ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boekrecensie: Leven na de hartstilstand met een ICD - Gijs Sterks

Leven na de Hartstilstand met een ICD ' is een uitgave van Boekscout.
door Tsenne Kikke - zaterdag 16 februari 2019 19:23

Dit boek is een aanrader! Ik bedoel: indien het onderwerp jou interesseert. De auteur ervan is de 68-jarige Gijs Sterks. Op 13 november 2004 kreeg hij een hartstilstand, en op 21 december zijn ICD.

Gijs heeft naar het schijnt veel geluk gehad. Zo kreeg hij te horen dat minder dan 1% van patiënten, die buiten het ziekenhuis gereanimeerd worden, er zonder hersenbeschadigingen vanaf komen. 80 à 90% van de ± 15.000 mensen, die jaarlijks een hartstilstand krijgen, gaat daaraan gewoon dood, simpel omdat er bijvoorbeeld niemand bij is, of omdat de aanwezigen niet weten wat ze moeten doen. Van de mensen die gereanimeerd worden overlijdt 2/3, van de overige 1/3 komt meer dan de helft in een verzorgingstehuis.

Daarbij schreef hij: "Het bizarre van de situatie is dat ik lichamelijk eigenlijk gezond ben. Ik kan alles, hoewel de intensive care afdeling niet goed is voor je gestel. Eigenlijk ben ik een gezonde tijdbom, ik mankeer niets maar kan elk ogenblik dood neervallen."

Het boek vangt aan met de volgende bewoordingen...

Verantwoording

Ik kreeg een ICD en stond buiten om verder te herstellen. Dan wil je informatie, veel informatie. Eigenlijk wil je weten wat je te wachten staat. Veel technische informatie is beschikbaar. Wie een beetje handig is met Google of een andere zoekmachine vindt veel goede maar vooral technische informatie op bijvoorbeeld sites van leveranciers van ICD’s en AED’s (externe defibrillators) al dan niet via patiëntenverenigingen zoals de STIN.

Over de emotionele kant is weinig te lezen, zeker niet over gevallen zoals ikzelf. Intussen weet ik dat dit ook niet kan, ik weet nu dat elk hart anders is en dat er ook steeds een ander mens omheen zit.

Van begin af aan, na de hartstilstand, besloten mijn vrouw en ik dat we met onze ervaringen heel open naar de buitenwereld zouden zijn, ontkennen of verbergen is veel moeilijker dan open zijn. Redenen genoeg dus om ook mijn verhaal openbaar te maken.

Na de hartstilstand schreef ik mijn verhaal op en hield ik een soort dagboek bij. Zoals zo velen dat doen bij een ingrijpende gebeurtenis. Mijn vrouw bijvoorbeeld.

Driekwart jaar na de hartstilstand ben ik begonnen met een weblog, www.gijss.web-log.nl. Uit reacties op de weblog weet ik dat er mensen zijn die behoefte hebben aan een boekvorm. Zoals iemand schreef: ‘Een weblog leg je niet op je nachtkastje’.

Dit boek is niet bedoeld als een chronologisch verslag en ook niet bedoeld om te laten zien hoe het gaat. Dit boek is bedoeld om te laten zien hoe het bij mij ging, hoe het kan gaan. Het gaat over de ICD. Maar meer dan dat, het gaat over de verwerking van een ingrijpend iets in mijn leven en dat van mijn vrouw. Het gaat over de gezondheid die niet meer vanzelfsprekend is. Het gaat ook over de overgang van Werken naar Niet Werken. Het gaat over Veranderingsprocessen. Het gaat over Leven na de Hartstilstand, met een ICD.

Voor de duidelijkheid: ik ben niet medisch geschoold, ik ben geen arts en ook geen psycholoog. Niets in dit verhaal mag dan ook gelezen worden alsof ik dat wel ben. Ik ben ‘slechts’ ervaringsdeskundige.

Meer informatie over hartritmestoornissen en andere hartziekten is te vinden bij de Nederlandse Hartstichting, www.hartstichting.nl Via deze site kan men allerlei brochures bestellen of downloaden.

Eindoordeel: alleszins een 7 op 10 waard.

Meer over lezen?... Klik op deze link.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht