ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Is er een manier om het leven te verlengen?

Om daarover een mogelijk antwoord te kunnen geven, kan Gurdjieff ons bijstaan.
door Tsenne Kikke - zaterdag 28 oktober 2017 18:50

"God dobbelt niet," beweerde Einstein, en als er een godheid zou bestaan, denk ik dat Albert gelijk kan hebben.

Het lijkt er sterk op dat alles gebaseerd is op pure, ondefinieerbare wiskunde, maar dan ook Alles. Niet enkel de getijden, maar ook de maan- en zonsverduisteringen, die zich in deze en ook de volgend eeuwen zullen voordoen, zijn vandaag de dag al 'voorspelbaar'. Maar, hoe zit het met de 'getijden' in onszelf - en, met duurtijd van ons leven?

Zoals ik eerder schreef, zijn er verschillende vormen van Tijd, waarvan de  Innerlijke en de Uiterlijke de meest belangrijke voor ons zijn.

Echte goden bestaan niet

Alles wat bestaat, is op de een of andere manier 'materieel'. Het bezit dus een zekere vorm van 'materialiteit'. Zelfs de woorden die we uitspreken, de gevoelens die we lichamelijk ervaren, en de gedachten die in ons hoofd automatisch opdoemen. En, alles wat materieel is, is afhankelijk van Innerlijke Tijd, en moet dus ophouden te bestaan, ooit. Dat is een wet.

Daarom zijn échte goden - indien ze er 'zijn' - zowel immaterieel evenals onsterfelijk, en kan men er dus geen beelden van maken, zelfs niet in onze verbeelding - want, dan geeft men er vorm aan, met als gevolg: inhoud. Echte goden leiden geen écht 'bestaan': ze zijn vormloos en inhoudsloos. Hoed je dus voor pseudo-goden en aanverwanten! Vooral, al degenen die gemaakt zijn naar het beeld en gelijkenis van de mens. :-)

Tijd

De Innerlijke Tijd van een boom kan, bijvoorbeeld 200 jaar zijn. Eenmaal dat die tijd verstreken is, is die boom als het ware gedoemd om af te sterven. Natuurlijk kan hij eerder aan zijn einde komen. Door een bosbrand, of blikseminslag, bijvoorbeeld, maar hij kan ook door de mens worden omgezaagd, of door ziekte worden aangetast, en dus eerder aan zijn einde komen dan 'voorzien'. Hetzelfde geldt voor elke mens. Iedere mens kan vroeger sterven dan bij geboorte geprogrammeerd.

Terwijl de Uiterlijke Tijd hier op Aarde nog miljoenen of miljarden jaren ongestoord kan voorbij vlieden, is onze persoonlijke Innerlijke Tijd - in verhouding daarvan - van zeer korte duur. Een fractie van een seconde, zou ik durven schrijven.

In wezen zouden we al vanaf iemands geboorte exact kunnen uitrekenen hoelang hij/zij te leven heeft. Maar daar is wel een speciale wiskunde, Zelfkennis, én nog veel meer biologisch en scheikundig onderzoek voor nodig - want, om de structuur van het gehele lichaam te begrijpen, moeten we met alle onderdelen werken, één voor één.

Vanuit het geheel gezien, is de studie van elk onderdeel wel degelijk een noodzaak. Bijvoorbeeld: zoals we onmiddellijk kunnen lezen, zal een persoon met lange telomeren langer kunnen leven dan iemand met zeer korte. Natuurlijk is de kwaliteit van alle andere cellen en organen eveneens van evenveel primordiaal belang. Daarom kan de erfelijkheidsleer, als beginsel, een extra steentje aan het onderzoek bijdragen. Maar eerst iets meer over telomerase en telomeren...

Telomerase

Wikipedia: "Telomerase is een enzym dat in de celkern van bepaalde cellen voorkomt. Het herstelt het chromosoomeind, de zogenaamde telomeer. Het telomeer wordt bij elke celdeling ongeveer 100 nucleotiden korter, maar na de deling wordt dit door de werking van telomerase weer verlengd tot de oorspronkelijke lengte. Het is alleen actief bij eencellige organismen en in de kiembaan, geslachtscellen, en stamcellen van meercellige organismen. Ook is telomerase actief in kankercellen, waardoor ze kunnen gaan woekeren. Niet-kankercellen kunnen zich maar 40 tot 60 keer delen, waarna apoptose, oftewel celdood, optreedt."

Telomeer

Telomeer is uit het Grieks afgeleid, en betekent 'eindstuk'. Een telomeer is te vergelijken met het plastic uiteinde van een schoenveter. Bij iedere deling rafelt het uiteinde een stukje uit en uiteindelijk kan de cel niet meer delen en sterft. Menselijke cellen bereiken dit stadium na zo'n vijftig à zestig delingen. Als de telomeerlengte behouden blijft - bijvoorbeeld dankzij toevoeging van het enzym telomerase - kan de cel zich blijven delen zonder dood te gaan. Zodoende kunnen cellen zich veel langer blijven delen dan waartoe ze van nature zijn geprogrammeerd. Onder de microscoop is een telomeer zichtbaar als een oplichtend puntje.

Dus: elke keer dat een cel zich deelt, wordt de telomeer iets korter, en als hij een bepaalde kritische lengte heeft bereikt, treedt er geen nieuwe celdeling op, en volgt er alleen nog veroudering. Bovendien wordt een kortere telomeerlengte geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten en verouderingsziekten in het algemeen, maar het is nog onduidelijk of dit een oorzakelijk verband is.
 
Haaruitval
 
Een ander voorbeeld, dat grotendeels erfelijk is, is 'Alopecia androgenetica', de Latijnse naam voor haarverlies. Mensen, die met deze aanleg geboren zijn, worden vroegtijdig kaal. Daarbij is het genetisch bepaald dat bij het ouder worden alleen de haren aan de bovenkant van het hoofd uitvallen, en het haar aan de zijkant en achterkant van het hoofd behouden blijft.

Andere voorbeelden zijn er meer dan genoeg. Je hoeft maar het internet af te schuimen om meer aan de weet te komen over erfelijke ziekten.

In wezen zou het erop neer kunnen komen, dat indien we over alle gegevens beschikken - maar dan ook over alle - we aan de weet zouden kunnen komen tot op welke leeftijd een baby kan uitgroeien, en ophouden te bestaan.

Maar, zal de mens ooit in staat zijn om alle gegevens kort na de geboorte in een oogwenk te kunnen verzamelen?

Ik durf dus te besluiten met te schrijven dat de medische wetenschap in staat is om het leven te verlengen - bijvoorbeeld: van iemand, die in een verkeersongeval betrokken was geraakt - of, de levenskwaliteit met hartproblemen dankzij een ablatie of pacemaker te verbeteren - maar niet de aangeboren, en dus voorbeschikte levensduur.

Doch, voor alle mensen die aan ware Zelfkennis doen, voegde ik hieraan een betalend artikel toe, gebaseerd op de leerstellingen van Gurdjieff, beginnende met de woorden...

Op de vraag: 'Is er een manier om het leven te verlengen?' antwoordde George Ivanovitch Gurdjieff op 15 maart 1924, onder andere, het volgende:

"Verschillende scholen verkondigen daarover veel theorieën, en er zijn veel systemen die daarmee omgaan. Er zijn nog steeds lichtgelovige mensen, die zelfs geloven in het bestaan van het elixir van het leven. Maar ik zal op een schematisch wijze uitleggen hoe ik de vraag begrijp.

Hier is een klok. Je weet dat er verschillende klokken zijn. Mijn klok heeft een hoofdveer, die vierentwintig uur meegaat. Na vierentwintig uur stopt de klok automatisch, en werkt dus niet meer. Klokken van andere merken kunnen een week, een maand of zelfs misschien een jaar aan een stuk blijven werken. Maar het afwindingsmechanisme wordt altijd berekend voor een bepaalde tijd. Alles is en blijft zoals het oorspronkelijk door de uurwerkmaker werd gemaakt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

.... Het vervolg van deze tekst kan je verkrijgen door minstens 1 euro in deze Spiritualia website te investeren. Tenslotte zijn niet alle lezers geïnteresseerd in wat ik - als vrijwillige blogger - op deze website plaats. :-)

Interesse? Ga naar de bovenste balk op deze pagina, klik op 'Artikelen' - en, eenmaal daar aangekomen, vind je de titel van het artikel onder de Rubriek 'Filosofie'.

Nog iets: indien je minstens 5 euro investeert, kunnen we daarna een half uur lang met elkaar over dit thema Skypen (Normaal: 30 euro/uur). Het énige wat je daarvoor nodig hebt, is een gratis Skype-account, een webcam en een afspraakdatum, maar dat laatste regelen we wel samen, achteraf....

Elke mens beschikt dus over een eigen levensduur.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht