ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nog op zoek naar een hobby, of tweede inkomen? Wat dacht je van suikerblazen?

Suikerblazen is een kunst op zichzelf.
door Tsenne Kikke - dinsdag 31 januari 2017 14:54

Glasblazen ken je, suikerblazen ook? Het wordt wel zo genoemd, maar volgens mij wordt er maar weinig bij geblazen en doet men alsof.

Oorspronkelijk is deze kunst, Amezaiku genaamd, uit Japan afkomstig. Amezaiku-artisten creëren met hun handen en kleine gereedschappen prachtige sculpturen uit dikke suikerstroop - meestal dieren of insecten - die eventueel met eetbare kleurstoffen worden bewerkt om ze extra karakter te geven.

Om eerlijk te zijn werd er indertijd wel degelijk een strootje gebruikt om erin te kunnen blazen, maar wegens hygiënische redenen werd dat verboden, omdat mensen ze ook opaten. Nota bene: eigenlijk werden ze gemaakt om in tempels aan goden te worden geofferd.

Gemakkelijk is suikerblazen niet. Allereerst moet men ervoor zorgen dat de dikke stroop op de juiste temperatuur wordt gehouden, en onderwijl niet verhardt. De stroop, die eruit wordt gehaald, wordt met beide handen tot een bol gekneed. Nadat men op voorhand een hoop bollen heeft klaargemaakt, worden ze één voor één terug opgewarmd van zodra de kraam op een openbare standplaats is opgesteld, en er potentiële kopers aanwezig zijn. Soms maakt men de bollen niet op voorhand klaar maar ter plaatse.

Eenmaal opgewarmd kan men beginnen kneden, plooien, versnijden, en zo meer, waarbij men goed moet opletten om de vingers niet te verbranden. Eenmaal op een stokje geplaatst, begint men aan de afwerking. Snelheid is primordiaal, omdat de sculptuur moet af zijn vooraleer de suikerstroop volledig is afgekoeld en verhardt.

Onderstaande filmpjes laten jou aanvullende beelden van de aanmaak van het snoepgoed zien...
 

Je kent de barbe à papa, 'suikerspin' in het Nederlands? Je weet wel: van op de kermis. Ook in China weten ze hoe met die gesponnen suiker om te springen...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht