ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ojmjakon: het (tweede) koudste dorp ter wereld

Hoeveel graden koude zou jij kunnen verdragen? Enig idee?…
door Tsenne Kikke - vrijdag 2 februari 2018 22:06

Het Russisch dorpje Ojmjakon is de koudste plaats van het Noordelijk halfrond. Vorige week bedroeg de temperatuur er -62 graden Celsius. Maar Verchojansk claimt eveneens de koudepool van het noordelijk halfrond te zijn, en het heeft hierin voorlopig gelijk gekregen van de Jakoetische overheid (-67,8°C voor Verchojansk tegen -67,7°C voor Ojmjakon). Enkel in Anctarctica worden soms nog lagere temperaturen gemeten, maar daar zijn geen permanent bewoonde nederzettingen.

In elk geval mogen we hier in onze gewesten niet klagen, zelfs indien het volgende week weeral kan gaan vriezen en fel gaan sneeuwen.

Ojmjakon is een dorpje met iets van een 521 inwoners in de Russische autonome republiek Jakoetië. Momenteel is het er zo koud dat de wimpers van de inwoners meteen bevriezen wanneer ze naar buiten stappen.

Het dorpje was in de jaren 1920 en 1930 een stopplaats voor rendierherders, die hun kuddes er lieten drinken aan de warmwaterbronnen. Ojmjakon betekent dan ook ‘het water dat niet bevriest’. Onder de Sovjetregering, die wilde dat de nomadenvolken zich permanent vestigden, werd het dorpje een permanente nederzetting. Nu houden ze er vooral rendieren, en de jagers en vissers leven er van vis- en bonthandel. Natuurlijk moet die vis onder het ijs worden gezocht...

Maar het leven aldaar kent ongelooflijk veel ongemakken. Een bril vriest vast aan jouw gezicht, je speeksel verandert in ijspegeltjes. De wc is buiten, maar door de ‘permafrost’, zijnde: permanent bevroren aarde, krijg je geen waterleiding de grond in. In permafrost kunnen er eveneens geen groentes groeien, dus het diner is karig. Inwoners eten bevroren rauwe witvis, zalm, paardenvlees en veel vleessoep.

De problemen waar de 521 dorpelingen dagelijks mee worstelen, lijken voor ons onvoorstelbaar: inkt van een pen die bevriest, en batterijen die het begeven. Uit vrees dat ze hun auto niet meer in gang krijgen, laten ze de hele dag de motor draaien - en, als ze met de wagen rondrijden, is de kans groot dat de banden zomaar uit elkaar spatten. Vaak eten ze ook in hun auto, omdat het daar iets minder koud is. Gsm’s werken hier niet gezien de diepvriestemperaturen, als ze al ontvangst zouden hebben in dit afgelegen gebied.

Hete kolen

Een andere kopzorg vanwege de Siberische permafrost is het begraven van de doden. Soms duurt het wel drie dagen om met z'n getweeën een graf te graven. De grond moet eerst voldoende ‘ontdooid’ worden om te kunnen graven en daarom wordt er voor enkele uren een kampvuur ontstoken. Hete kolen worden dan in de grond geduwd. Dat proces wordt dagenlang herhaald, totdat de put diep genoeg is om er een kist in op te bergen.

Eén winkel

De meeste van de inwoners stoken nog altijd op kolen en hout, en hebben maar weinig moderne middelen ter beschikking. Omdat er in de ijskoude grond toch niets kan groeien, eten de inwoners enkel vlees van paarden, koeien en rendieren, maar ze zijn niet ondervoed. Eén enkele winkel voorziet de dorpelingen van de meest noodzakelijke levensmiddelen.

School dicht

De enige school in het dorp sluit pas als de temperatuur onder de 52 graden zakt, maar helaas gebeurt dat vrij vaak met een gemiddelde januaritemperatuur van -50. Het dorp ligt op 750 meter boven de zeespiegel en de lengte van de dagen varieert er van 3 uren in december tot 21 uren in de zomer. Vreemd genoeg kan het in de zomermaanden warmer dan 30 graden worden. Een hallucinant verschil van 100 graden met de huidige koudegolf dus.

Wat hierboven niet werd verwoord, wordt hieronder afgebeeld en extra besproken. Indien je de tekst interessant vond, is het filmpje veel interessanter - en jawel: ik heb het er reeds in 2015 over gehad.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht