ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Google zou bereid zijn om zijn zoekmachine in China te censureren

Om die reden wil Google een sterk gecensureerde versie van een zoekapp in China aanbieden.
door Tsenne Kikke - vrijdag 3 augustus 2018 19:27

China telt momenteel iets van een 750 miljoen internetgebruikers, en Google wil daar dolgraag gebruik van maken. Het bedrijf mikt al jarenlang niet langer op naambekendheid, maar op inkomsten. Daarom zijn advertenties nog altijd Google's belangrijkste inkomstenbron, en veel van die advertenties worden geleverd via zijn zoekmachine.

Nu is China aan de beurt - want, daar verblijven 1,4 miljard mensen die Google met reclame kan voorzien. Volgens de nieuwssite 'The Intercept' wil Google dan ook een gecensureerde versie van zijn zoekmachine in China uitbrengen. Maar dan wel een zoekmachine die alles over mensenrechten, democratie, religie, protesten, en alles wat op de Chinese zwarte lijst staat, automatisch blokkeert. Ook de BBC en Wikipedia zouden nu al tot de Chinese gefilterde informatiebronnen behoren.

'The Intercept', die het document 'Google confidential' mocht inkijken, wilde niet verklappen van wie de informatie precies afkomstig was, maar zei dat het gaat om iemand die betrokken is bij het project en ethische bezwaren had.

De aangepaste Android-app van dat Google-project zou de naam 'Dragonfly' hebben verkregen. Binnen Google zouden er van de 88.000 medewerkers slechts enkele honderden werknemers van het project op de hoogte zijn. Google zou de dienst in samenwerking met een andere partij, die in China gevestigd is, willen aanbieden. Nochtans zal het 'Dragonfly Project' grotendeels in Google’s Californische Mountain View hoofdkwartier worden behartigd.

De daadwerkelijke introductie ervan zou afhankelijk zijn van twee factoren, namelijk: (1) de app moet goedkeuring krijgen van de Chinese overheid, en (2) het moet beter zijn dan de huidige, concurrerende zoekdienst van het Chinese 'Baidu'.

Door de bestaande handelsoorlog zou goedkeuring door de overheid onzeker zijn, maar Google zou werknemers toch hebben geïnstrueerd om het mogelijk te maken om de app binnen korte tijd uit te kunnen brengen, zijnde: een half jaar tot een jaar.

De gecensureerde zoekmachine zou een stevige aanpassing zijn voor Google. Het bedrijf wordt al sinds 2010 uit China geweerd, net omdat het altijd weigerde mee te gaan met de overheidscensuur. De Chinese overheid houdt nu eenmaal een stevig greep op de elektronische communicatie in het land, met een systeem dat vaak 'The Great Firewall' wordt genoemd. Daarom kan men aldaar bij Google niet inloggen, waardoor de technologiegigant nu toch wil buigen voor die censuur.

Zo zei een onderzoeker van 'Amnesty International' tegen 'The Intercept' dat deze beslissing van Google ook gevolgen kan hebben voor de rest van de wereld, omdat deze stap een 'verschrikkelijk precedent' zou kunnen vormen, bijvoorbeeld: wat de vrije meningsuiting betreft. Ook andere bedrijven hebben te maken met het Chinese beleid ten aanzien van internetdiensten. Zo verwijderde Apple bijvoorbeeld vpn-apps uit de Chinese App Store.

Volgens staatskrant 'China Securities Daily' is er van een terugkeer alvast geen sprake. De krant citeerde anonieme analisten uit 'relevante departementen', en suggereerde dat Google niet op korte termijn naar het land zal mogen terugkeren. De kans is dus ook groot dat het 'grote nieuws' misschien bedoeld was om ervoor te zorgen dat de monsterboete van de EU in de vergeethoek geraakt - en/of om de waarde van de aandelen opnieuw te doen stijgen. Wie weet?...

Anders gezegd: jij, als lezer, heeft misschien niets aan deze blog, maar aandeelhouders zullen na het lezen ervan moeten beslissen om hun aandelen snel te verkopen, ze dan toch maar bij te houden - en, omdat ze nu zo laag staan: er nieuwe aan te schaffen.

Een woordvoerster van Google wilde alvast niet op het gerucht reageren. "We leveren een aantal mobiele apps in China, zoals 'Google Translate' en 'Files Go', en we helpen Chinese ontwikkelaars. We hebben ook stevige investeringen gedaan in Chinese bedrijven zoals 'JD.com', maar we geven geen commentaar met betrekking tot de toekomstplannen."

Besluit: niemand kan op dit ogenblik voorspellen of 'Dragonfly' wel degelijk zal worden gelanceerd. Veel hangt ook van de relatie tussen Donald Trump en zijn 'goede vriend' Xi Jinping. Maar, de vraag is hier of Google wel of niet een pact met de 'duivel' aan het aangaan is.

Wat denk jij daarvan, beste lezer? Houd er wel rekening mee, dat 'orde' scheppen/behouden in een bevolkingsgroep - met een grootte van 1.4 miljard mensen - geen al té gemakkelijke taak is. 'k Zou niet weten hoe daaraan te beginnen. Jij?

Ja!... Spiritualia is er zowel speciaal voor jou als voor de vele anderen, maar er is nood aan sponsors: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht