ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Stel je maar eens voor dat een mens daadwerkelijk uit zijn vel kan springen

Ook in de wereld van Moeder Natuur gebeuren er wonderbaarlijke zaken: hoe een spin uit zijn eigen huid kruipt.
door Tsenne Kikke - maandag 28 mei 2018 22:32

De huid van de mens vervelt nadat men zich aan de zonnestralen heeft verbrand. En, figuurlijk gezien, kan een mens die kwaad wordt als het ware uit zijn vel springen. Maar, stel jezelf eventjes voor dat je - om te kunnen groeien - tijdens dat groeiproces telkenmale een nieuw lichaam moet aanmaken, om daarna - langzamerhand - uit jouw oude vel te kunnen kruipen.

Hoe dat in zijn werk zou gaan?...

Je voelt de druk op jouw huid van binnenuit toenemen. Jouw eetlust vermindert aanzienlijk, maar je hebt vocht nodig. je bent dermate prikkelbaar dat elke verandering in jouw omgeving het stressniveau tot ongeziene hoogtes laat opklimmen. Je vindt de energie niet om te bewegen. Geborgen in een veilige omgeving wacht je op dat ene moment, het juiste moment, om dan plots enkel met dat ene levensbelangrijke proces bezig te zijn. Je doet er alles aan om jouw huid aan het scheuren te brengen. Je maakt kleine bewegingen, niet te overhaast, maar ook niet te traag, in jouw poging om de oude huid van het lichaam af te schudden. Enige tijd later lig je daar, een beetje aangedaan door wat er jou net is overkomen. Met jouw oude jasje naast je, tracht je zo snel mogelijk weer de vertrouwde positie aan te nemen, dreigend naar de buitenwereld, maar kwetsbaar als (n)ooit tevoren...

Het is een groot geluk...

... dat wij een beenderstelsel hebben, spieren en een soepele huid, die het mogelijk maken geleidelijk aan te groeien zonder dat we er al te veel van merken. Maar vogelspinnen, bijvoorbeeld, hebben minder geluk. Bekijk daarvoor onderstaande videoclip.

Daarin is te zien hoe een Mexicaanse roodknievogelspin (Brachypelma smithi), een bodembewonende vogelspin, uit zijn eigen huid kruipt om te kunnen groeien. Daarbij scheurt eerst zijn buik open, waardoor er vloeistof op zijn hoofd en bovenlichaam terecht komt. Hierdoor kan de tarantula makkelijk zijn exoskelet verwijderen.

Toch is het tof om te kunnen zien hoe het er zoal in de wereld van Moeder Natuur aan toegaat, nietwaar? Het proces op zichzelf duurt een zevental uren, maar dankzij onderstaande timelapse van veertig seconden zie je hoe de spin zijn oude exoskelet in korte tijd van zich afschudt.

Alle geleedpotigen vervellen om groter te worden. Volwassen tarantula's vervellen eenmaal per jaar of eens per twee jaar, afhankelijk van leeftijd en soort. Jonge tarantula's vervellen vaker en sneller, terwijl dat proces bij de grotere, oudere dieren tot wel een volledige dag kan duren.

Van zodra de spin erin is gelaagd om zich uit de oude verpakking te wringen, begint de nieuwe en zachtere huid - meestal binnen een paar dagen - te harden.

Die enorm grote verscheidenheid tussen de talrijke levensvormen van groepen en soorten vind ik gewoonweg fascinerend. Jij ook?..

Bron: http://www.theraphosidae.be/vogelspinnen/vervelling/ en andere.

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht