ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Beter slapen met een computerbril?

Slaap je achteraf beter met een computerbril?…
door Tsenne Kikke - maandag 12 november 2018 14:49

Helpt een computerbril om 's nachts beter te slapen? En, moet je dan de hele dag door die speciale glazen kijken, of alleen 's avonds? Wat antwoordde slaapexpert Marijke Gordijn daarop?...

1. Wat doet een computerbril?

Een computerbril filtert blauw licht. Dat blauwe licht zou de boosdoener zijn van slaapproblemen. Het dragen van zo'n bril lijkt de oplossing voor wie 's nachts wakker ligt. Maar zo simpel is het (helaas) niet. Volgens Gordijn is het in ieder geval de vraag in welke mate dat blauwe licht wordt gefilterd. Gordijn: "Het zijn namelijk gewoon heldere glazen. Als een bril ál het blauwe licht filtert dan zijn de glazen helemaal oranje."

2. Als je de hele dag achter de computer zit, is het dan verstandig een computerbril te dragen zodat je 's nachts beter slaapt?

Zeker niet, vindt Gordijn. Als je de hele dag binnen zit, word je veel te weinig blootgesteld aan licht in het algemeen en blauw licht in het bijzonder. "Hoe meer licht we overdag zien, hoe beter onze slaapkwaliteit 's nachts," legt ze uit. Laat die oranje glazen overdag dus maar zitten. Wie beter wil slapen, doet er volgens Gordijn verstandig aan om af en toe buiten een rondje te lopen, en 's avonds licht zo veel mogelijk te vermijden. Niet alleen blauw licht dus, maar eigenlijk ál het licht. Volgens Gordijn blijkt namelijk uit nieuw onderzoek dat het gaat om de verhouding van verschillende kleuren licht op je systeem en niet alleen het blauwe licht. Kun je dan beter 's avonds alle lichten in huis uit doen? Gordijn adviseert om in ieder geval de lampen zoveel mogelijk te dimmen. Het is vooral nadelig voor je slaap als het licht recht op je oog valt, het schijnsel ervan op de pagina van een boek kan volgens haar niet zo veel kwaad. Wil je 's avonds toch nog even je laptop openklappen? Dan kun je beter de lichtintensiteit van het scherm naar beneden zetten, adviseert Gordijn. "Daar voel ik meer voor dan het wegfilteren van één specifieke kleur."

3. Hoe zit dat precies met de invloed van blauw licht op je biologische klok?

"We hebben gebieden in jouw hersenen die slaap regelen," legt Gordijn uit. "Er zit een bepaalde cel in jouw oog die het blauwe licht ziet en dat aan jouw hersenen doorgeeft. Heel lang is gedacht dat als je het blauwe licht weghaalt, jouw biologische klok denkt dat het nacht is, en je goed kunt slapen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat eigenlijk alle kleuren licht meespelen. Het steekt waarschijnlijk heel nauw hoe de verhoudingen in die kleuren van het licht zijn. Daarom zeggen we op dit moment dus: je moet niet één kleurtje filteren, maar de gehele lichtintensiteit verlagen."

Bron: radar.avrotros.nl

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht