ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mens & Maatschappij: de armoedeproblematiek neemt in België alsmaar toe

Armoede in Antwerpen neemt toe, maar de echte armoedeproblematiek zit in groepen van nieuwkomers.
door Tsenne Kikke - zaterdag 15 juli 2017 16:20

De socio-economische toestand van 1,5 miljoen inwoners, verdeeld over 589 Belgische steden en gemeenten evolueert niet in de juiste richting. Opvallend is dat naast Antwerpen en Leuven, 14 van de 19 gemeenten van het Brussels Gewest in deze groep zitten: Anderlecht, Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Etterbeek, Evere, Elsene, Ganshoren, Jette, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Gillis, Vorst en Koekelberg.

De eerste vier uit dat rijtje zagen hun inwonersaantal met meer dan 17 procent toenemen. Dat vraagt meer uitgaven, zoals infrastructuur voor kinderopvang en scholen, terwijl de financiering schaarser is geworden omdat het mediaaninkomen (de helft van de inwoners heeft een hoger inkomen dan dat cijfer, de helft lager) waarop belasting wordt geheven veel trager groeit.

Ook voor de sinjoren van Antwerpen valt er weinig te vieren. Net als de meeste Brusselse gemeenten is veel bevolkingsgroei daar niet kwaliteitsvol. In die grootstad is er een buitenproportioneel aandeel van mensen met een laag inkomen, een werkloosheidsuitkering of een leefloon. Zij dragen er weinig of niets bij aan de belastingontvangsten. In 'Terzake' reageerde Antwerps burgemeester Bart De Wever...

Armoede in Antwerpen neemt in verhouding met andere plaatsen toe. Mensen die Antwerpen verlaten, zijn vaak middenklassers. "Dat zijn vaak mensen, die van zodra ze kinderen hebben en die kinderen naar school moeten sturen, wegtrekken uit de stad," zei De Wever. "Langs de andere kant heb je de 'import van armoede', dat zijn dan mensen van over heel de wereld die zich komen vestigen in steden in Europa, en die natuurlijk niks hebben en heel moeilijk te activeren zijn."

"De combinatie van die twee effecten maakt dat de fiscale capaciteit in Antwerpen ondermaats evolueert en dat de stad in die zin gemiddeld verarmt." De Wever wil dit doen keren door te werken aan de welstandsvlucht. "We bouwen de stad van morgen, die bereikbaar zal zijn. We hebben onder andere de budgetten in de scholen verhoogd. Er wordt in Antwerpen ook volop gebouwd aan leefbare, duurzame, aangename wijken in het noorden van de stad, het zuiden en ook elders, om bevolkingsgroei te kunnen opvangen. Op die manier willen we alle mensen die vertrekken een incentive geven om te blijven en om andere tweeverdieners gezinnen, fiscaal sterkere profielen, aan te trekken."

Vluchtelingen naar platteland

"Het is een heel gewenste zaak, dat vluchtelingen beter op het platteland zouden gaan wonen, zoals bijvoorbeeld ook Angela Merkel zegt. Daar raken ze wellicht ook beter geïntegreerd, want in grotere steden gaan ze meestal in eigen gemeenschappen wonen, wat de sociale mobiliteit ook niet echt aanmoedigt. Want het echte armoedeprobleem, laat ons realistisch zijn, zit in die groepen van nieuwkomers die wij heel moeilijk geactiveerd krijgen. Alleen: je kan ze daartoe niet dwingen. Eens iemand een legaal verblijfstatuut heeft, heeft die ook de vrijheid van vestiging en als die naar Antwerpen willen komen, en het grote merendeel van die vluchtelingen doét dat ook nadat ze erkend zijn, dan kan ik ze ook niet tegenhouden. Ik heb daar wettelijk bijna geen middelen voor. En dan krijg je natuurlijk wat je nu krijgt, dat vluchtelingen die Europa binnenkomen niet naar zuid-Europa gaan, maar die gaan naar noordwest-Europese landen. En daar gaan ze naar de steden. En in Vlaanderen is dat vooral Antwerpen."

Bron: De Standaard

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht