ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Is de Spaanse Carmela bezeten door de duivel?

Test jouw geloof, of bijgeloof …
door Tsenne Kikke - maandag 6 juni 2016 23:08

Zeer veel mensen geloven in het bestaan van de een of andere godheid. In de Oudheid was het iets ingewikkelder, omdat men het toen over een geheel pantheon aan goden en godinnen had. Denk, bijvoorbeeld, aan de godenwereld van de Oude Grieken en Romeinen. Of, aan het huidige Hindoeïsme, dat maar liefst 33 miljoen goden en halfgoden kent.

Indien het Hindoeïsme jou niet zozeer aanspreekt, en je nog op zoek bent naar een godheid, kan je best deze pagina op Wikipedia bekijken. Tussen haakjes: God en Allah staan er ook bij.

Natuurlijk is het effectieve bestaan van een godheid moeilijk te bewijzen, en telkenmale ik mensen hun god hoor beschrijven, kan ik mezelf moeilijk in hun verbeeldingswereld verplaatsen.

Het meest vreemde is, dat - wie je ook aanspreekt - iedereen denkt er iets over te weten, en sommigen onder hen spreken met zoveel vurigheid, dat ze niet beseffen dat ze hun eigen onwaarheden - of, noem het 'leugens' - geloven.

Natuurlijk loop ikzelf ook met een mening rond, maar geef toe dat ik niet weet. In elk geval verschilt mijn mening met die van de 7 miljard andere.

Maar misschien maken we het onszelf moeilijk.

Indien we het bestaan van engelen en duivels zouden kunnen aantonen, dan zouden we reeds een stapje dichter staan. Tenslotte zijn het God's scheppingen, beweren sommigen, omdat het - onder andere - in de Bijbel wordt vermeld.

Nochtans zijn er zeer veel mensen die in engelen en duivels geloven zonder zichzelf de moeite te getroosten om voor zichzelf 'de waarheid' te achterhalen. Anderzijds communiceren sommigen ermee, of verkopen schaamteloos zalfjes, elixirs en andere attributen om met engelen in contact te komen. Ik zou hen de raad geven om naar de vluchtelingenkampen te trekken - want, die mensen aldaar kunnen alle engelenhulp zeer goed gebruiken, echt waar. Doen dus!

Bezeten of bezopen?

Ik kwam op het idee hierover iets te schrijven nadat ik onderstaand filmpje had bekeken. Volgens mij is dat mens knettergek, of gedrogeerd, of... wel degelijk door de duivel bezeten - want ....

... volgens Charles Baudelaire is de mooiste list van de duivel ons te laten geloven dat hij niet bestaat.

In elk geval leverde Carmela's mij niet 'het bewijs' waarover ik zonet schreef...

Doe de Test

Natuurlijk zal je mensen kunnen tegenkomen - vooral op beurzen - die dermate overtuigend of overdonderdend overkomen, dat je de neiging hebt geloof aan hun woorden te hechten. Indien je nog zo iemand tegenkomt, raad ik je aan om een voorwerp in jouw lege broekzak of lege handtas te steken met de vraag wat erin zit. Wedden dat geen enkele gids, engel, duivel, of wat dan ook, die opdracht tot een goed einde brengt?

Best is om er iets in te steken wat er normaliter nooit inzit :-)

Ooit kreeg ik op mijn vraag het antwoord: "Engelen dienen daar niet voor...", en de kous was af. Maar, in de meeste gevallen verwensen die brave, lief uitziende mensen me naar de Hel. :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht