ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Moeder Natuur heeft ook minder mooie kanten

144 aardbevingen in 7 dagen tijd in Peru, Venezuela, Indonesië - en, experten vrezen voor een superaardbeving.
door Tsenne Kikke - vrijdag 24 augustus 2018 21:55

Gisteren had ik het over het thema 'Geweld' alsof het enkel en alleen op de aangeboren natuur van de mens van toepassing is. Niets is minder waar, want ook in de wereld van Moeder Natuur kan het er grof en wild aan toegaan, waarin naast competitie, wedijver, concurrentie, rivaliteit, afgunst en jaloezie, in de dierenwereld vooral de wet van de sterkste primeert.

Wij kunnen weleens klagen dat het te warm, te koud, te nat, of wat dan ook is, en soms krijgen we te maken met enkele grillen van Moeder Natuur, waaronder overstromingen en kleine bosbranden, maar godzijdank worden we grotendeels bespaard van de veel grotere natuurrampen, die alles wat door mensenhanden werd gebouwd in enkele minuten tijd zomaar kunnen vernietigen.

Wel is het voor mij een vaststaand feit dat, indien we Moeder Natuur op voorhand hadden geraadpleegd, we nooit mensen in gebieden zouden hebben laten wonen die levensgevaarlijk zijn. Daarmee bedoel ik, dat bij zware natuurrampen, zoals overstromingen en aardbevingen, meestal de arme delen van een bevolkingsgroep er het meest onder lijden.

Feit is: Moeder Natuur is geen zachtaardige. Zo kregen talloze regio’s in de 'Pacifische Ring van Vuur' zoals Peru, Venezuela en Indonesië in zeven dagen tijd maar liefst 144 aardbevingen te verwerken. Volgens experts is het zelfs de voorbode van een superaardbeving. Zo’n schok kan een magnitude hebben van maar liefst 8.0 of 9.0 op de schaal van Richter. De gevolgen daarvan kunnen dan ook ongelooflijk zwaar zijn, waarschuwden ze.

In maart van dit jaar werd Papoea-Nieuw-Guinea al opgeschrikt: wegen werden verwoest, bruggen zakten in elkaar, en naschokken teisterden de regio. Een aardbeving met een magnitude van 7.5 op de schaal van Richter kostte het leven aan meer dan honderd mensen. Tot op de dag van vandaag is de materiële schade van de ramp nog altijd niet hersteld.

Drie weken geleden was Indonesië aan de beurt. Lombok kreeg te maken met een beving van 6.9 op de schaal van richter, terwijl de regio bleef kreunen onder verschillende naschokken. Zeventigduizend bewoners verloren het dak boven hun hoofd, talloze toeristen moesten vluchten, en het dodentol liep op tot 347.

En recenter: deze week dinsdag kreeg de noordoostelijke kust van Venezuela klappen tijdens een beving van 7.3 op een schaal van Richter. En vandaag moesten de gebieden aan de grens tussen Brazilië en Peru een aardbeving met een magnitude van 7.1 doorstaan.

Superaardbeving

In totaal is er sprake van maar liefst 144 aardbevingen in 7 dagen tijd. En dat maakt seismologen ongerust: zij vrezen immers dat die bevingen een zogenaamde superaardbeving kunnen ontketenen, eentje die nog meer schade kan berokkenen dan al de voorgangers. “De tektonische platen blijven immers tegen elkaar schuren, waardoor een grote hoeveelheid spanning zich ophoopt, die dan plots kan vrijkomen in een veel zwaardere schok," aldus Chris Goldfinger, een gerenommeerd seismoloog aan de Oregon Staatsuniversiteit.

Zo’n aardbeving kan een magnitude hebben van maar liefst 8.0 of 9.0 op de schaal van Richter, legde hij uit. De gevolgen daarvan zijn ongelooflijk zwaar. “In zo’n geval voelen drie minuten aan als een eeuwigheid. Een beving van die duurtijd is echt heel erg lang. In Oregon City zouden we talloze bruggen en snelwegen verliezen, de kustlijn zal moeten worden afgesloten, en landschappen zullen nooit meer hetzelfde zijn.”

Volgens de seismoloog is het onmogelijk om precies te voorspellen waar en wanneer de beving zal doorgaan. Wat wel duidelijk is, is dat die superaardbeving vooral zou toeslaan in de zogenaamde 'Pacifische Ring van Vuur'. Die regio loopt van Zuid-Amerika tot Australië en via het westen van de Verenigde Staten naar het oosten van Azië. In dat gebied vindt maar liefst 90 procent van alle geologische activiteit op Aarde plaats. Dat wil zeggen dat er niet alleen aardbevingen, maar ook frequent vulkaanuitbarstingen of tsunami’s voorkomen.

Ook kleinere breuken onder hoogspanning

Wat de situatie voor de Verenigde Staten nog gevaarlijker maakt, is het feit dat ook de minder bekende Cascadiabreuk en de San Andreasbreuk onder hoogspanning staan.

De San Andreasbreuk zou volgens berekeningen van de Universiteiten van Californië en Arizona eens in de 45 tot 144 jaar een beving veroorzaken, maar dat is ondertussen al geleden van in 1857. “Die rustige seismische periode zonder stevige aardschokken in Californië kan niet blijven duren," waarschuwde seismoloog James Dolan van de Universiteit van Zuid-Californië.

Ook de Cascadiabreuklijn loopt van Vancouver in Canada tot het noorden van Californië. Om de ongeveer 230 jaar leidt de spanning op die breuklijn tot een beving. Maar de laatste aardbeving door die breuklijn is intussen al 313 jaar geleden. Toen was er een aardbeving, die volgens onderzoekers een tsunami van 10 meter hoog zou veroorzaakt hebben, en de Amerikaanse kustlijn 1 tot 2 meter heeft laten zakken.

Niet of, maar wanneer

Volgens experts is de vraag intussen niet meer óf die er zal komen, maar wel wanneer dat zal gebeuren. Zij maken zoveel mogelijk berekeningen om de schok zo goed mogelijk te kunnen inschatten, als die zich voordoet. “Bijna 13.000 mensen kunnen sterven bij zo’n aardbeving en de daaropvolgende tsunami. En nog eens 27.000 mensen zullen gewond raken, een miljoen mensen zal op de vlucht moeten slaan,” zei Kenneth Murphy van FEMA, het 'Federal Emergency Management Agency' van het departement 'Homeland Security' van de Verenigde Staten, eerder al op basis van berekeningen van dat agentschap. “Voor één keer hoop ik dat de wetenschap het niet bij het rechte eind heeft.”

Bron: Het Nieuwsblad

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid - om het zo diplomatisch mogelijk uit te drukken - kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht