ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wetenschappers willen een kluis voor microben oprichten

Men wil dus een ‘Ark van Noach’ voor microben realiseren…
door Tsenne Kikke - zaterdag 13 oktober 2018 14:20

In Noorwegen bevindt zich diep in een berg de 'Svalbard Global Seed Vault', zijnde: de wereldzadenbank. Daar liggen talloze plantzaden opgeslagen, waaronder veel voedselgewassen.

In navolging daarvan pleitten wetenschappers pleiten voor de oprichting van een kluis voor microben. Volgens een voorstel, dat deze week verscheen in vakblad 'Science', is zo’n archief vol micro-organismen noodzakelijk om de gezondheid van de mens op de lange termijn te garanderen. Het idee is, dat we in de toekomst goedaardige microben, die langzamerhand aan het verdwijnen zijn, uit de kluis kunnen halen om ze opnieuw in het ecosysteem introduceren.

De onderzoekers willen dus het voortbestaan van goedaardige micro-organismen garanderen door ze voor lange termijn op te slaan. De wereldwijde microbiota heeft het namelijk zwaar te verduren. Met name: de diversiteit neemt razendsnel af. Dat is, onder andere, te wijten aan het wijdverbreide gebruik van antibiotica en bacterievrij voedsel.

De onderzoekers stellen voor om de goedaardige microben te ‘oogsten’ in bevolkingsgroepen die niet veelvuldig in aanraking komen met zulke microbendoders. Met name bevolkingsgroepen in Zuid-Amerika en Afrika komen hiervoor in aanmerking. De onderzoekers wijzen erop dat de darmflora van een Amerikaan maar half zo divers is als die van een inwoner van een geïsoleerd dorp in het Amazonegebied.

Wereldwijde gezondheidscrisis

"De biljoenen micro-organismen, die zich in het menselijk lichaam bevinden, helpen ons voedsel te verteren, ze versterken ons immuunsysteem, en beschermen ons tegen schadelijke bacteriën," zei onderzoekersleider Maria Gloria Dominguez-Bello in een persverklaring. Wanneer de menselijke microbiota verstoort raakt, neemt dat dus gezondheidsrisico’s met zich mee. Ziekten, zoals astma, autisme, obesitas, en verschillende voedselallergieën, zijn mogelijk te wijten aan een gebrekkige microbiota.

Mochten onze microben het niet redden, dan komen we voor een wereldwijde gezondheidscrisis te staan, voorspelde ze. "Deze microben zijn met ons mee geëvolueerd; dit, gedurende honderden millennia. De afgelopen generaties hebben we een dramatisch verlies van microbendiversiteit gezien, en dat gaat gepaard met een toename in, onder andere, immuunziekten."

Om deze Ark van Noach voor microben te realiseren, is een internationale samenwerking nodig, zegden de onderzoekers.

Bron: New Scientist. - Ans Hekkenberg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht