ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Behandeling dwangstoornis boekt resultaat in vier dagen

Obsessief-compulsieve stoornis kan misschien op een succesvolle manier worden behandeld.
door Tsenne Kikke - woensdag 10 oktober 2018 14:30

Al jarenlang geef ik mensen, die aan bepaalde pijnen lijden, de raad: "Ga in de pijn, maar identificeer jezelf er niet mee." Vandaag las ik dat deze techniek - of, noem het een therapievorm - LET wordt genoemd, de afkorting voor 'LEan into The anxiety'.

Verder stond er in het artikel afgedrukt dat ruim 80 procent van de patiënten na drie maanden nog steeds baat had bij deze therapie.

Wie een dwangstoornis heeft, ook wel een obsessief-compulsieve stoornis (OCD) genoemd, heeft last van terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Patiënten zijn, bijvoorbeeld, constant bang om ziek te worden van vuil uit de omgeving. De daarbij komende handeling is het keer op keer wassen van de handen. De angst zal dan even uitblijven, maar snel weer terugkeren.

Wetenschappers van het 'Oslo University Hospital' onderzochten die nieuwe vierdaagse behandeling op negentig patiënten met een dwangstoornis.

De vrijwilligers werden onderverdeeld in groepjes van zes patiënten en zes therapeuten. De behandelingen waren over acht dagen verdeeld. Op de eerste en laatste dag kregen de dwangpatiënten uitleg over de behandeling, en was er een nabespreking. Op de tweede en derde dag namen de patiënten in groep 8 uren lang deel aan de 'exposure therapie'. 's Avonds werden ze alleen gelaten, om iedereen de kans te geven om het aangeleerde op zichzelf toe te passen. Zo moesten ze leren om hun angst onder ogen te komen, in plaats van afleiding te zoeken - of, een handeling te verrichten om de angst (tijdelijk) te verlichten.

Stel, dat de patiënt de dwanghandeling heeft om steeds de handen te wassen, dan leert hij dat hiermede zoveel mogelijk af. Deze techniek verkreeg dus de naam: LET-techniek (LEan into The anxiety).

Na drie maanden had nog steeds 80 procent van de patiënten baat bij de behandeling, en 67 procent had alleen nog last van milde symptomen.

Direct voor de vierdaagse therapie, direct erna, én drie maanden na de behandeling, vulden de proefpersonen samen met een therapeut de 'Yale- Brown Obsessive Compulsive Scale' in. Dat is een vragenlijst om de ernst van de dwanggedachten en –handelingen te achterhalen.

Direct na de behandeling had 91 procent van de deelnemers in mindere mate last van de dwangstoornis dan voor de behandeling. Eenenzeventig procent hield enkel nog milde symptomen van de stoornis over. Na drie maanden had nog steeds ruim 80 procent baat bij de behandeling, en had 67 procent alleen nog last van milde symptomen.

Op de wachtlijst van het ziekenhuis in Oslo stonden 101 patiënten, die nu in korte tijd geholpen zijn. In 2016 kon het ziekenhuis slechts zeventig patiënten behandelen gedurende het hele jaar. De behandeling wordt daarom nu standaard aangeboden in het 'Oslo University Hospital'.

Verder onderzoek gaat nu uitzoeken of de behandeling even goed aanslaat in andere landen. De bevindingen werden gepubliceerd in hek vakblad 'BMC Psychiatry'.

Bron: Eos Wetenschap

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht