ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hallucineren zonder drugs

Ooit al eens het Ganzfeld-effect op jezelf toegepast?
door Tsenne Kikke - zondag 5 juni 2016 8:37

De gevaren van een verslaving aan drugs zijn niet te onderschatten, en het zijn vooral de rebellerende mensen - die ooit op zichzelf getracht hebben uit deze knettergekke wereld boordevol tegenstrijdigheden te 'ontwaken' - die er eerder verslaafd aan geraken - met als gevolg, dat ze door de verslaving nu nog dieper in slaap zijn geraakt; dieper dan ooit tevoren.

Mechanica versus psychologie

Daarom is het goed, beweerde Gurdjieff, om in de eerste plaats aan de weet te komen hoe het menselijke lichaam op een machinale manier functioneert, en hoe de wetten van Moeder Natuur in elkaar steken en de mens in slaap houden, vooraleer iemand aan zichzelf begint te sleutelen.

Op de vraag of iemand, die aan drugs of alcohol is verslaafd, ooit kan ontwaken, is mijn antwoord: "Hoe kan een mens, die zichzelf alsmaar dieper in slaap sust, uit zichzelf ontwaken?".

Het énige antwoord daarop is: een schok - maar, als je eens graag wil hallucineren zonder gebruik te maken van de een of andere gevaarlijke substantie legt 'YouTuber Sam School' uit hoe dat kan.

Onderstaande video laat zien dat je probleemloos kan hallucineren zonder drugs. De enige attributen die je daarbij nodig hebt zijn een wit blad papier en een ruisonderdrukkende koptelefoon. Heb je geen speciale koptelefoon? Dan voldoet een stille ruimte ook.

Het experiment maakt handig gebruikt van een welbekend fenomeen, zijnde: het Ganzfeld-effect uit de jaren 1930. Je maakt een masker van het papier en plaatst het op je hoofd. Door al het omgevingsgeluid weg te elimineren, zou je na tien tot dertig minuten moeten hallucineren.

Een ganzfeldexperiment is een techniek uit de experimentele parapsychologie, bedoeld om buitenzintuiglijke waarneming, BZW afgekort, te testen bij individuen. Het experiment draait kort gezegd om de vraag, of beelden langs buitenzintuiglijke weg kunnen worden overgedragen van de ene persoon op de andere. Verschillende onderzoekers hebben significante resultaten geclaimd op dit terrein. Deze resultaten zijn echter niet reproduceerbaar gebleken en moeten, volgens andere onderzoekers, worden toegeschreven aan andere factoren dan het psi-effect.

Bij het experiment gebruikt men een ganzfeld - uit het Duits: 'het gehele veld' - een homogeen visueel blikveld dat gecreëerd wordt door halve pingpongballen over de ogen van een proefpersoon te plaatsen en die met gekleurd licht te beschijnen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht