ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over zelfmoordenaars, zelfmoordenaars en zelfmoordenaars

Zelfdoding is een thema waarover niet graag gesproken wordt, net als het thema: 'bidden tot de één of andere godheid'.
door Tsenne Kikke - donderdag 28 juli 2016 10:54

Je hebt zelfmoordenaars, zelfmoordenaars, zelfmoordenaars en nog vele andere zelfmoordenaars.

Over de vele anderen zal ik het nu niet hebben, wél over de eerste drie.

Je hebt zelfmoordenaars, die zich op hun eentje van kant willen maken. Dan heb je de zelfmoordenaars die in wezen niet wensen te sterven, tenzij er geen aandacht aan hun eisen wordt gesteld - of, ze overlijden, omdat men hen niet tijdig gevonden heeft - en, dan heb je de zelfmoordenaars, de kamikazes, die anderen in hun eigen dood meeslepen.

Een potentiële kandidaat voor die derde groep was de dubbelgestoorde 19-jarige Adel Kermiche, die geïdentificeerd werd als één van de daders van de aanval in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray, bij Rouen. Hij werd op 18 maart vrijgelaten na tien maanden hechtenis. De onderzoeksrechter motiveerde toen zijn beslissing dat de jongeman ‘zijn fouten had ingezien’ en ook ‘zelfmoordneigingen’ vertoonde tijdens zijn opsluiting. Bovendien werd hij sinds zijn zesde levensjaar regelmatig gehospitaliseerd wegens psychische problemen.

"Onder deze omstandigheden is het niet aangewezen een tweede kans te geven, want het risico op recidive is erg groot in geval van een invrijheidstelling," meende het Openbaar Ministerie nochtans toen.

De raadkamer volgde het advies van het parket niet. Hij kreeg huisarrest bij zijn ouders en moest een elektronische enkelband dragen.

Die Adel Kermiche werd in maart 2015 aangeklaagd wegens ‘criminele bendevorming in verband met terroristische activiteiten’, omdat hij probeerde zich bij de jihadisten in Syrië aan te sluiten. Hij werd eerst onder gerechtelijke controle geplaatst, maar in mei 2015 opgesloten na een tweede poging om naar Syrië te vertrekken.

Vroeger dacht ik er anders over. Vandaag de dag durf ik mezelf wel de vraag stellen waarom ze hem niet hebben laten vertrekken. Laat die menstypen toch gaan, zeg ik nu, maar zorg er wél voor dat ze nooit kunnen terugkomen. Zelfs niet om in onze gewesten te worden begraven.

In de gevangenis deed die leegloper misschien extra inspiratie op, omdat hij de cel deelde met een Saudiër, en er kennis maakte met een jonge Fransman, die 18 maanden had doorgebracht bij de troepen van de IS.

Islamitische Staat stelde ondertussen een videoclip samen, waarop beelden te zien zijn hoe de 19-jarige Adel Kermiche en de even oude Abdel-Malik Petitjean trouw zweerden aan de terreurgroep IS.

Petitjean is afkomstig uit het departement Savoie en liep nog geen veroordeling op. Zowel hij als Kermiche werden doodgeschoten door de politie nadat ze de kerk in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray waren binnengestapt om er kerkgangers te gijzelen en de priester de keel over te snijden.

En dan belanden we opnieuw bij de vraag waarom mensen tot een god, of godheden blijven bidden, indien die godheid, of godheden, noch zijn/hun engelachtige onderdanen, toch niet tussenbeide kunnen komen - vooral, als het over een priester gaat.

In elk geval begint paus Franciscus door te hebben wat er allemaal aan het gebeuren is. De moord op die ene Franse priester was voor hem een bewijs dat de wereld in oorlog is.

"Het woord onveiligheid wordt vaak in de mond genomen, maar het juiste woord is oorlog," zei hij in het vliegtuig die hem naar Polen vervoerde. Volgens hem kunnen de aanslagen zelfs gezien worden als een nieuwe wereldoorlog. "We moeten niet bang zijn om de waarheid te zeggen. De wereld is in oorlog omdat ze vrede is verloren."

Hij had een klein beetje bedenktijd nodig. Zo’n kwartier later nam de heilige man opnieuw de microfoon in handen om zijn standpunt te verduidelijken. "Het gaat niet om een godsdienstoorlog," zei hij. "Er is een oorlog van belangen. Een oorlog voor geld. Een oorlog voor natuurlijke rijkdommen. Een oorlog van het domineren van mensen. Dat is de oorlog."

En..., hij kan het weten, vooral indien je alle geschiedkundige verhalen over het katholicisme leest en beseft over welke rijkdommen het Vaticaan ondertussen al beschikt.

Volgens mij is er van een wereldoorlog geen sprake. Wél van een knettergekke wereld, waarin knettergekke mensen de vrede en de wereldorde verstoren, en er hun godheid bij betrekken. Wat is jouw persoonlijke opinie over dit alles?...

Zelfs toen de afwezige, in gedachten verzonken paus viel, waren er geen engelen die hem oppikten...

Tenslotte zijn pauzen ook maar gewone mensen, waarmee ik bedoel, dat het stilaan tijd wordt dat mensen over de volgende eeuwen eens gaan beginnen na-denken.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht