ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe veilig zijn tegenwoordig jouw waardevolle zaken in een bankkluis?

Dieven slaan overal toe: ook in bankkluizen.
door Tsenne Kikke - donderdag 7 maart 2019 20:01

Je moet het maar eens zélf meemaken.... Zo stopte de Brusselaar Alain Talloen in januari 2013 40.000 euro spaarcenten van zijn grootmoeder in een bankkluisje bij BNP Paribas Fortis. Elf maanden later bleek het geld spoorloos verdwenen.

“Het werk van een Bulgaarse dievenbende”, vertelde Alain, die zelf nog 5 andere slachtoffers in het Brusselse traceerde en nu ook Vlaamse gedupeerden hoopt te vinden. “Want de bank trok zijn beloofde compensatie in, en samen staan we sterker.”

Op 8 januari 2013 wandelde hij het filiaal aan de Houba de Strooperlaan in Laken binnen. Hij huurde er een kluisje om er de spaarcenten van zijn grootmoeder, 40.000 euro netjes verdeeld in briefjes van 500, veilig op te bergen. “Zo dacht ik toch," zuchtte Alain. Want toen hij op 22 november - zo’n elf maanden later - terugkeerde naar de bank, bleek het kluisje volledig leeg te zijn.

"Waar kan je geld veiliger leggen dan in bankkluis, dacht ik altijd. Niet dus.”

Volgens het contract is de klant verzekerd tegen diefstal. “Maar zes jaar later heb ik nog altijd geen euro gezien. Meer nog, ik heb intussen contact met andere mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. In Brussel maar ook in Vlaanderen. Voor een aantal onder hen is dit een ramp," zei hij.

Meerdere slachtoffers

Een verpleegster stelde vast dat er voor 80.000 euro aan sieraden uit haar kluis bij BNP Paribas in Anderlecht verdwenen waren, een restauranthouder uit Jette zag 55.000 euro verdwijnen, een tandarts verloor bijna 58.000 euro, en een andere klant stelde vast dat er 25.000 euro verdwenen was. Een groot mysterie dat maar niet opgehelderd raakt.

“We zijn slachtoffers. Maar zoals de bank ons nu behandelt, lijkt het wel alsof ze ons niet geloven. Dat ze ons niet vertrouwen en denken dat we ons kluisje misschien zelf hebben leeggemaakt," zei Carmela Parisi, ook slachtoffer.

Drie vergaderingen zijn er intussen geweest met Alain Talloen. “De eerste keer beloofden ze terug te betalen, de tweede keer klonk het dat de daders onvindbaar zijn en dat ze tot dan geen schadevergoeding zullen uitkeren.”

Het gerechtelijk onderzoek door het parket van Brussel leverde tot nu toe niets op - en, BNP Paribas zei dat de bank een discretieplicht heeft en niet in de media communiceert over individuele dossiers.

Diefstal, brand of waterschade

Banken verbinden er zich contractueel nochtans toe dat ze de eigenaars van bankkluisjes vergoeden bij diefstal, brand of waterschade. Zo zullen de slachtoffers van de kluizenkraak van eind januari bij BNP Paribas in Antwerpen wel vergoed worden. “Omdat het hier duidelijk om een inbraak ging. Al is het uitgekeerde bedrag wel geplafonneerd," zei Febelfin.

Tot welk bedrag, wilde men in de bank niet zeggen. Gedupeerden werd gevraagd om aan de hand van aankoopbewijzen, facturen, foto’s (zoals bij juwelen of kunststukken) of schattingsverslagen aan te tonen wat er in de kluis lag en wat de waarde van het verlies is.

“Daarom is het zeer zinvol dat de klant op regelmatige tijdstippen een inventaris opmaakt van wat er in zijn of haar kluis ligt en die beschrijving dan op een veilige plaats en vooral niet in de kluis zelf te bewaren.”

Maar...,

... zo staat er ook in de kleine lettertjes van het contract voor de huur van een kluis: ‘Komen niet in aanmerking voor de dekking: onverklaarde verdwijningen…’ En dat is hier dus het geval.

Alain Talloen opende in de afgelopen paar jaar zijn eigen onderzoek en kwam bij de Italiaanse veiligheidsexpert ingenieur Adalberto Biasiotti terecht. Die waarschuwde al langer voor Oost-Europese benden, die zich specialiseren in het kraken van kluisjes zonder sporen na te laten.

Ze huren, onder een valse identiteit, zelf een kluisje om toegang te krijgen tot de kluizenzaal. Eens binnen openen ze niet hun eigen kluisje maar dat van anderen. Nadien doen ze de kluis ook weer gewoon op slot. De diefstal komt meestal pas veel later uit - want, veel klanten openen hun kluisje slechts heel af en toe. En camerabewaking is er niet. Mag niet.

“In Bulgarije zijn speciale kits verkrijgbaar op de zwarte markt, wellicht ontworpen door Bulgaarse geheime diensten, waarmee kluizen kunnen worden geopend. Zonder enig spoor van inbraak achter te laten," zei Adalberto Biasiotti.

Na de diefstal wordt de kluis gewoon weer op slot gedaan, wat het voor de slachtoffers nog erger maakt, omdat de banken of verzekeringsmaatschappijen gaan twijfelen aan de betrouwbaarheid van het slachtoffer. Zoals in het geval van Alain Talloen, Carmela Parisi en de andere slachtoffers die bestolen werden...

Zien, is geloven

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht