ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De 13-jarige Mees was de enige kaaskop in de klas

Enige blanke kind werd in de klas uitgescholden en uit de school weggepest.
door Tsenne Kikke - woensdag 19 oktober 2016 17:59

Mees, een blondharige 13-jarige jongen uit Amsterdam, was het enige blanke kind in zijn klas. En dat viel niet mee. Hij werd uitgescholden en weggepest. De tiener hield het twee maanden vol, maar stortte daarna in.

Mees uit De Banne [Buiksloot, Amsterdam-Noord] heeft het echt geprobeerd in het Waterlant College, maar uiteindelijk was het voor hem niet meer te harden. Zijn klasgenoten spraken geen Nederlands. Alleen Turks en Marokkaans. De jongen vond geen aansluiting, en zat steeds alleen in de kantine. Ook tijdens de pauzes. Bovendien werd hij uitgescholden voor 'tata', 'kaaskop' en 'kut-Hollander'.

De ouders van Mees wonen dus in Amsterdam-Noord, naar het schijnt: vooral bekend vanwege de autobranden, roofovervallen, autobusovervallen, straatterreur, armoede, onbereikbaarheid: want, geen brug over IJ, et cetera, en daarom ging Mees naar een vmbo in Amsterdam-Noord, het Waterlant College. Maar wat hier met deze woorden werd benadrukt, is het feit dat de jongen wel wat gewend was.

Nochtans kwam hij vorige week al huilend thuis. "De school kon hem geen veilige omgeving bieden. Toen hebben we besloten om hem van school te halen", aldus Peter van der Lichte, vader van de gepeste jongen.

Zijn ouders hadden alleen naar het profiel van de VMBO-school gekeken, en omdat er veel gesport wordt, leek het wel wat voor hun zoon.

"Maar tijdens het intakegesprek was ons niet gezegd dat Mees de enige blanke jongen zou zijn. Dat neem ik de school wel kwalijk," verklaarde de vader. "Mijn zoon heeft echt zijn best gedaan, maar het ging niet meer."

Weggepest... Als dat andersom zou gebeurd zijn, wordt het ‘racisme’ en ‘discriminatie’ genoemd, maar nu heet het dus gewoon ‘gepest’.

"Je wilt het woord niet graag gebruiken, maar het is discriminatie," voegde moeder Trudy daaraan toe. "Het voelt als een nederlaag, maar Mees moet geen project worden," beaamde haar man tijdens een interview met het Algemeen Dagblad. Belangrijker vinden ze dat het probleem van segregatie in het onderwijs in Amsterdam aandacht krijgt. "Deze situatie is niet goed. Niet voor de Mohammeds en Ahmeds bij Mees in de klas, maar ook niet voor de kinderen op witte scholen," zei hij.

De jongen heeft nu herfstvakantie. Daarna gaat Mees naar het Clusius College.

Rick d’Ancona, directeur van het Waterlant College, wees erop dat de populatie in Amsterdam onder de dertien jaar voor 65 procent uit allochtonen bestaat. In sommige delen van de stad, zoals Noord, en op het vmbo ligt dat nog hoger. De term ‘zwarte school’ steekt hem, vanwege de negatieve lading.

Er is veel te veel segregatie binnen de Nederlandse scholen. Of het nou scholen met alleen maar donkere kinderen zijn, of scholen met alleen maar blanke kinderen. De overheid zal meer moeten streven naar diversiteit binnen de scholen.

Samenstelling scholen

- Vwo: 10 procent van de leerlingen is van niet-westerse afkomst.
- Havo: 12,7 procent is van niet-westerse afkomst.
- Vmbo-kader: 19,4 procent is van niet-westerse afkomst.
- Vmbo-basis: 27,2 procent is van niet-westerse afkomst.
- Praktijkonderwijs: 31,7 procent is van niet-westerse afkomst.

Waarheden kunnen kwetsen

Oorzaken hebben gevolgen, en gevolgen veroorzaken nieuwe oorzaken. Anders gezegd: wetende, dat de hedendaagse jeugd de 'Toekomst van Morgen' wordt genoemd, verkrijgen we nu al een klein idee van hoe Nederland er in de nabije toekomst zal uitzien.

En, ja: andere Europese landen staan er naar het schijnt niet veel beter voor. Maar, houd het stil! Want, erover praten of schrijven, mag in wezen al niet meer, omdat je mensen niet mag kwetsen.

Het klinkt ietwat egocentrisch, maar toch ben ik blij dat ik vandaag de dag geen 10 jaar oud ben!

Een beetje Nostalgie...

... om een sfeer op te roepen, die voor eeuwig en altijd tot het Verleden behoort.


Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht