ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Bijgeloof: Waarom albino's in Tanzania en Malawi worden gedood

In Tanzania alleen al verblijven er een 17.000-tal albino's wiens leven worden bedreigd.
door Tsenne Kikke - woensdag 14 juni 2017 3:01

Niet enkel in onze gewesten, maar ook in het Zwarte Afrika, zijn minder opgeleide mensen - waarin rationalisme en pure rede nu eenmaal logischerwijze totaal ontbreken - heel bijgelovig.

Natuurlijk is het hoofdprobleem dat ze zich daarvan onmogelijk bewust kunnen zijn. Leg het aan hen uit, en hun hersenen zullen het volgens de inhoud ervan vervormd gaan vertalen. Velen onder hen zijn zelfs té koppig om bepaalde dingen trachten te begrijpen, en blijven zich aan hun bijgelovigheid vasthouden: net zoals mossels zich aan rotsen en zeegras vastklampen. Het is dan ook onbegonnen werk om de bijgelovigheden aan de tand te voelen.

Anderzijds is het geen erg dat mensen bijgelovig zijn, zolang ze er anderen maar niet mee schaden. Toch zijn het vooral de extreme absurditeiten die in een beschaafd-wordende-wereld aangepakt moeten worden, waaronder het verminken of doden van mensen.

Gisterenavond nam ik de documentaire 'Born Too White' - 'Véél Te Wit Geboren' op, die ik daarna in mijn eigen tijd heb bekeken. Het handelde over de discriminatie en de vervolging van mensen met albinisme in de Oost-Afrikaanse landen Tanzania en Malawi. Ook in de dierenwereld worden albino's vaak door de ouders verstoten.

Eén op elke drieduizend Tanzanianen lijdt aan deze aandoening, waarbij onder meer de pigmentkleurstof in de huidweefsels ontbreekt die ze tegen de zon moet beschermen. Hierdoor lijden ze sneller aan huidkankers. Zelden worden ze ouder dan veertig jaar. Ook hun ogen worden getroffen, waardoor velen als slechtziende veroordeeld worden tot een leven in de rand van de samenleving.

Dokter Oscar Duke, die zelf lijdt aan albinisme, ondernam daarin een persoonlijke tocht om te ontdekken hoe het leven van mensen met die aandoening eruitziet. Hij ging na waarom er aldaar misdaden worden gepleegd tegen albino's, en wie daar de verantwoordelijken voor zijn.

Hij kwam tot de vaststelling dat men in delen van Oost-Afrika vaak magische krachten toeschrijft aan albino's. Zwarte magiërs hebben zelfs tot 60.000 euro over voor een 'volledige set van lichaamsdelen', die ze dan vervolgens gebruiken bij toverformules om geluk, welvaart en liefde af te dwingen.

Rituele geweldplegingen tegen albino's zijn daardoor in de regio een bijzonder luguber probleem. De afgelopen tien jaar waren er 170 aanvallen, waarvan zeventig met fatale afloop. In de documentaire sprak de Britse arts, onder andere, met een 15-jarig slachtoffer van mishandeling, een traditionele genezer, en met een man die in de gevangenis bekende een albino te hebben vermoord voor geld.

Indien je de documentaire niet hebt gezien, kan je die van hieronder in jouw eigen tijd bekijken...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht