ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over het vreemd dorpje waar meisjes tot jongens ontpoppen

Indien je zoek wil gaan naar ‘vreemde’ levensvormen, dan ben je in het dorpje Las Salinas van de Dominicaanse Republiek wel aan het juiste adres.
door Tsenne Kikke - dinsdag 8 augustus 2017 20:01

In het dorpje Las Salinas in de Barahona provincie van de Dominicaanse Republiek worden drie vormen van geslacht als officieel erkend, zijnde: mannelijk, vrouwelijk en pseudo-hermafrodiet. Deze laatste benaming is ontstaan nadat men er had vastgesteld dat zeer vele baby's met een genetische afwijking worden geboren. Bijvoorbeeld...

“Ik herinner me nog dat ik een meisje was en rode jurkjes droeg.” Maar alles veranderde voor Felicitia toen ze de puberteit bereikte en door een zeldzame genetische afwijking Johnny werd. En, ze is niet de enige in haar dorp.  

Door die genetische afwijking, veroorzaakt door een ontbrekend enzym, 5-alfa-reductase genaamd, worden geen mannelijke hormonen aangemaakt in de baarmoeder. Van 5-alfa-reductase is geweten dat het testosteron in de meer actieve metaboliet dihydrotestosteron omzet. Eén op de negentig kinderen wordt in Las Salinas dan ook geboren als een meisje, zonder teelballen, met iets wat op een vagina lijkt, en een clitoris, die veel weg heeft van een mini-penis.

Met de jongens spelen

“Zo ging het ook bij mij”, vertelde Felicitia in de documentaire 'Countdown to Life - The Extraordinary Making of You' van de BBC. “Toen ik zeven jaar was, droeg ik nog een rood jurkje. Ze wisten eigenlijk niet welk geslacht ik precies was omdat ik thuis geboren ben en niet in het ziekenhuis. Maar ze hebben me wel als meisje opgevoed, hoewel ik het niet leuk vond om die kledij te dragen. Ze kochten speelgoed voor me dat typisch is voor meisjes, maar ik speelde er nooit mee. Ik speelde liever met de jongens.”

Penis op 12

Zodra de ‘meisjes’ zoals Felicitia de puberteit naderen, beginnen de mannelijke geslachtsorganen te groeien en veranderen ze fysiek in jongens. Zo gebeurde het ook bij Johnny, zoals Felicitia nu heet. Zodra hij 24 was, was hij volledig veranderd in een man.

Bij de meeste kinderen begint de transformatie van meisje naar jongen wanneer ze tien à twaalf jaar oud zijn. Ze worden dan ook ‘guevedoces’ genoemd - vrij vertaald: ‘eieren (testikels) op hun twaalfde’. Oftewel: 'machihembras', hetgeen als 'eerst vrouw, dan man' kan worden vertaald.

Maar, in bijna alle gevallen is er een chirurgische ingreep nodig om volledig tot het mannelijke geslacht uit te groeien. Bovendien hebben de ouders meestal geen geld genoeg om hun kind achteraf met een jongensnaam te registeren, met als gevolg, dat 'Johnny' officieel nog immer Felicitia heet.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht