ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over bloemen en gebladerte - of, zijn het insecten?

Soms kunnen we in de wereld van Moeder Natuur heel moeilijk het onderscheid maken tussen een blad, een bloesem en een insect.
door Tsenne Kikke - donderdag 13 september 2018 15:42

Op het eerste zicht lijkt het misschien een momentopname van een mooie, roze bloem - maar wat je echt ziet, is een zeldzame insectensoort, namelijk: de orchidee-bidsprinkhaan. Deze levendige insecten, afkomstig uit Maleisië en Indonesië, houden van vochtige, tropische wouden met een rijkdom aan verschillende bloemdragende planten, waaronder orchideeën, papaja's en plumeria's, waarop ze kunnen verblijven. Hun rooskleurig uiterlijk lijkt misschien mooi en delicaat, maar het maakt hen dan ook zo gevaarlijk.

Bye, bye bij - bye, bye vlinder...

Deze sprinkhanen klimmen op bloeiende planten om zich te vermommen - en wanneer de prooi nadert, slaan ze onverbiddelijk toe. Deze jachttactiek wordt 'agressieve mimiek' genoemd.  Hun vermomming fungeert eveneens als bescherming tegen roofdieren en dermate effectief, dat zelfs als ze niet op een bloem zitten, ze vaak worden benaderd door bestuivers, zoals bijen en vlinders.

Hoewel ze voornamelijk op kleine insecten mikken, is het ook bekend dat ze op veel grotere dieren jagen, zoals hagedissen, kikkers en muizen. Maar, maak je geen zorgen: ze zijn onschadelijk voor de mens.

Ondanks hun sterke jachtcapaciteiten blijven deze insecten nog steeds vrij klein als ze volwassenen zijn: de vrouwtjes zijn meestal ongeveer 6 centimeter lang, terwijl mannetjes vaak tot de helft van die grootte uitgroeien.

Helaas zijn orchidee-bidsprinkhanen, juist vanwege hun opvallende verschijning, een populair 'huisdier' geworden onder insectenverzamelaars en dan ook in de exotische insectenhandel verkrijgbaar; dit, ondanks het feit dat ze meestal minder dan acht maanden in leven blijven.

Doch, ondanks dat korte leven, zorgen ze er op hun manier voor dat de regenwoudwereld er ietwat bloemrijker uitziet. Ik bedoel: indien je ze kunt ontwaren, natuurlijk.  

Dan hebben we nog de Reusachtige wandelende takken, Phyllium Giganteum in het Latijn, die ook in Maleisië voorkomen, en de grootst bekende soort van het geslacht Phyllium. Net zoals wandelende takken heeft ook dit dier een uitstekende camouflage: het lichaam lijkt sprekend op een rafelig blad. Niet alleen is de kleur groen en het lijf plat en ovaal: ook worden de nerven nagebootst.

Kortverhaal: een Kung Fu bidsprinkhaan versus een springspin, ... totdat een orchidee-bidsprinkhanen de boel als het ware verpest. :-)

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht