ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vaccinatieadvies voor mazelen in Europa

Ben jij al tegen het mazelenvirus gevaccineerd geweest?
door Tsenne Kikke - vrijdag 9 juni 2017 19:25

Mazelen vormen volgens de Wereldgezondheisdorganisatie (WHO) nog altijde een ernstig gevaar voor de volksgezondheid. De ziekte, die veroorzaakt wordt door een zeer besmettelijk virus, treft vooral kinderen en kan mensen ernstig ziek maken.

Het mazelenvirus wordt verspreid via de lucht en komt alleen voor bij mensen. De WHO waarschuwt dat de ziekte zich in Europa, in en tussen landen, zal blijven verspreiden en dat er grote uitbraken dreigen in gebieden waar de vaccinatiegraad tegen de ziekte lager is dan 95 procent. Wanneer meer dan 95 procent van de bevolking gevaccineerd is, is de kans op een epidemie miniem en wordt de verspreiding van de mazelen uitgedoofd.

“In België zitten we ruim boven die vaccinatiegraad van 95 procent”, zei viroloog Marc Van Ranst. “Maar er zijn toch enkele groepen die een groter risico lopen. Dat zijn de jongvolwassenen die indertijd niet zo goed werden gevaccineerd en bij wie nu ook in de Waalse epidemie meer slachtoffers vallen. Daarnaast zijn er de mensen die bewust een vaccinatie weigeren, zoals de aanhangers van de leer van Rudolf Steiner, die beweerde dat mazelen tof zijn omdat het de patiënt nadien sterker zou maken. Pure onzin, net het tegenovergestelde is waar. Die groep lag twee, drie jaar geleden nog aan de basis van een uitbraak in Vlaanderen.”

Onderstaande richtlijnen zijn relevant voor niet of onvolledig gevaccineerde personen geboren na 1970, inclusief ongevaccineerde kinderen jonger dan 1 jaar.

Wereldwijd zijn er dus nog steeds uitbraken van die gevaarlijke mazelenziekte. In Europa zijn er momenteel verschillende grote uitbraken in Roemenië, Italië en Duitsland. Daarnaast zijn er kleinere uitbraken in Frankrijk (Lorraine), Bulgarije, Tsjechië, Oostenrijk en sommige regio’s van Oekraïne. Ook in België is er dit jaar een uitbraak geweest met bijna 300 gevallen: vooral Wallonië werd daarbij getroffen.

Het risico beperkt zich echter niet tot Europa. Ook in Thailand, Nigeria, Guinée-Conakry, Somalië, Ethiopië en de Democratische Republiek Congo zijn grote uitbraken van mazelen gemeld.

Mazelen is zeer besmettelijk, komt vaak voor en kan dodelijke gevolgen hebben. Vaccinatie tegen mazelen is dus van groot belang voor wie naar één van deze regio’s gaat.

Volgens de Belgische vaccinatiekalender worden kinderen de eerste keer tegen mazelen gevaccineerd op de leeftijd van 12 maanden en een tweede keer wanneer ze 10 jaar zijn. Kinderen van jonger dan 1 jaar oud die naar één van de bovenstaande regio’s reizen, kunnen vervroegd gevaccineerd worden vanaf de leeftijd van zes maanden. Let wel, deze vaccinatie telt niet voor de vaccinatiekalender en het kind zal dus op de leeftijd van 12 maanden opnieuw gevaccineerd moeten worden.

Het vervroegd vaccineren wordt doorgaans niet door Kind en Gezin uitgevoerd. Neem daarom contact op met uw huisarts, uw pediater, of een gespecialiseerd centrum zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Naast vervroegde vaccinatie voor jonge kinderen is de vaccinatiestatus van volwassenen geboren na 1/1/1970 ook van belang. Wie vóór 1970 geboren is, heeft waarschijnlijk mazelen gehad, omdat het virus toen nog veel voorkwam. Je kunt mazelen geen tweede maal krijgen. Vaccinatie is aangeraden wanneer het niet duidelijk is of iemand in het verleden mazelen heeft gehad, of onzeker is over de volledigheid van het gekregen mazelenvaccin (volledige vaccinatie bestaat uit 2 vaccins). Wie naar één van de bovenstaande regio’s gaat, moet zeker gevaccineerd worden. Men zegge het voort...

Bron: Instituut voor Tropische Geneeskunde

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht