ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: Een 13-jarig jaïnistisch meisje stierf na 68 dagen vasten

'Dossier Godsdiensten' is een reeks van artikelen, waaraan als het ware geen einde kan komen.
door Tsenne Kikke - zaterdag 15 oktober 2016 21:00

Deze blog had een heel lang voorwoord nodig, en daarom verdeelde ik het over twee 'bladzijden'.

'k Weet niet hoe jij erover denkt, maar volgens mij zijn religies enkel en alleen voor diegenen bestemd die weten hoe ze ze zouden moeten belijden. Zo zou een christen zich moeten gedragen volgens de leer van Jezus Christus, bijvoorbeeld. Maar, van zodra je een godsdienst voor iedereen te grabbel gooit ...

Toch respecteer ik elke bestaande godsdienst, omdat ik het nut ervan wel degelijk inzie en begrijp. Voor de ene mens zijn de leefregels ervan inspirerend, terwijl het voor anderen een politieagent is, die hen op 'het rechte pad' houdt. Aan weer anderen geeft een religie het recht om ongelovigen - of, belijders van andere godsdiensten, uit te moorden. Denk maar aan de kruistochten, bijvoorbeeld.

Ditmaal hebben we het over het wereldvreemde jaïnisme...

Santhara

Tien jaar eerder spande mensenrechtenactivist Nikhil Soni een rechtszaak aan, omdat hij vond dat Santhara - een ritueel, waarbij mensen zichzelf doodvasten - gelijk stond aan zelfmoord, wat in India bij wet met maximaal één jaar gevangenis bestraft wordt. Er volgde een ellenlange juridische soap, waaraan er uiteindelijk een einde kwam. Op 10 augustus 2015 besloot de hoge raad van het Indiase Rajastan dat het praktiseren van Santhara illegaal is.

De hoge raad van Rajastan besloot tegelijkertijd dat de straf, die aan iemand die gepoogd had zichzelf te doden, eveneens aan eenieder die aan Santhara doet, wordt gegeven - en, al wie die daad actief ondersteunt, wordt schuldig verklaard aan 'het assisteren van zelfmoord', waarvoor men voor een periode van maximaal tien jaar in de gevangenis kan terechtkomen.

Volgens jaïnisten is Santhara eerder een religieuze voorbereiding op de dood, in plaats van een impulsieve, bewuste daad van zelfdoding. In elk geval onderzoekt de politie nu de dood van de 13-jarige Aradhana Samdariya, die overleed na een religieuze vastenperiode van 68 dagen.

Van de meer dan 4.000 bestaande sekten en godsdiensten vind ik het jaïnisme één van de meeste vreemde. Waarschijnlijk heb je de vorige blog gelezen, en in onderstaand filmpje zie je nogmaals hoe mondmaskers ervoor moeten zorgen dat er geen 'kleine wezentjes' worden ingeademd... Maar ja, als je het internet afschuimt, lees je - wat godsdiensten betreft, zijnde: 'het dienen van de één of andere godheid' - veel gekkere dingen, vind ik.

De politie van de Indische stad Hyderabad wil nu aan de weet komen of de dertienjarige Aradhana Samdariya al dan niet gedwongen werd tot dat extreme vasten. Haar ouders beweerden dat het meisje dit vrijwillig deed, zoals voorgeschreven wordt door het jaïnisme. Volgens hen maakte ze gebruik van de Chaturmas om te vasten, opdat het geluk aan haar familieleden zou aanbrengen.

De jonge Aradhana vastte 68 dagen lang, waarbij ze niet meer naar school ging, niets at, en tweemaal per dag slechts een klein beetje warm water tot zich nam - want, drinken mag volgens die godsdienst niet, sippen wel. Twee dagen nadat ze met vasten gestopt was, stierf ze. Er loopt nu een zaak tegen de ouders van het meisje wegens 'verwaarlozing'.

"Ze vroeg ons om toestemming om te vasten," verdedigde haar vader Laxmichand Sansadiya, een rijke juwelier uit Hyderabad, die toegaf dat hij onlangs zeer veel geld via zijn zaak had verloren.

Volgens een kinderrechtenactivist had een lokale priester aan de familie van het meisje beloofd, dat de vader zijn verlies zal kunnen goedmaken, en bovendien enorm veel winsten zou boeken, als het meisje 68 dagen lang zou vasten.

Tien weken lang vastte ze, en op 3 oktober werd dat in huis gevierd. Zelfs Padma Rao, een Telangana minister uit de Secunderabad area, was aanwezig. Maar twee dagen later overleed ze aan een hartstilstand.

"Het meest choquerende is dat ze er nu van overtuigd zijn dat hun dochter ’Gods uitverkorene’ is," aldus de activist. Anders gezegd: ze verkreeg het 'baal tapasvi'-status, een glorificatie, die na haar dood blijft voortbestaan. De speciale begrafenisplechtigheid, 'shobha yatra' genaamd, werd door een 700-tal mensen bijgewoond.

"We vroegen haar na 51 dagen te stoppen, maar ze wou niet opgeven. Niemand heeft haar hiertoe gedwongen," zeiden de ouders. Anderen vonden het voorval eerder ironisch. Vooral ironisch, omdat het over een religie gaat waar geweldloosheid op de agenda staat, en het accidentele doden van insecten en microben niet toegelaten wordt. Het dragen van maskers, opdat micro-organismen niet worden ingeademd, werd in die uitspraken geaccentueerd.
 

Over Bewustzijn

In elk van de ongeveer 4.200 bestaande godsdiensten of sekten worden nog immer dingen gehandhaafd, die ofwel zo oud zijn als het bestaan van de mensheid zelf - of, in het beste geval jonger zijn, en uit de middeleeuwen dateren.

Voor mij, zijn ze één van de vele bewijzen dat - ondanks het feit dat wetenschap, technologieën, en zo meer, sterke vooruitgang hebben geboekt - het bewustzijnsniveau van sommige mensen als het ware nog immer op het holbewonerspeil staat. Wel moet ik toegeven dat de mens inmiddels heeft leren lezen en schrijven, en geen angst meer heeft van de bliksem, daar waar men vroeger dacht dat de goden het deed onweren als ze boos waren.

Sta me dus toe om mezelf tegen te spreken, en te schrijven dat er wel degelijk enige vooruitgang op het gebied van bewustzijnsniveau werd geboekt.

Natuurlijk dient men bij zichzelf de vraag: "Wat is bewust-zijn precies?" te stellen. Tracht meer eens, al was het voor 5 minuutjes, bewust te zijn dat je nu op een stoel zit, in een kamer, ergens in een stad, gemeente of dorp, en dat je het internet aan het afschuimen bent.

Voel daarbij, bijvoorbeeld, hoe jouw beide voeten op de grond staat, dat je met jouw achterwerk op de (bureel)stoel zit, dat je met je rug tegen de leuning ervan steunt, de onnodige druk in de rug en/of kuiten, enzovoorts. Wees dus van niets anders bewust. Dit, voor slechts 5 minuutjes...

Wedden, dat je binnen de enkele minuten 'opnieuw in slaap valt'? Met andere woorden: dat je dus van de eenvoudige opdracht bent afgedwaald :-)

Godsdiensten...

"For some people religion is useful, but for others it is only a policeman."

- G.I. Gurdjieff -

Placebo, oftewel: de kracht van een vuistslag

Neem de eerstvolgende blog, bijvoorbeeld. Een tekst, die ik met veel aandacht en interesse heb gelezen, maar niet interessant genoeg vond om er mijn tijd in te investeren om het te vertalen. Anderzijds scherpt het ons Engels aan.

Het gaat om een zekere Smith Wigglesworth, een ex-loodgieter, die tot een genezingsevangelist ontpopte, verbonden was aan de Pinksterbeweging, in 1947 overleed, maar nog immer wordt verheerlijkt.

Kanker noemde hij een 'levende kwade geest', en benadrukte dat zeer vele aandoeningen van satanische oorsprong zijn. De duivel klopte hij er zowel letterlijk als figuurlijk uit het menselijke lichaam. Dus, als je maagkanker had, mocht je jezelf aan een vuistslag in de maagstreek verwachten. Geen wonder dat sommige mensen de daadwerkelijke plaats van hun aandoening niet hardop durfden vernoemen... En, tot besluit:

Nog op zoek naar de één of ander godsdienst?... "One word of God can change a nation!". Syria too?...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht