ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wie wint het gevecht: de reusachtig grote tarantula, of de veel kleinere wesp?

Zo Boven, Zo Beneden, en vice versa…
door Tsenne Kikke - zondag 26 november 2017 12:37

In de wereld van Moeder Natuur draait het vooral om eten of gegeten worden, maar dezelfde wet doet zich ook in de gehele kosmos gelden. Geheel onderaan kom ik hierop terug...

In de Engelse taal worden ze 'Tarantula hawks' (Pepsis grossa) genoemd, en maken deel uit van de familie van spinnendoders (Pompilidae). Met een lichaamslengte van 5 cm behoren tot de grootste wespensoorten en duidelijk herkenbaar aan hun blauwzwarte lichamen en roestkleurige vleugels.

Zoals je waarschijnlijk weet, zijn wespen van nature uit redelijk agressieve insecten. Maar alleen wespenvrouwtjes hebben de mogelijkheid om met een angel aan te vallen, of er zich mee te verdedigen.

De steek van de kogelmier (Paraponera clavata), 'bull ant' in het Engels, is de meest pijnlijke. Maar, de angel van een Tarantula havik kan een lengte van 7 mm bereiken, en aanschouwd als de tweede meest pijnlijke insectensteek ter wereld. Met die angel kunnen ze in de huid doordringen en verlammend gif inspuiten, met een pijnlijke allergische reactie tot gevolg. Dit gif bevat, net als dat van alle andere wespensoorten, lokstoffen die andere wespen, die in de buurt zijn, aantrekt. Eenmaal gestoken door een wesp is de kans dus groot dat een andere wesp jou ook zal proberen te steken.

Meermaals

Bijen hebben een angel met weerhaken en kunnen dus maar eenmaal steken. Een wesp kan – in tegenstelling tot een bij – vaker dan één keer steken. Dit komt omdat de angel van een wesp glad is. Na een steek kan de angel gemakkelijk uit de huid worden gehaald en nogmaals gebruikt worden. Wespen kunnen op die manier ongeveer 10 keer achter elkaar steken.

Wesp versus tarantula

In een gevecht met een gigantische tarantula zal de spin meestal het onderspit moeten delven. En, omdat deze wespensoort haken op de lange voorpoten heeft, kan zo'n wesp haar verlamd slachtoffer naar haar nest sleuren. In het harige lichaam ervan wordt er dan één eitje gelegd. Van zodra de wespenlarve tevoorschijn komt, ontstaat er in het spinnenlichaam een klein gaatje. De larve wordt vraatzuchtiger, voedt zich met de andere delen van de 'draagmoeder', waarbij het ervoor zorgt om de vitale organen niet al te snel aan te tasten, opdat de spin zo lang mogelijk in leven wordt gehouden.

Na enkele weken verpopt de larve, om dan uiteindelijk uit de buik van de inmiddels gestorven tarantula als volwaardige wesp tevoorschijn te komen. Het geslacht van hetgeen eruit komt, wordt bepaald door de fertilisatie. Uit bevruchte eitjes komen de vrouwtjes, en de mannetjes uit de onbevruchte.

Zo Boven, Zo Beneden

Het lagere voedt het hogere; een iets, dat voor velen moeilijk te begrijpen valt. Indien je dus dacht dat het er enkel en alleen in de mensenwereld wreed aan kan toegaan, opdat al het 'hogere' blijvend wordt gevoed, mag je weten dat dezelfde wet ook voor alles wat op Aarde leeft, geldt.

Geen erg, indien je me niet begrijpt: in wezen is het zelfs een aanrader. :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht