ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Netflix verkreeg van een Satanische sekte een klacht in de bus

In 'Chilling Adventures of Sabrina' wordt er een Baphomet standbeeld vertoont dat naar het schijnt gekopieerd werd…
door Tsenne Kikke - maandag 5 november 2018 16:21

Netflix kreeg een vreemde klacht in de bus, afkomstig van een Satanische Tempel, die beweerde dat de nieuwe serie ‘Chilling Adventures Of Sabrina’ hun Baphomet-standbeeld had gekopieerd. De sekte dreigde met een rechtszaak. “Ze hebben de auteursrechten op ons monument geschonden om Satanische Paniek-fictie te maken”, klonk het verontwaardigd.

'De Satanische Tempel' is een religieuze organisatie, die mensen wil aanmoedigen om goed te doen voor anderen, om alle soorten van autoriteit af te zweren, te handelen naar gezond verstand en een gevoel voor gerechtigheid, en zich te laten leiden door het menselijk geweten om nobele acties te ondernemen die zijn aangestuurd door een sterke persoonlijke wil”, kondigde medeoprichter en woordvoeder Lucien Greaves aan via Twitter. “Een andere, duistere weergave van ons geloof klopt niet.”

De beeltenis van hun godheid, Baphomet, wordt in de Netflix-reeks gebruikt als de representatie van Satan. Zijn standbeeld is te zien in het centrum van een school waar jonge meisjes duistere kunsten aanleren.

“Wij willen dat soort heksenjachten en paniekzaaierij tegengaan”, aldus Greaves. “We moeten oppassen met dit soort incorrecte representaties. We hebben Netflix laten weten dat we klacht zullen neerleggen voor het gebruik van ons standbeeld als symbool voor één of andere kwaadaardige, kannibalistische cult.”

Productie-ontwikkelaar Lisa Soper beweerde op haar beurt dat het standbeeld in hun serie helemaal niet gebaseerd is op een echt monument. “Het berust louter op toeval”, meende ze.

“Misschien lijkt het inderdaad op hun standbeeld, maar Baphomet wordt duidelijk beschreven in de folklore en daarop hebben wij onze kunst gebaseerd, net zoals zij dat ook zullen hebben gedaan. Er bestaan helemaal niet zoveel standbeelden van hem.”

Qua thematiek is ‘Chilling Adventures Of Sabrina’ geen lachtertje. Terwijl haar 16-jarige leeftijd naderbij komt, moet Sabrina kiezen tussen heks worden en deel blijven uitmaken van haar familie - of, voor de menselijke wereld en haar vrienden kiezen. Na enkele tegenspartelingen kiest ze voor het eerste, en komt zo terecht in een satanische cultuur van heksen, die menselijke offers brengen, elkaars vlees eten, en zo meer.

Naar het schijnt is deze tv-reeks - net als meer dan 20 jaar geleden - vooral gericht tot een jeugdig publiek. Ouders mogen uiteraard meekijken.

'Sabrina the Teenage Witch' was een stripverhaal, dat tussen 1971 en 1983 77 maal verscheen met als hoofdpersonage Sabrina Spellman. Haar avonturen bestonden er uit om haar krachten te gebruiken om anderen te helpen, zonder dat men merkte dat zij het was die hielp. Heksen mogen nu eenmaal niet aan stervelingen over hun gaven vertellen, en vooral niet zeggen dat ze heksen zijn...

Hieronder een grappig fragment uit de 1996 tv-serie, waarin men haar trachtte te vertellen dat ze inderdaad een heks is...

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht