ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Australië bestraft illegaliteit

Vluchtelingen in Australische detentiecentra kampen met extreme psychische problemen.
door Tsenne Kikke - maandag 3 december 2018 16:46

De meerderheid van de vluchtelingen die in de buitenlandse detentiecentra van Australië op het eilandstaatje Nauru verblijven, lijdt aan 'extreme' en 'onmenselijke' niveaus van psychische problemen. Dat stelde Artsen Zonder Grenzen (AZG) vast.

In het nieuwe rapport, dat de titel 'Oneindige wanhoop' kreeg en vandaag werd voorgesteld, zei de internationale ngo dat zestig procent van haar patiënten zelfmoordgedachten had, en dertig procent zelfs al geprobeerd had om zichzelf van het leven te beroven. Onder hen waren kinderen niet ouder dan negen jaar.

AZG zei daarbij dat de psychische problemen, die ze vaststelde op Nauru, bij de ergste zijn die ze al gezien heeft. De groep gaf op Nauru vluchtelingen en inwoners gratis medische zorg van november 2017 tot oktober 2018. Daarna dwong de regering in Nauru AZG abrupt om het land te verlaten.

AZG zei dat het extreme lijden van de migranten, van wie een groot deel erkend is als vluchteling, 'te wijten is aan het Australische beleid van buitenlandse procedures van onbepaalde duur'.

Sinds 2013 heeft Australië als beleid om migranten en asielzoekers, die het land per boot proberen te bereiken, op te sluiten in buitenlandse detentiecentra op Nauru, een eiland van Papoea-Nieuw-Guinea. Ze blijven er jarenlang opgesloten, terwijl hun procedures aanslepen. Australië krijgt felle internationale kritiek voor dat beleid.

Onduidelijk is hoeveel migranten er opgesloten zitten in Manus en Nauru, want de Australische regering geeft daarover geen precieze cijfers vrij.

Cijfers

Indien je Australië op een wereldkaart ziet liggen, dan besef je misschien dat Syrische vluchtelingen niet zomaar op een bootje kunnen stappen om te proberen op een illegale manier dat land binnen te geraken. Wel kunnen we het misschien over vervolgde drugscriminelen hebben, die Indonesië zijn ontvlucht.

In elk geval: noem het 'hardvochtigheid' indien je dat wil, maar Australië houdt zich nu eenmaal aan haar eigen wetgevingen vast. Iemand die op een illegale manier het land binnenkomt, wordt als zodanig behandeld, waarbij ook vooral mensen worden geweerd, die bepaalde ziekten kunnen binnensmokkelen; een iets, waarmee Australië in het verleden reeds meermaals is mee geconfronteerd - of, mensen die het criminele pad opgaan om aan centjes te geraken, en zo meer.

Anders gezegd: dat land houdt rekening met 'De Wet van Oorzaken & Automatische Gevolgen'.

Ook wat er in de bovenstaande tekst vermeld staat, is niet volledig juist, want er bestaan wel degelijk officiële rapporten, waaronder deze.

Zo kan men er, onder andere, in lezen dat sinds september 2013 33 boten met 771 mensen erin werden teruggestuurd. De laatste boot uit die reeks werd in juni van dit jaar verplicht terug te keren, en dit jaar wist slechts één boot met 17 mensen Australië te bereiken.

Verder kan je erin lezen dat er tussen 2016 en 2018 al bijna 40.000 permanente visa's om humanitaire redenen aan Syrische en Iraakse vluchtelingen werden uitgereikt, en zo meer.

Toegegeven: ze moesten wel een meerwaarde voor het land betekenen... Is die vorm van 'discriminatie' goed of minder goed, menselijk of onmenselijk?...

"Zie," zei iemand, "Australië krijgt heel veel kritiek te verduren, maar indien deze vorm van aanpakken niet bestond, zaten er momenteel een paar miljoenen 'vluchtelingen' in dit land."

Kortom: een land besturen, wetten vervaardigen en die dan ook daadwerkelijk uitvoeren, is volgens mij geen gemakkelijke zaak - vooral, als de uitzonderingen zichzelf opdringen.

Wat België betreft...

“We steunen geen regering die naar Marrakech gaat," zei N-VA-voorzitter Bart De Wever na afloop van het partijbestuur. “We zullen zien of een oplossing mogelijk is.” De partij vreest onder meer dat de bepalingen ondanks het niet-bindende karakter toch juridisch afdwingbaar zouden kunnen zijn. Het grote risico volgens De Wever is dat het pact 'illegale inwijking faciliteert'. Een bijkomende interpretatieve nota is volgens hem ook 'geen echte oplossing'. Toch wil de N-VA volgens De Wever niet dat de regering valt. Volgens hem moet verder gezocht worden naar oplossingen.

Het kernkabinet van de federale regering kwam vandaag om 15u bijeen in de Lambermont, de ambtswoning van premier Michel, om zich te buigen over dat VN-migratiepact.

Morgen staat er sowieso een parlementaire commissie op het programma waarin zes experts hun licht laten schijnen over het pact. Maar meer dan een schijnmanoeuvre om wat tijd te winnen voor de regering, lijkt dat niet te zijn. De specialisten werden immers aangesteld door de verschillende partijen en zullen wellicht allen hun eigen lezing van het pact naar voren brengen.

Hoe dan ook zal er nadien gestemd moeten worden over een resolutie die werd ingediend door oppositiepartij Groen. Die stelt voor om het pact goed te keuren in het parlement en biedt daarvoor een wisselmeerderheid aan. Maar keuren MR, Open VLD en CD&V het pact goed met behulp van de groenen en eventueel SP.A of PS, dan heeft N-VA heel duidelijk laten verstaan dat dit het einde betekent van de huidige regering...

Wel is het naar verluidt eveneens mogelijk dat België zich wel degelijk zal onthouden bij een stemming over het VN-migratiepact in Marrakech op 10 december. Op het einde van deze week moet alleszins beslist worden of de delegatie van ons land naar Marokko vliegt of niet. Dat vertrek staat gepland op zondag.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht