ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Onderzoekers ontdekten op een eeuwenoude steen 'verborgen boodschappen'

De 'Hendraburnick Quoit' is een dolmen waarop men inscripties heeft gevonden die met kwarts werden aangevuld.
door Tsenne Kikke - zaterdag 7 oktober 2017 20:29

Britse onderzoekers hebben enige tijd geleden 'geheime boodschappen' ontdekt op een eeuwenoude dolmen die dateert uit het Stenen Tijdperk. Opvallend detail: de 'boodschappen' zijn enkel zichtbaar in het schemerlicht - of, dankzij het flitslicht van een gsm of camera.

Een team van archeologen onder leiding van Dr. Andy Jones van de archeologische afdeling van het Engelse Cornwall vond de 105 gravures op een eeuwenoude bijlvormige steen uit Hendraburnick Down, in het uiterste zuidwesten van Groot-Brittannië. De rots verkreeg de naam 'Hendraburnick Quoit'. Een 'quoit' is in het Engels een ander woord voor 'dolmen'.

Die dolmen zou dateren uit het Neolithische tijdperk, dat wordt beschouwd als het einde van het Stenen Tijdperk en het begin van het Bronzen Tijdperk - zo’n 4.000 à 6.000 jaar geleden.

“Tijdens het veldwerk bleek dat de rotskunst veel uitgebreider was dan eerst aangenomen”, schreven de onderzoekers in het archeologisch tijdschrift 'Time and Mind’. “Het viel vooral op bij weinig zonlicht uit het zuidoosten, of bij maanlicht.”

Wat de boodschappen precies symboliseren, en waarom ze in de rotsen gegrift staan, is niet geweten. De steen zou wel gebruikt zijn geweest in nachtelijke rituelen waarbij kwarts gebroken werd.

“Het gebroken kwarts zou een onderdeel kunnen geweest zijn van het verspreiden van de lichtgevende eigenschappen van het kwarts rond het monument om zo de ingekerfde kunst zichtbaar te kunnen maken.”

Nu is men van plan om andere sites, zoals die van Stonehenge onder een ander licht te bekijken: geen licht afkomstig van de zon, maar onder maanlicht.

Bronnen: Het Nieuwsblad & The Sun, et cetera.

Niet enkel in Tasmanië en Australië, maar ook in Portugal werden dolmens ontdekt waarin inscripties werden aangebracht. Ooit hadden ze een betekenis, die - dankzij de ontwikkeling van de taal - mettertijd verloren is gegaan. Zo kerfde iemand misschien duizenden jaren geleden 'Ricardo was hier' in de steen die hieronder is afgebeeld...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht