ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Paus waarschuwde voor populisme en haalde Adolf Hitler aan…

Paus Franciscus: “Hitler werd ook verkozen door zijn volk, en heeft dat vernietigd.”
door Tsenne Kikke - maandag 23 januari 2017 11:16

Hij velde geen onmiddellijk oordeel over de Amerikaanse president Trump, maar de paus veroordeelde via een omweg de muren en prikkeldraden, die als grens zou worden gebouwd om vreemdelingen buiten te houden, waaronder vluchtelingen en migranten. Ook waarschuwde hij voor populisme, en zei dat het kon leiden tot de verkiezing van een 'verlosser', zoals een Adolf Hitler.

Reeds eerder zei de paus: "Een persoon, die alleen maar denkt aan muren bouwen - waar die ook mogen staan - en geen bruggen, is geen christelijk mens..."

“Het gevaarlijkste dat we kunnen doen in tijden van crisis, is zoeken naar een redder die onze identiteit afneemt en rondom ons muren optrekt,” verklaarde paus Franciscus tijdens een interview van een uur lang met de Spaanse krant 'El País'. Maar hij liet ook weten de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump een kans te geven.

“Natuurlijk veroorzaken crisissen angsten en onzekerheden. Voor mij is het typevoorbeeld van populisme in de Europese zin van het woord het jaar 1933 in Duitsland. Duitsland... zocht naar een leider, iemand die haar identiteit kon teruggeven, en er was een mannetje, Adolf Hitler genaamd, die zei: ‘Ik kan dat doen'," aldus Franciscus.

“Hitler heeft de macht niet gestolen. Hij werd verkozen door zijn volk en heeft dan dat volk vernietigd,” benadrukte hij. De mensen uit die tijd zeiden: “laat ons een redder zoeken die ons onze identiteit kan teruggeven, en laat ons ons beschermen met een muur, met prikkeldraad, met eender wat, zodat de anderen onze identiteit niet kunnen afnemen. De zaak 'Duitsland' is klassiek,” en voegde eraan toe dat Hitler hen een "misvormde identiteit gaf, en we weten wat het heeft geproduceerd".

Franciscus benadrukte ook dat hij vindt dat elk land het recht heeft om zijn grenzen te controleren, maar dat niemand de burgers hun recht mag afnemen om met hun buren te praten.

De paus wilde zich tijdens het interview niet uitspreken over zijn verwachtingen rond president Donald Trump. “Late we zien. Laten we zien wat hij doet, en daarna zullen we een evaluatie maken. Men moet zich blijven focussen op concrete zaken,” en onderlijnde dat het nu nog veel te vroeg is om een oordeel over Trump te vellen.

De diplomatieke paus Franciscus maakte vrijdag al zijn beste wensen over aan Trump. Hij riep de president op beslissingen te nemen die “geleid worden door de rijke spirituele en ethische waarden” van het Amerikaanse volk, en met extra aandacht voor de armen.

Populisme

Het is moeilijk een sluitende definitie te geven van populisme, omdat er verschillende opvattingen zijn over wat populisme eigenlijk is. Wel kunnen er kenmerken worden gegeven, al zijn die ook aanvechtbaar, afhankelijk van wat men onder populisme verstaat, en er kan ook een onderscheid gemaakt worden tussen links- en rechts-populisme.

Linkspopulisten beweren vaak dat het volk wordt gediscrimineerd of arm wordt gehouden ten gunste van de rijke elite of buitenlandse markten. Rechtspopulisten beweren op hun beurt dat de cultuur en identiteit van de bevolking wordt vervaagd of uitgewist door de komst van mensen met andere nationaliteiten of etniciteiten doordat hun gebruiken in de wet of openbare leven worden opgenomen. Dit noemt men 'omgekeerde assimilatie'.

Populisme komt van het Latijnse 'populus', dat 'volk' betekent, maar ook als 'gepeupel' kan worden vertaald. Populisten zeggen in naam van het volk te spreken. Het gaat uit van de onderdrukking van de bevolking door een elite en streeft naar een samenleving waar het volk de staat beheert. Het wordt in de politicologische literatuur dan ook meestal omschreven als de boodschap dat het ‘goede volk’ wordt afgezet, uitgebuit of bedrogen door een ‘slechte elite’.

Aan de hand van deze definitie zou je kunnen stellen dat populisme voornamelijk uit 4 elementen bestaat:

- Een nadruk op het goede, homogene volk (volkscentrisme);
- Kritiek op de slechte elite, die daar recht tegenover zou staan: anti-elitisme, en een afkeer van het partijestablishment;
- Het idee dat politiek een uitdrukking van de algemene wil van het volk zou moeten zijn.
- Er wordt een beroep gedaan op eenheid, homogeniteit en vaderlandsliefde.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht