativiteitstheorie of de quantumtheorie?
door Tsenne Kikke - woensdag 10 april 2019 17:29

Het is een mijlpaal in de wetenschap! Voor het eerst in de geschiedenis zijn sterrenkundigen erin geslaagd om een zwart gat in beeld te brengen. Het zwarte gat is 40 miljard kilometer groot - drie miljoen keer de Aarde en meer dan 50 miljoen lichtjaren van ons verwijderd. Tracht het maar eens voor te stellen...

Zoals je weet, is een zwart gat is een hemelobject dat zo zwaar is dat zelfs het licht er niet aan kan ontsnappen. Maar als de theorie klopt, cirkelt omheen een zwart gat ijl gas en wel met zo’n hoge snelheid dat het miljarden graden heet wordt en licht uitzendt. Omdat een deel van het gas in het zwarte gat verdwijnt, verdwijnt ook een deel van het licht. En zo verraadt het gat zijn aanwezigheid: als een schaduw midden in die draaikolk.

De acht radiotelescopen, die wereldwijd verspreid staan opgesteld, en die samen de Event Horizon Telescope (EHT) vormen, zijn er dus in geslaagd om precies dat in beeld te brengen. Sinds 2016 zijn die schotels gericht op het zwarte gat in het centrum van de Melkweg, en op een veel groter exemplaar in een nabij stelsel, M87. Het zijn radiotelescopen: het licht dat het gas uitzendt, dringt niet door het interstellaire stof heen, maar het gas geeft ook een radiosignaal af, en dat is wel te meten.

Door deze telescopen heel precies te koppelen, zien zij samen net zo scherp als die fictieve grote kijker. Maar ze moesten wel lang naar één punt staren om voldoende data te verzamelen.

Volgens vakblad 'Science' zijn die er nu. Al die jaren zijn de sterrenkundigen bezig geweest om de data te koppelen en te interpreteren. Nu zouden ze een beeld van het zwarte gat hebben. Van de twee zwarte gaten eigenlijk: dat van de Melkweg en dat van Messier 87.

De vraag is: hoe scherp is dat beeld? En, op die waarnemingshorizon, op die rand van het zwarte gat, geldt niet alleen de relativiteitstheorie, maar ook de quantumtheorie, die de wereld van de atomen beschrijft. De theorieën zijn niet met elkaar verenigbaar. Een blik op het zwarte gat zou kunnen laten zien welke van de twee in de praktijk moet wijken. Afwachten dus.

Niet onder de indruk van het beeld?... Tracht het dan ietwat beter te begrijpen.

Dat was een duidelijke uitleg, nietwaar?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht