ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vier van de vijf geestelijken in het Vaticaan zijn in het geniep homoseksueel

In the Closet of the Vatican: "80% van de priesters in Rome zijn homo".
door Tsenne Kikke - vrijdag 15 februari 2019 15:50

“80% van de priesters, die verbonden zijn aan de Romeinse Curie, zijn homo.” Dat staat te lezen in het boek 'In the Closet of the Vatican' van de Franse socioloog en journalist Frédéric Martel. Het boek ligt op 21 februari in 20 landen in de boekhandel en werd in 8 talen vertaald.

Martel schrijft dat vier op elke vijf priesters in Vaticaanstad homo is, “hoewel daarom niet noodzakelijk seksueel actief”. De Fransman zegt met zijn werk het dubbelleven binnen het bestuursapparaat van de paus bloot te willen leggen.

De Romeinse Curie wordt gevormd door de organen van de Heilige Stoel die de paus bijstaan in het vervullen van zijn taken als hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk.

1.500 interviews

Martel, die zichzelf niet-gelovig noemt en ook homo is, werkte 4 jaar lang aan het boek. Hij interviewde daarvoor ruim 41 kardinalen, 52 bisschoppen, 45 pauselijke ambassadeurs of diplomaten, 11 leden van de Zwitserse Garde en meer dan 200 priesters of seminaristen. In totaal nam hij meer dan 1.500 interviews af.

De publicatiedatum is niet toevallig. Volgende week komen honderden bisschoppen in Rome samen. Daar zullen ze discussiëren over het seksueel misbruik door priesters binnen de katholieke kerk.

Uit Martels onderzoeken moet blijken dat een aantal homoseksuele priesters hun geaardheid accepteren. Vaak houden ze er een langdurige, maar discrete relatie op na. Maar vele anderen leiden een dubbelleven, mits vluchtige seksuele ontmoetingen, vaak met homoseksuele prostituees.

Mensen, die het boek konden inkijken, zeggen dat Martel zich zeer kritisch opstelt tegenover geestelijken aan de top van de Curie. Deze zouden naar buiten toe homoseksualiteit steeds hebben aangevallen, ondanks dat ze zelf ook homo zijn. Volgens Martel geldt binnen het Vaticaan een ‘regel’, namelijk: hoe meer een kardinaal of bisschop homoseksualiteit aanvalt, hoe groter de kans dat hij er zélf een is.

Martel zou naar verluidt daarbij de in 2008 overleden Colombiaanse kardinaal Alfonso López Trujillo bij naam noemen. Die heeft zich jarenlang voorgedaan als een fervent verdediger van de kerkelijke standpunten inzake contraceptie en homoseksualiteit, terwijl hij zelf mannelijke prostituees bezocht.

Een van de geïnterviewden is de Duitse kardinaal  Walter Kasper. Die geeft toe dat sommigen binnen het Vaticaan een dubbelleven leiden. Maar, dat is volgens hem minder verontrustend, “zolang de kerk mensen helpt het pad naar God te vinden”.

Martel schrijft ook dat paus Franciscus heeft geprobeerd deze cultuur binnen de Curie te doorbreken, door de geestelijken op hun dubbelleven te wijzen. Maar dat heeft voornamelijk de weerstand tegen hem binnen de Rooms-Katholieke kerk doen toenemen...

Ondanks het feit dat Martel zich in zijn boek niet richt op seksueel misbruik van kinderen, beweert hij wel dat vanwege de  heimelijke seksuele relaties onder geestelijken het voor ieder van hen moeilijk maakt om andere, aangeklaagde priesters te beschuldigen of te veroordelen...

Bron: De Morgen

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht