ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe een olifant dankzij een slaapliedje kan worden gehypnotiseerd

Faa Mai is een olifant die in slaap valt bij het horen van een slaapliedje.
door Tsenne Kikke - dinsdag 14 juni 2016 19:54

Olifanten zijn fascinerende dieren. Dat vind ik toch. Ze zijn niet enkel en alleen bijzonder intelligent, maar ook zeer gevoelig. En, ondanks hun gewicht dat in tonnenmaten wordt uitgedrukt, zwemmen ze enorm graag onder water, waarbij hun slurf als snorkel dienst doet.

Zo'n slurf is eigenlijk een vergroeiing van de neus en de bovenlip. Het is misschien wel het belangrijkste lichaamsdeel van de olifant. Hij kan er bijna alles mee aanvangen: ruiken, ademen, communiceren, toeteren, vechten, voelen, drinken, douchen en zelfs objecten oppakken.

Evolutionair gezien is het logisch dat zo'n groot dier met zo’n zware kop en slagtanden wel een korte, sterke nek moest hebben - met als gevolg, dat het knap lastig werd om voedsel van de grond op te rapen. De evolutionaire oplossing voor olifanten was: de een slurf die tot op de grond reikt.

De olifantenslurf weegt zo'n 150 kg en bestaat voornamelijk uit bloedvaten, vet, lymfevaten, zenuwen, bindweefsel een heel veel spieren, een 60.000-tal. Er zitten geen botten in waardoor hij heel flexibel is en niet kan breken. Hij kan 1,5 tot 2,5 meter lang worden; dit, afhankelijk van de olifantensoort (Afrikaanse of Aziatische) en de leeftijd. De binnenzijde van de slurf bestaat uit twee holle buizen die uiteindelijk uitkomen bij de neusgaten.

Aan het uiteinde van de slurf zitten twee 'vingers' (bij de Afrikaanse olifant zijn dit er twee, de Aziatische olifant heeft maar één). Hiermee kan de olifant allerlei objecten opnemen. Het uiteinde van de slurf is dus eigenlijk een soort van hand voor de olifant. De olifant gebruikt zijn vingers voornamelijk om voedsel van de grond naar zijn mond te brengen. Hij kan er zelfs een muntje van 50 eurocent van de grond mee oprapen...

Wanneer de olifanten nog jong zijn weten ze nog niet zo goed hoe hun slurf werkt, immers drinken ze de melk bij hun moeder gewoon met hun mond en gebruiken ze hun slurf nog niet. De jonge olifantjes zijn in het begin nog wat onhandig met hun slurf, soms struikelen ze er zelfs over.

Over de slurf is nog veel meer te vertellen, en op het internet vind je er dan ook alles over. Nu iets over Faa Mai...

Faa Mai is een jonge vrouwelijke olifant van zes jaar oud, die binnen de enkele seconden in slaap valt telkenmale Lek Chailert, haar verzorgster, een slaapliedje voor haar zingt.

De 55-jarige Lek Chailert is tevens de uitbaatster van dat toevluchtsoord voor olifanten. Het is gelegen in het district Mae Taeng, in het hart van de provincie Chiang Mai, in het noorden van het land. Het park herbergt  talloze mishandelde olifanten, die vooral benut werden voor toeristische aangelegenheden of voor bosbouw.

Het filmpje is een mooie getuigenis in relatie tot het thema 'affectie', en laat zien hoe een mens een plaatsje in het leven van de olifant heeft kunnen veroveren; dit, zonder dat er geweld of onderwerping aan te pas kwam.  

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht