ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Is de Amerikaanse journalist Jason Louv een doemdenker?

Journalist Jason Louv wees ons op de mogelijke gevaren van, onder andere, AI.
door Tsenne Kikke - zaterdag 29 september 2018 18:31

De journalist Jason Louv, auteur van verschillende boeken, waaronder eentje over Henochiaanse Magie, legde zichzelf de taak op om de effecten van de immer versnellende technologie te onderzoeken, en tevens om een antwoord te vinden op de vraag hoe we onze menselijkheid kunnen herstellen in het licht van een voor hem 'meedogenloze, ontmenselijkende toekomst'.

"Ik geloof echt dat we nu in een crisisfase leven ... We hebben tien jaar de tijd om Artificiële Intelligentie op te lossen, we hebben tien jaar de tijd om de ecologische crisis te reguleren - en, we zullen daartoe geen nieuwe kans krijgen," waarschuwde Louv. Het huidige tempo van technologische verandering is fenomenaal, en niemand weet echt wat er aan de hand is, legde hij uit, erop wijzend hoe veel erger dit kan worden als computers en software zichzelf beginnen te versnellen.

Volgens Louv zijn al dat 'machinale aanleren' en de verwerking van enorm veel data de grote dingen die elk facet van onze samenleving zullen veranderen; hetgeen betekent dat, in tegenstelling tot mensen, algoritmen, die grote hoeveelheden gegevens verwerken, alleen in staat zullen zijn om onze 'dappere nieuwe wereld' te begrijpen, verwijzend naar 'Brave New World', het boek van Aldous Huxley.

"We zijn niet voorbereid op hoe de samenleving gaat veranderen", beweerde hij. "Commercieel vrachtvervoer zal worden vervangen door autonome voertuigen, intelligente software zal het bediendenpersoneel vervangen, zelfs advocaten en artsen, en het zal eensklaps, totaal onverwachts, van de ene dag op de andere geschieden," voorspelde Louv.

"Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken...: vreemd genoeg kunnen de enorme uitdagingen waarmee de mensheid met betrekking tot overbevolking en het milieu geconfronteerd wordt alleen worden opgelost door die artificiële intelligentie," voegde hij eraan toe. Dus, hoe behouden we onze menselijkheid tijdens deze grote veranderingen?...

Louv stelde voor om te kijken naar esoterische wijsheid en spirituele tradities om een 'leidend licht' te vinden voor al wat er nu gebeurt. "Onze wijsheid zou net zo snel moeten versnellen als onze technologie," zei hij. Daarbij haalde hij de termen 'bewustzijn' en 'besef' aan.

Louv riep de maatschappij op om tot het besef te komen dat de mensheid door de technologische hulpmiddelen en elektronische media zowel wordt geamuseerd als afgeleid. "Met elke tik en klik van de muis brengen we deze Artificiële Intelligentie-toekomst steeds dichterbij, en dat is geen menselijke toekomst," waarschuwde hij.

Maar, volgens mij zal dat besef en bewust-zijn slechts optreden nadat de mens - dankzij een schok - eventjes wakker wordt geschud van zodra die overgang zich van de ene dag op de andere heeft voorgedaan, niet eerder.

Anders gezegd: Louv's waarschuwing zal vandaag de dag slechts dovemansoren bereiken - en, zij - die er wél iets kunnen uithalen - zullen er niets aan kunnen doen, maar dan ook niets.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht