ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Pieter Delanoy, alias 'de mol', blijft geen priester…

Waarom een priester van plan is te 'ontsporen'…
door Tsenne Kikke - donderdag 24 mei 2018 15:06

De totaal onbekende Pieter Delanoy, die dankzij het programma 'De Mol' naambekendheid verwierf, deed opnieuw van zich horen. Ditmaal door iets te bekennen. In de uitzending kwam het al vreemd over dat een priester zo veelvuldig kon vloeken. Nu beweerde hij dat hij eerder vroeg dan laat zijn kazuifel aan de haak zal hangen. De reden: het celibaat is volgens hem niet van deze eeuw... En, natuurlijk heeft hij daarbij zijn eigen uitvluchten - of, noem het 'redenen'.

Natuurlijk is Pieter ook maar een mens, en trouw blijven aan zijn essentie is duidelijk niets voor hem, waardoor hij van plan is 'te ontsporen'. Zoals ik reeds eerder schreef: priester worden, is beantwoorden aan een bepaalde innerlijke roeping, en dus niet voor elke mens weggelegd. Anderzijds wordt elke persoon - net als een Mozart of een Jezus - met een roeping geboren, hetgeen hem als mens een extra reden van bestaan kan bieden. Maar laten we eventjes het geklaag van Pieter nalezen...

"Ik blijf geen priester, vanwege het celibaat," beweerde de 'loopse' priester uit Assebroek. "Het is niet fair dat ik de mooie kant van mijn job moet afwegen tegenover een totaal gebrek aan intimiteit en lichamelijkheid. Ik heb ervoor gekozen om priester te zijn, niet om celibatair te leven. Ik zal dus ook vroeg of laat – maar eerder vroeg dan laat – consequent moeten zijn en een keuze moeten maken. Door het celibaat zal ik niet tot mijn tachtigste priester zijn."

Delanoy vindt dus dat het celibaat niet thuishoort in de 21ste eeuw, en noemt een kerk die het handhaaft, ‘een seksloze mannenclub, die zich opsluit in een ivoren toren’. "Ik ben goed in wat ik doe, en ik ben gelukkig. Maar eigenlijk zou ik graag kunnen zeggen: ik heb iemand die me nóg gelukkiger maakt."

Anders gezegd: zijn gelukkig-zijn - een toestand van 'Zijn' - hangt dus, priester zijnde, van een andere persoon af?...

Mijns inziens doet hij er best aan om zijn job nu al op te geven, in plaats van de komst van de man of vrouw - waar zijn instincten en gevoelens naar zullen uitgaan - af te wachten. De kans is zelfs groot dat hij in het geniep al iemand (in het oog) heeft. :-) Dat 'geniepige' kan je op de foto rechts onderaan aflezen. :-)

Och, hij is ook maar eens mens, maar een communie zou ik van zulk een 'priester' niet willen ontvangen. Indien je weet wat een communie - volgens de kerkelijke leer - precies inhoudt - of, zou moeten inhouden...: jij wel?

Links: de onschuldige, naïeve Pieter - Rechts: de 'loopse'.

De 60-jarige Herman Gabriëls herkent het gevoel. Hij was priester in Neerpelt, tot hij er eind 2009 mee stopte. "Tijdens mijn eerste jaren als priester zat ik vol idealisme. Het maakte niet uit dat ik celibatair moest leven, dacht ik. Ik had veel vrienden. Maar op een zeker moment miste ik iets. Ik wou dat er iemand was als ik thuiskwam. En toen leerde ik iemand kennen. Ik zou met heel veel plezier priester gebleven zijn. Maar ik moest kiezen, vond ik. Ik verwijt de Kerk niets. Zij heeft me niet verplicht om priester te worden. Al zou ze op het vlak van het celibaat best wat vrijer mogen zijn."

Velen vinden dat met hem... Uit een bevraging van enkele jaren ­geleden bleek dat driekwart van de Vlaamse priesters het celibaat het liefst afgeschaft ziet. Ook hogerop vinden ze dat er iets mag bewegen. Paus Franciscus zei vorig jaar dat de Kerk moet overwegen om getrouwde mannen tot priester te wijden. Kardinaal Jozef De Kesel, leider van de Belgische Kerk, zit op dezelfde lijn.

Er is wel een maar... Het ging in dat model wel om getrouwde mannen, die op latere leeftijd tot priester gewijd worden. "Het eigenlijke celibaat staat niet ter discussie," zei Geert De Kerpel, woordvoerder van De Kesel. "Dat gaat terug op de oorsprong van het christendom. Jezus zelf was niet getrouwd. De gedachte is dat een priester zich volledig ten dienste stelt van het evangelie, zonder dat hij er nog het engagement voor een vrouw en kinderen bij neemt."

"Natuurlijk stellen we vast dat nog weinig jonge mannen zich ­geroepen voelen voor het priesterschap. Dat heeft niet alleen met het celibaat te maken. Jongeren lopen minder warm voor geloof en Kerk. Ze hebben er ook meer moeite mee zich levenslang te engageren."

Bron: De Standaard

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht