ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over amusementsparken, een musicus en een iemand die van een betere wereld droomt

Vraagje: welke 'waarde' hebben sommige animatiefilmpjes?
door Tsenne Kikke - zondag 1 juli 2018 15:40

Waarover gaan we het vandaag hebben?... Over Zelfkennis?... Nee! :) Tenslotte: wie stelt daarin enige interesse? Laten we - om te beginnen - het thema 'pretparken' nemen... Dai is iets volledig anders, nietwaar?

Stel je eventjes voor dat Lunaparken speciaal ontworpen zijn om ervoor te zorgen dat mensen uit hun zogenaamde 'realiteit' kunnen ontsnappen, waarbij hun hersenactiviteit drastisch wordt verhoogd. Ik spreek over 30%, minstens. Zo gaf het 'Centrifuge Breinproject', waarbij dus heel snel wordt rondgedraaid en mensen in de lucht worden gezwierd, een inzicht op diverse wetenschappelijke experimenten met betrekking tot amusementsparken.

Een trailer als voorsmaakje...

Het filmpje eindigt met de woorden: "Zwaartekracht is een vergissing".

Gek zijn, doet geen pijn, maar het kan wél een klein beetje jeuken. Anderzijds is van alles wat hierboven vermeld stond niets van waar. Puur tijdverlies, dus. Waarom dan zoveel geld, tijd en energie verspillen om zo'n filmpje samen te stellen? 'k Weet het niet, maar het wordt stilaan tijd dat je kennis maakt met de 38-jarige Duitser Till Nowak.

Achter de schermen...

Psychoses kunnen ervoor zorgen dat een mens elke vorm van realiteitszin verliest. Maar, welke mens beschikt over werkelijkheidszin? Wie kan voor zichzelf de schemerzone definiëren waar werkelijkheid ophoudt en de fantasie haar intrede doet?

Dissonance - Onenigheid

Een geniale muzikant leeft een eenzaam leven in een surrealistische, zwevende wereld. Hij speelt elke dag piano in een gigantisch concertgebouw, maar er komt geen kat naar luisteren. Op een dag stort zijn geanimeerde wereld in elkaar en breekt de realiteit uit. In wezen is hij een mens, die op zoek is naar iets of iemand waarnaar zijn liefde kan uitgaan. Nog absurder is, dat het in dit geval zijn eigen dochtertje is.

Hij mist haar dan ook, en wil haar bezoeken, maar haar moeder staat het niet toe. Het filmpje transformeert naadloos van een animatie in een live-actiedrama, en reflecteert de reis van de psychotische geest van een arme straatmuzikant naar de echte wereld. Uiteindelijk heeft hij slechts één wens: spelen voor zijn dochter, die hij niet meer mag bezoeken. Eigenlijk zou hij (= Till Nowak) 'De Profeet' van Kahlil Gibran moeten lezen, waarin, onder andere, vermeld staat dat onze kinderen onze kinderen niet zijn. :-)

Mijn eigen ervaring is, dat eigen kinderen, die het contact willen behouden, dat contact zullen onderhouden, daar waar andere hun gehele leven lang de breuk zullen verwijden. Ouder zijnde, draait het hier omheen 'aanvaarden' en 'loslaten'.

Delivery - Bestelling

Ditmaal gaat het over een oude man, die eenzaam en verlaten in een omgeving leeft die door de industrie grondig werd verpest. Op een dag wordt er aan hem een pakje bezorgd. Waar dat pakje vandaan kwam, en wat de uiteindelijke, mogelijke gevolgen van zijn acties achteraf waren, worden er niet bij vermeld.

Dagdromen, fantaseren, zichzelf dingen inbeelden, en zo meer, zijn eigenschappen waaraan sommige mensen zich kunnen vastklampen. Ze kunnen er tevens veel tijd, energie en geld inpompen om anderen erbij te betrekken. Net zoals een Till Nowak miljoenen mensen met zijn filmpjes weet te bereiken.

Als je dus het einde van onderstaand filmpje hebt benaderd, en ietwat alternaïef bent ingesteld, kan je - geheel verbaasd - dingen zoals "oh!" en "Wauw!" uitroepen... :-)

Een twintigtal jaren geleden maakten gelijkaardige filmpjes een indruk op mij. Niet de inhoud ervan, maar de samenstellingen  Doch, tegenwoordig gaat mijn aandacht eerder uit naar de kwaliteit van de inhoud. Iets daarvan in de drie bovenstaande filmpjes opgemerkt?... Of, is een realistische, kwalitatieve inhoud van geen enkele belang, zolang de verbeeldingswereld maar wordt geactiveerd?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht