ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Stel jezelf maar eens voor dat taalverwerving in jou ontbreekt

Of: waarom sommige menstypen dichter bij het dierlijke staan.
door Tsenne Kikke - maandag 10 april 2017 18:49

Overal ter wereld lopen er rare kwasten rond. Velen onder hen verschillen van het dier vanwege slechts één groot onderscheid, zijnde: dat ze ooit een taal hebben aangeleerd, en dus kunnen lezen en schrijven. Al was het maar enkel en alleen hun naam.

Geen enkel dier beschikt over 'drie verdiepingen' van de mens. Nochtans zijn zeer veel menselijk uitziende wezens niet goed snik in hun bovenkamer, en verblijven mentaal permanent in één piepklein kamertje van hun bovenverdieping. Gurdjieff noemde het een 'formatorisch apparaat'.

Woordeloos denken

In vorige blog had ik het over wolfskinderen. Stel jezelf nu eens voor dat jij zo'n wolfskind bent geweest en dus nooit in staat zou zijn geweest een taal aan te leren. Niet enkel en alleen zou je de woorden die hier afgedrukt staan niet kunnen lezen, maar zelfs tot een menselijke manier denken, of nadenken, zou je niet in staat zijn.

Het is niet gemakkelijk jezelf in te beelden dat je taal zou missen, en dus over geen woorden beschikt waaruit jouw denken en innerlijke gesprekken zijn samengesteld. Zelfs het taalkundig denken om handelingen te sturen is afwezig, en met anderen communiceren is onmogelijk, tenzij je over een dolfijn-, honden- of olifantenbrein beschikt waardoor je enkele klanken zult kunnen produceren.

Kinderen, die in een 'taalloze' omgeving opgroeien, zoals wolfskinderen, zijn later slechts in staat om zeer moeizaam en gebrekkig een taal te verwerven. Kaspar Hauser (ca. 1812 - 1833) en Victor van Aveyron (ca. 1790 - 1828) waren hiervan de bekendste voorbeelden.

Ook tijdens jouw nachtelijke slaap, waarin de automatische gedachten van overdag in beelden worden omgezet, zullen jouw dromen zich op een totaal andere manier manifesteren.

Een maatschappij bestaat uit mensen, en dankzij het democratische karakter heeft elke 'mens' het recht om er eigen meningen en geloofsovertuigingen op na te houden, en die dan ook uit te drukken. Anders gezegd: we moeten dus rekening houden met menstypen, wiens bewustzijn in 'wakende toestand' misschien totaal van die van de jouwe verschilt. En, dan heb ik het nog niet over de twee hogere vormen van bewustzijn...

Sedert vandaag circuleren er op het internet prachtige foto's, die enkele zaken zouden kunnen weergeven van wat ik trachtte uit te drukken, zeer goed wetende dat ik daar slechts voor 10% in ben geslaagd. :-)

Vergelijk het zo'n beetje met het woordeloos uitdrukken van zaken waarvan er geen woorden bestaan, en bovendien ongekend en dus onbemind zijn. Onbemind: in de ware betekenis van het woord.

Een klein beetje oefenen met 'De Schaal'...

Zeer veel mensen met tatoeages geven een groot deel van hun ware geaardheid prijs. Welk niveau van bewustzijn zou die 'Freedom' getatoeëerde man hebben, denk je?

En, in de eerstvolgende blog hebben we het over het 'intelligente' olifantenbrein.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht