ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Olifanten communiceren met elkaar ook via de grond

Olifanten trompetteren en toeteren niet alleen, ze maken ook rommelende geluiden die nauwelijks hoorbaar zijn voor de mens en die kilometers ver dragen.
door Tsenne Kikke - donderdag 31 mei 2018 19:45

Olifanten zijn uiterst intelligente wezens die een groot scala aan sociaal gedrag vertonen, inclusief complexe communicatietechnieken en emotioneel vertoon. Het meest bekende is natuurlijk het trompetteren. Olifanten trompetteren om angst of opwinding te signaleren. Ze maken ook brullende geluiden tijdens het chrargeren. Op dat moment kan je dus best uit de weg gaan, of weglopen - daarbij wetende, dat die dieren een topsnelheid van 40 km/u kunnen behalen.

Dat het gestamp van een groep olifanten de ondergrond doet beven, verbaast ons niet. Maar, dat ook hun zogenaamde infrageluiden  - de bastonen, zeg maar - de grond ingaan als trillingen, was jarenlang nog niet bekend.

Voor olifanten vormt de bodem – naast de lucht – een belangrijk communicatiemedium. Het is bekend dat de viervoeters met hun poten én met hun slurf nauwlettend naar de ondergrond ‘luisteren’. Zo kunnen ze bijvoorbeeld trillingen oppikken van wild stampende, of snel rennende soortgenoten ettelijke kilometers bij hen vandaan. Signalen, die hen wellicht zullen aansporen extra waakzaam te zijn, bijvoorbeeld.

Tijdens veldonderzoek bij wilde olifanten in Kenia ontdekten Britse wetenschappers reeds in 2014 dat niet alleen de trillingen van het gestamp zich voortplantten in de ondergrond, maar dus ook de lage, rommelige infrageluiden, die nauwelijks hoorbaar zijn voor de mens.

De onderzoekers ‘luisterden’ naar de bodem met dezelfde seismische apparatuur die geologen gebruiken om de karakteristieken van de (diepe) ondergrond in kaart te brengen. Zo konden ze bepalen hoe ver de olifantengeluiden droegen.

In het Keniaanse olifantenreservaat bleken ze ‘hoorbaar’ tot op een afstand van zes kilometer. Dat is ongeveer even ver als de trillingen veroorzaakt door een rennende olifant. En het is vaak voorbij de reikwijdte van het getoeter en getrompetter van de dikhuiden. Overigens bleek het gerommel van de volwassen mannetjesolifanten het verst te dragen. Hun bastonen liggen immers nóg een tikkeltje lager dan die van de wijfjes en de kalfjes.

De communicatie tussen olifanten is een levendig onderzoeksgebied. In het kader van het 'Elephant Listeling Project' worden bijvoorbeeld al meer dan twintig jaar opnames van het gedreun en getrompetter van Afrikaanse olifanten verzameld. Dankzij dat onderzoek weten we nu dat er grote linguïstische verschillen bestaan tussen verschillende (onder)soorten - en, dat er zelfs zoiets bestaat als een regionaal ‘dialect’.

Anders gezegd: een olifant, die in de provincie Antwerpen werd grootgebracht, zal anders toeteren en trompetteren dan een olifant uit West-Vlaanderen. :-)

Bron: Eos Wetenschap

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht