ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over Hasan L.: de overvaller, die door de juwelier werd neergeschoten

Krijgt de bestolen juwelier politiebescherming?
door Tsenne Kikke - dinsdag 10 juli 2018 16:24

De gehele affaire roept - volgens mij - talrijke vragen op. Naar het schijnt was het een 23-jarige Gentenaar van Marokkaanse oorprong die na de overval werd doodgeschoten: een zekere Hasan.

Die Hasan, en zijn voorlopig onbekende kompaan, vielen zaterdag iets voor het middaguur juwelier Moens in Oostakker binnen, gewapend met een Kalasjnikov en een pistool. Zaakvoerder Filip M. kreeg die Kalasjnikov tegen zijn slaap gedrukt, en zowel hij, zijn zus als hun 88-jarige vader werden over het hele lichaam geslagen en geschopt.

“Dergelijke geweldpleging heb ik nog niet vaak meegemaakt," zei hun advocaat Walter Van Steenbrugge. “Zelfs de 88-jarige vader werd niet gespaard. Hij leek een beroerte te krijgen, maar zijn kinderen mochten hem niet helpen. "Laat hem sterven," zeiden de overvallers, waarna ze op de loop gingen met een hele hoop juwelen.”

De daders vluchtten weg met hun motorfiets, en de juwelier nam zijn wapen. Hij schoot Hasan in de rug, waardoor deze laatste een kleine twee kilometer verder van de brommer viel, en ter plaatse overleed.

Voor Van Steenbrugge is de zaak duidelijk. “In hun vlucht riepen de overvallers "Tirez!" naar elkaar. De juwelier had even voordien al een oorlogswapen op zijn slaap gekregen, en werd nu opnieuw met de dood bedreigd. Hij schoot om zich te verdedigen, uit angst voor zijn leven en dat van zijn familie.”

Nota: Of dat ja dan neen de waarheid is, weten we natuurlijk niet. Toch is het veel logischer te denken dat de twee zich eerder op hun vlucht hadden geconcentreerd. De ene, die met de buit in handen de bromfiets moest starten, en  de tweede met de Kalasjnikov, die zich achteraan plaatste, en zich met beide handen aan zijn kompaan moest vastklampten....

Belust op wraak

Nog iets... Kennissen van de neergeschoten twintiger vreesden voor een wraakactie op de juwelier. “We wisten meteen dat Hasan bij de overval betrokken was toen we het nieuws hoorden," klonk het. “Hij pleegde in het verleden al zware feiten, en dit paste perfect in het plaatje. Een deel van zijn familie heeft een strafblad van hier tot ginder, en zal zich zeker willen wreken voor de dood van Hasan.”

Die vrees zou kunnen kloppen, want de juwelier kreeg gisteren naar het schijnt al doodsbedreigingen van de familie van de doodgeschoten overvaller. Daarop werd, volgens insiders, beslist om de juwelier en zijn familie extra politiebescherming te geven. Het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, wilde die info bevestigen noch ontkennen en gaf geen commentaar op het lopende onderzoek. De tweede dader wordt nu, drie dagen na de feiten, nog altijd met man en macht gezocht. Anders gezegd: indien de juwelier Hasan niet had neergeschoten, is de kans groot dat de daders nooit zouden worden opgepakt... Nu is het dus uitkijken naar wie een bromfiets bezit - of, gestolen heeft.

Slechte vrienden

De vrienden van de doodgeschoten twintiger reageerden verdeeld op de gebeurtenissen van zaterdag. “Iedereen is zwaar onder de indruk," zei zijn goede vriend Sabri Bhenia. “Niemand had gedacht dat Hasan zoiets zou doen. We zaten samen op de Provinciale Middenschool en deden samen aan kickboksen. Hasan was een bescheiden en vriendelijke jongen, een echte sportman.”

Maar hij raakte op het slechte pad... Hij deelde klappen uit aan enkele politieagenten, waarna hij in de cel belandde. Hij pleegde ook al een gewapende overval op een Aldi-filiaal, en werd voor nog verscheidene andere gewelddelicten en diefstallen veroordeeld. “In de gevangenis leerde hij slechte vrienden kennen, maar ik dacht dat hij zich herpakt had," zei Sabri. “Zijn daden zijn absoluut niet goed te praten, maar had die juwelier hem echt in de rug moeten schieten? Een laffe daad. Maar ik keur de overval uiteraard niet goed.”

Nawoord

Jij misschien wel, maar ik snap niet hoe het komt dat er zoveel criminelen op vrije voeten blijven rondlopen. De meesten onder hen zijn laaggeschoolden, op zoek naar een 'maandelijks inkomen'. Velen trachten zich met het versjacheren van drugs te verrijken, door het beroep van pooier op te nemen, door mensen te bestelen en/of winkels te overvallen, en zo meer. En, in Antwerpen is het niet veel beter dan in Gent gesteld...

Vorige week nog konden we daarover lezen dat 49,1% van de Antwerpenaren van vreemde origine is: in 2012 was dat nog 36%. Bij de leeftijdscategorie 0 tot 9 jaar is dat zelfs 75%. Tussen de 10 en 19 jaar gaat het om bijna 70%. “Als deze trend zich verderzet, is Antwerpen tegen 2050 of 2060 een islamitische stad," beweerde Filip Dewinter van het Vlaams Belang.

Volgens hem zijn bijna alle problemen in Antwerpen het gevolg van migratie. Zo is maar liefst 1 op 3 van de mensen die leven in een gezin van niet-Europese afkomst werkloos, en leeft het van een leefloon of vervangingsinkomen. Daarnaast wordt 4 op 10 criminele feiten in Antwerpen gepleegd door vreemdelingen, zo bleek uit eerdere cijfers. Zogenaamde 'nieuwe Belgen' werden niet meegerekend bij dat cijfer.

Dewinter pleitte dan ook voor een Antwerpse immigratiestop. “We hebben niet meer scholen nodig, we hebben vooral minder vreemdelingen nodig. We hebben niet nog meer sociale huisvesting nodig, we hebben vooral minder vreemdelingen in die sociale huisvesting nodig. We hebben niet nog meer werkgelegenheid nodig, we hebben minder vreemde werklozen nodig. Het probleem is niet altijd dat er een tekort is aan bepaalde dingen, maar dat er een teveel is aan vreemdelingen.”

Wat eraan kan verholpen worden? Ik denk: niets. Maar anderzijds, ben ik de mening toegedaan dat slechts 1% of 2% van die vreemdelingen en nieuwe Belgen criminele wegen verkiezen, en dat die andere 98% of 99% daar niet voor mogen opdraaien.

Wel vind ik dat die criminelen hun volledige straf zouden moeten uitzitten, ('k weet het: de gevangenissen zitten al overvol) - of, het land moeten worden uitgezet, met familieleden en al, als het moet. Misschien zouden ze daardoor tweemaal nadenken vooraleer hun slag te slaan..., met de nadruk op het woordje 'misschien' - want, aangeboren geaardheden kunnnen bij die menstypen slechts tijdelijk worden onderdrukt..

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spiritualia heeft nood aan sponsors: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus een veel  groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik om deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht