ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat, als een grote spin een bijenkorf tracht binnen te dringen?

Hoe een onbezonnen spin in een bijennest om het leven kwam…
door Tsenne Kikke - donderdag 1 december 2016 23:10

Enig idee wat er zou gebeuren als een spin een poging zou doen om een bijenkorf binnen te dringen? YouTube-gebruiker en imker Zaur Man uit Washington in de Verenigde Staten was er getuige van, en hij maakte er een filmpje over.

De imker heeft wel vaker last van oeverspinnen in zijn korven. Die spin maakt geen web zoals de meeste andere, maar besluipt haar prooi. In een bijenkorf blijkt dat geen al te goed idee.  

Zolang de spin zich gedeisd houdt, is er voor de bijen duidelijk geen vuiltje aan de lucht. Maar op het moment dat ze een plotse beweging maakt, wordt ze plots minutenlang belegerd door de bijen. Die blijven haar maar te lijf gaan, zolang ze vermoeden dat ze nog kan bewegen, en dus nog een gevaar kan betekenen voor de korf en haar koningin. Maar...,

... sterven bijen niet, nadat ze hebben gestoken?

Het is een feit dat angels weerhaakjes hebben waardoor ze zeer lastig te verwijderen zijn. Boven de angel liggen twee kleine tastorgaantjes, die de locatie van de steek onderzoeken op geschiktheid. De angel worden van gif voorzien door twee kanaaltjes, en het gif wordt ingespoten door de samentrekking van spieren.

Als een bij probeert te steken, wordt eerst het achterlijf gekromd en met die tastorgaantjes worden een zacht oppervlak opgezocht. Een bij zal hierdoor niet in een verhard deel steken, zoals een nagel, bijvoorbeeld. Vervolgens wordt de angel uitgestoken en met de spieren wordt deze ingebracht in het substraat. Het vergif wordt in de wond gepompt en tevens worden er feromonen afgescheiden die een alarmerende werking hebben op de andere bijen. De bij vliegt vervolgens weg waarbij het steekorgaan van het achterlijf scheurt. De gifklier blijft hierdoor op het slachtoffer aanwezig en door contracties blijft deze gif inspuiten, ook nadat de bij al weggevlogen is. Als het slachtoffer pech heeft, pikken andere bijen in de omgeving het alarmferomoon op, waarna ze allemaal zullen proberen te steken.

Een bij sterft dus nadat ze haar angel verloren heeft. Maar, indien ze iets steken, zoals in dit geval een spin, is de huid van die spin niet dik genoeg om de angels in zich vast te houden. De bijen in onderstaand filmpje behouden daardoor hun angels, en sterven dus niet.

Nu dat we het toch over bijen hebben, kunnen we een antwoord trachten te vinden op de vraag hoe bijen reageren indien ze de nieuwe koningin aanvaarden...

Wat, indien de nieuwe koningin niet wordt aanvaard?...

Maar deze imker, plaatste er enkele vriendschappelijke bijen bij, en de koningin begon te zingen... Zingen? Jawel, maar dan wél op z'n bij's.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht